Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kasowanie błedu airbag failure ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Z tego co wyczytałem na forum to problem ze złączem pod fotelem tak ??

W jaki sposób wykasować błąd airbag failure ??

Posiadam interfejs diagnostyczny KKL

http://allegro.pl/fiatecuscan-fiat-alfa-lancia-obd2-96-2007-w24h-gw-i1631262688.html

mam podłączyć się przez złącze silnika ??

Na interfejsie jest przełącznik silnik/airbg

Pozdrawiam

Napisano

> Z tego co wyczytałem na forum to problem ze złączem pod fotelem tak ??

Najczęściej tak, aczkolwiek mogą być inne przyczyny np. jakieś inne kostki albo taśma w kierownicy.

> W jaki sposób wykasować błąd airbag failure ??

Jak usuniesz przyczynę to błąd na desce sam zniknie.

Napisano
  • Autor

ok wiec zacznę od złączki pod fotele jeżeli to nie pomoże ??

to na jakie inne rzeczy mam zwrócić uwagę ??

Pozdrawiam

Napisano

> ok wiec zacznę od złączki pod fotele jeżeli to nie pomoże ??

> to na jakie inne rzeczy mam zwrócić uwagę ??

Skoro masz kabel to zainstaluj sobie FESa i odczytaj co go boli - tak będzie najszybciej. Przynajmniej zlokalizujesz obwód który jest do sprawdzenia, wtedy będzie można myśleć co rozebrać zlosnik.gif

Napisano

widzę, że masz ten sam problem co ja. Oprócz tego przy próbie podłączenia się pod airbag wyskakuje mi jakiś komunikat odnośnie 3pin więc zrezygnowałem z podpięcia, bo nie wiem ocb, ale dzięki Wojtasowi już wiem gdzie sprawdzić i co.

Napisano
  • Autor

> widzę, że masz ten sam problem co ja. Oprócz tego przy próbie podłączenia się pod airbag wyskakuje

> mi jakiś komunikat odnośnie 3pin więc zrezygnowałem z podpięcia, bo nie wiem ocb, ale dzięki

> Wojtasowi już wiem gdzie sprawdzić i co.

włąsnie mam tak samo angryfire.gif podziel sie wiedzą smile.gif bo nie wiem jak podłączyć sie pod airbg

pozdrawiam

Napisano

> przy próbie podłączenia się pod airbag wyskakuje

> mi jakiś komunikat odnośnie 3pin więc zrezygnowałem z podpięcia, bo nie wiem ocb

ale tam jest napisane...

wylacz w opcjach programu:

Settings (F9) -> Show "Please connect Adapter..." message before connecting

u mnie nie dalo sie skasowac bledu dopoki nie rozlaczylem i zlaczylem kostki pod fotelem jeszcze raz...

Napisano

> ale tam jest napisane...

> wylacz w opcjach programu:

> Settings (F9) -

> u mnie nie dalo sie skasowac bledu dopoki nie rozlaczylem i zlaczylem kostki pod fotelem jeszcze

> raz...

Warto jeszcze prysnąć tam jakimś sprayem do poprawiania kontaktu elektrycznego.

Napisano

a ja słyszałem, że lepiej jest wyrzucić tą kostkę, a zamiast niej po prostu to polutować

Napisano

> Warto jeszcze prysnąć tam jakimś sprayem do poprawiania kontaktu elektrycznego.

Potwierdzam ,tak robiłem co jakiś czas i było ok ok.gif

Dobrze jest też prysnąć kostki znajdujące się w bagażniku w nadkolach ok.gif

Napisano

> a ja słyszałem, że lepiej jest wyrzucić tą kostkę,

> a zamiast niej po prostu to polutować

ja podjalem decyzje, ze jak jeszcze kiedys mi sie pojawi, to rozbiore wtyczke - powyjmuje piny, oczyszcze, dogne i zloze, zeby bylo profi.

niech papudroki lutuja wtyczki...

Napisano

> a ja słyszałem, że lepiej jest wyrzucić tą kostkę, a zamiast niej po prostu to polutować

lutowanie na sztywno moze i daje 101% pewnosci dzialania elektrycznego ale pozbawiasz sie mozliwosci 'szybkiego' demontazu fotela ..chocby w celu konkretnego odkurzenia . Wymyslili kostki to niech beda kostki.. moze nie koniecznie te ktore oni dali.. ale nowe ciasne..ale "rozlaczalne" waytogo.gif

Napisano

właśnie zastawiałem się, czemu tam dali kostki, a to po to aby móc odkurzyć dokładnie auto rotfl.gif

Napisano
  • Autor

kupiłem preparat kontakt do czyszczenia styków jutro biore sie do pracy smile.gif dam znać czy pomogło grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano

> właśnie zastawiałem się, czemu tam dali kostki, a to po to aby móc odkurzyć dokładnie auto

no jeszcze jeden praktyczny "opszyn"..

chcac cos przewiezc nienormalnie dlugiego potrzebujemy pozbyc sie przedniego fotela oraz siedziska tylnej kanapy. "Plecy" wtedy sie klada (znaczy klada sie tak czy siak ) i mamy sporo placu zeby zapakowac jakies klamoty.

Coprawda stilo jeszcze nie mialo okazji ale stare tipo b. czesto jezdzilo w takiej konfiguracji i jak on sie wtedy odpychal bez tych ciezkich foteli panic.gifhehe.gif

Napisano

> lutowanie na sztywno moze i daje 101% pewnosci dzialania elektrycznego ale pozbawiasz sie

> mozliwosci 'szybkiego' demontazu fotela ..chocby w celu konkretnego odkurzenia . Wymyslili

> kostki to niech beda kostki.. moze nie koniecznie te ktore oni dali.. ale nowe ciasne..ale

> "rozlaczalne"

w sumie masz rację. Trzeba będzie zainwestować w nowe kostki i poprawić fabrykę palacz.gif

Napisano

> w sumie masz rację. Trzeba będzie zainwestować w nowe kostki i poprawić fabrykę

Fabrykę trzeba niestety często poprawiać.

W AR, jak jeszcze ma zawias twardszy, to jest dopiero jazda z AIR-BAGami. W jednej GTA, to właśnie dopiero po zlutowaniu problem ustąpił, ale właśnie wymiana wtyczek na lepsze pomaga.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

a wiec wyczyściłem złacze:

w bagażniku po obu stronach,

pod fotelem,

w schowku.

i nadal świeci błąd :/

Co jeszcze zrobić ??

Napisano

> a wiec wyczyściłem złacze:

> w bagażniku po obu stronach,

> pod fotelem,

> w schowku.

> i nadal świeci błąd :/

> Co jeszcze zrobić ??

Może być np uszkodzone złącze spiralne w kierownicy albo mata w siedzeniu... ale bez diagnostyki i odczytania błędów to w sumie zgadywanie.

Napisano

ja też wczoraj przeczyściłem styki i znalazłem pod siedzeniem kostkę, pod drugim to samo. Kostka ta nigdzie nie była podpięta leżała sobie luzem

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Kostka ta nigdzie nie była podpięta leżała sobie luzem

miałem tak: okazało się że mam wersję bez maty, i tak kostka to pozostałość po niej

u mnie pomogło: zlutowanie i po nim wykasowanie błędów via jakiś examiner

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.