Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kymco Agility - elektryka problem

Featured Replies

Napisano

Witam

Ze skuterem z poprzedniego mojego tematu jeszcze się nie uporałem, bo nie miałem kiedy, a tu następny mówi, że nie robi.

Problem wygląda tak, że kiedyś spaliła mi się żarówka mijania.

Reszta wtedy zaczęła się świecić mocniej (co w sumie jest dla mnie zrozumiałe) i w końcu po paru dniach spaliły się wszystkie.

Założyłem nowe żarówki i wszystko było jak najbardziej ok.

To było jakieś 2 miechy temu.

Wczoraj jadąc odkręciła mi się śrubka od mocowania czujnika położenia wału i wpadła między zwoje magneta - skuter zgasiłem niemal od razu po usłyszeniu hałasu, czyli po 10 metrach jazdy.

Srubkę wyciągnąłem, przykręciłem i hulał.

Wieczorem spaliła się żarówka mijania, więc jeździłem na długich.

Dziś rano już nie miałem żadnych świateł, wszystkie żarówki popalone (oprócz stopu).

Po przejechaniu 15 km zgasiłem skuter, a po powrocie za parę godzin odpaliłem i zaczęły się dziać dziwne rzeczy.

Silnik chodził normalnie, ale po dość szybkim dodaniu gazu gasł, tak samo, przy zrzucaniu ze stopki centralnej.

Dodatkowo gasł przy wciskaniu hamulca i kierunkowskazu - dla przykładu - jadąc z kierunkowskazem, zapłon przerywa dokładnie wtedy kiedy świeci się lampka, albo stop - po puszczeniu działa normalnie.

Po przejechaniu 5 km zaczął się krztusić i go zalewało, bo strzelał delikatnie z wydechu, więc zgasiłem i zaprowadziłem pod blok, gdzie sprawdziłem wszystkie wtyczki w skuterze, masę przy klaksonie i rozruszniku.

Poza tym rozrusznik w momencie kiedy zaczęły się jaja z przerywaniem nie działał - kręcił się, ale nie kręcił silnika.

Po dopchaniu pod blok, już w ogóle nie reagował.

Odpinałem też regulator napięcia, ale bez zmian.

Bezpieczniki sprawdzone, klemy sprawdzone.

Skuter nadal odpala i traci całkiem zapłon w momencie wciśnięcia hamulca, czy kierunku, gaśnie przy szybkim odkręceniu manetki, ale przy bardzo powolnym wkręca się na normalne i czuć, że ma tyle mocy ile trzeba.

Nie odłączałem żarówki stopu, ani kierunków.

Jakieś pomysły? zlosnik.gif

Napisano

>

Wygląda na to, że po zamknięciu jakiegokolwiek obwodu zasilanego z cewki magneta następuje zwarcie i tym samym zanik zasilania modułu zapłonowego.

Może jak ta śrubka tam wpadła to przy okazji zdarła izolację z jakiś uzwojeń i powstaje zwarcie między zwojami?

Skoro od tego problem się zaczął proponuję dokładnie to sprawdzić.

Napisano
  • Autor

Właśnie myślałem, że z magneta jest zasilany tylko zapłon.

Myslałem też o zwarciu, ale jakoś mi to nie pasowało, bo podczas pracy silnika kiedy wcisnę stop, czy włącze kierunek, to lampki świecą normalnie, w ogóle nie słabiej, tylko zapłon znika calkowicie.

Mam nowe magneto w garażu, tylko najpierw muszę jakoś zdjąć stare wink.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie jestem po wymianie magneta i wszystko działa jak należy.

Miałeś rację, uzwojenie było przetarte w jednym miejscu i widać było, że druty się stykały ok.gif

Dzięki 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.