Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to alternator?

Featured Replies

Napisano

witam,

zaczęło się od tego, że zostawiłem autko na pół godziny na włączonych światłach. kiedy wróciłem bałem sie że nie odpali bo to stary akumulator. odpalił więc szczęśliwy pojechałem ale zapaliła się lampka ładowania akumulatora i coś zaczęło piszczeć. jak się okazało piszczy w okolicy altka. im wyższe obroty tym bardziej piszczy. przy obrotach tak powyżej 2000 zapala się lampka ładowania aku - wcześniej nie. i jak spadają obroty to lampka gaśnie. co to może tak piszczeć? łozysko alternatora?

dzieki jeśli ktoś to przeczyta i skrobnie słówko

Napisano

Piszczy ślizgający się pasek. Alternator zwalnia, przestaje ładować, zapala się kontrolka.

Napisano

> Piszczy ślizgający się pasek. Alternator zwalnia, przestaje ładować, zapala się kontrolka.

A nie odwrotnie? W sensie że jak są za duże obroty to wtedy się ślizga i piszczy bo pasek "nie nadąża"? I wtedy przy wysokich obrotach by się zapalała kontrolka od ładowania. Przynajmniej ja to tak sobie tłumaczę.

Napisano

Pasek może "nie nadążać" jeśli alternator będzie stawiał mu znaczny opór, albo jeśli niedomagał będzie napinacz. Tak czy inaczej powodem zapalania się kontrolki są zbyt niskie obroty alternatora. Może to wynikać z oporu mechanicznego, ale wtedy zwykle piszczy też na wolnych obrotach. Drugi powód to zwiększone zapotrzebowanie na prąd: zwarcie wewnątrz alternatora, uszkodzony regulator, albo któryś z odbiorników prądu.

jerryjm, zdejmij pasek i sprawdź czy wirnik obraca się bez oporu. Jeśli tak, to trzeba zmierzyć napięcie i prąd przy kilku prędkościach obrotowych silnika (alternatora).

Napisano
  • Autor

dodatkowo pokazały mi się też następujące błędy

1. wczoraj ale już go nie ma - 0560 Nieprawidłowe napięcie zasilające w instalacji elektrycznej pojazdu

2. a dzisiaj 0200 Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza

może to pomoże w diagnozie... a swoją drogą dzisiaj posprawdzam napięcia....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.