Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Maglownica nowa czy regeneracja

Featured Replies

Napisano

Przed wizytą u mechaniora bylem spokojny myslac ze stuki przy kręceńiu kierownicą powoduje łożysko kolumny okazało sie że to maglownica. Będę musiał coś z tym zrobić zastanawiam sie nad regeneracją. Czy jest sens takiej naprawy czy po naprawie po np roku znowu problem sie powtórzy? Za taka usługę żądają od 500 do 1000 zł zależy od stopnia zużycia

Napisano

Po regeneracji może być różnie. Nie ma reguły. Generalnie im mniejsza nieszczelność tym wieksze szanse na sukces. Miałem podobny dylemat w Audi z tym że magiel firmy ZF robiony przez przedstawicielstwo z Grójca kosztowałby mnie na oryginalnych częściach 1500zł. To było 5 lat temu

Kupiłem używkę. Do tej chwili jest OK.

Napisano
  • Autor

może zaryzykuje i kupie używkę, za 300 mozna dostac, tylko czy musi byc konkretnej firmy zf lub trw? bo ja mam trw czy to jest istotne, a pompa bedzie pasowac do obu?

Napisano

> Przed wizytą u mechaniora bylem spokojny myslac ze stuki przy kręceńiu kierownicą powoduje łożysko

> kolumny okazało sie że to maglownica. Będę musiał coś z tym zrobić zastanawiam sie nad

> regeneracją. Czy jest sens takiej naprawy czy po naprawie po np roku znowu problem sie

> powtórzy? Za taka usługę żądają od 500 do 1000 zł zależy od stopnia zużycia

przylanczam sie do pytania, z tym ze chodzi o merivę na allegro magle nowe chodza po 230-350zł, a za regeneracje zaplace minimum 700 + oczywiscie przerzutka i geometria...

Jak myslicie?

Napisano

> może zaryzykuje i kupie używkę, za 300 mozna dostac, tylko czy musi byc konkretnej firmy zf lub

> trw? bo ja mam trw czy to jest istotne, a pompa bedzie pasowac do obu?

Patrząc po numeracgh części w EPC to musisz brać TRW bo ZF ma inne przewody , Ale może wypowie sie ktoś ktoto już robił.

Napisano

> za regeneracje zaplace minimum 700 + oczywiscie przerzutka

2 miesiące temu kumpel robił magiel w VB. Dał 250 albo 300zl za regenerację i 1 rok gwarancji.

Napisano

> Patrząc po numeracgh części w EPC to musisz brać TRW bo ZF ma inne przewody , Ale może wypowie sie

> ktoś ktoto już robił.

Z tymi numerami i maglownicami to ciezko trafic

na ten przyklad (jako ciekawostke podam) w Renault Clio/Thalia byly przekladnie TRW /SMI (hydrauliczno elektryczne) wszedzie mowili ze to 2 rozne przekladnie itp okazalo sie ze przekladnie takie same roznica jedynie byla w dlugosci drazkow .... po prostu inne byly do TRW a inne do SMI i po prostu trzeba bylo brac caly komplet przekladnia + drazki i git

Regeneracji nie polecam (doswiadczenie z 2 zakladami) duzo kasuja a wymieniaja zimeringi itp i oddaja ... szkoda kasy ... samemu czasem mozna naprawic

Napisano
  • Autor

No i problem narazie załatwiony. Błędna diagnoza mechanika prawie że naraziła mnie na bezsensowne koszta. Winowajca całego zamieszania był łącznik stabilizatora który to wydawał owe stuki

Napisano

to chyba juz rozumiesz ze do tego mechanika autka juz nie powinienes dawac . jak nie dojrzal luzu lub urwanej koncowki tzn ze musi se najpierw sprawic nowe okulary pub2.gif,

Napisano
  • Autor

> to chyba juz rozumiesz ze do tego mechanika autka juz nie powinienes dawac . jak nie dojrzal luzu

> lub urwanej koncowki tzn ze musi se najpierw sprawic nowe okulary ,

Fakt zawiodłem sie szkoda bo już 2 razy coś u nich robiłem teraz trzeba będzie znowu szukać innego

Napisano

> Fakt zawiodłem sie szkoda bo już 2 razy coś u nich robiłem teraz trzeba będzie znowu szukać innego

Przejedź sie do ASO na jakąś akcję serwisową i zagadaj z jakimś mechasem czy nie dorabia po pracy. IMHO najlepsze wyjście bo co by nie mówić o ASo to jednak mają na co dzień do czynienia z typowymi usterkami i wiekszość tematów lepiej ogarniają niż mechanicy od wszystkiego. Takie coś jak łącznik to podstawa przy Astrach i stukaniu zawiechy.

Napisano
  • Autor

faktycznie mają bardzo trwałe zawieszenie w poprzednim aucie fiacie wymieniałem wahacze co roku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.