Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - lampa przeciwmgielna

Featured Replies

Napisano

Witam

Po zakupie asterki zapoznaje się z autkiem i wychodzą pewne niedociągnięcia z racji wieku i użytkowania samochodu przez poprzedniego właściciela.

Zauważyłem że nie świeci przednia lampa przeciwmgielna, zakupiłem żarówke H3 i zabrałem się do wymiany ale bez sukcesu. Okazało się że odbłyśnik lata w środku halogena, żarówke da się odpiąć i wyjąc.

Więc pytanie czy jest to możliwe do naprawy i jak się do tego zabrać.

Za rady z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Napisano

> Zauważyłem że nie świeci przednia lampa przeciwmgielna, zakupiłem żarówke H3 i zabrałem się do

> wymiany ale bez sukcesu. Okazało się że odbłyśnik lata w środku halogena, żarówke da się

> odpiąć i wyjąc.

> Więc pytanie czy jest to możliwe do naprawy i jak się do tego zabrać.

jeżeli odbłyśnik lata w środku musisz pewnie zdemontować halogen, zobaczyć od strony otworu żarówki czy coś widać - jakieś odpięte mocowanie, coś ułamane, etc. - a jeżeli nie to demontaż klosza i wówczas próba naprawy, klosz pewnie się tak demontuje jak w reflektorach przez podgrzanie masy klejącej, a jeżeli to zawiedzie to zamienniki halogenów kosztują bodaj 70-80zł,

brat

Napisano
  • Autor

czyli mam do ściągnięcia zderzak, jak rozumie bo bez tej operacji nic nie da się zrobić.

Prosze o potwierdzenie.

Napisano

Nie trzeba ściągać zderzaka. Dostęp do śrub jest od dołu, można podnieść lekko auto dla wygody, a już idealnie z kanału!!! Ja wykręcałem tę lampę w zimie, po jej wcześniejszym spotkaniu z bryłą lodu, auto stało jednum bokiem na krawężniku i dałem radę bez problemu. Odkręcasz tylko 3 śruby.

Pozdr.

Napisano

> czyli mam do ściągnięcia zderzak, jak rozumie bo bez tej operacji nic nie da się zrobić.

tak jak pisze master

ściąganie zderzaka do demontażu halogena to mniej więcej tak jakby demontować silnik ze skrzynią z auta żeby dobrać się do alternatora* wink.gif

brat

* wiem, wiem, taką procedurę przewiduje TIS do demontażu alternatora np w Vectrze B z silnikiem X25XE

Napisano
  • Autor

dzięki za podpowiedzi w wolnej chwili zabiore się za to.

pozdrawiam kolegów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.