Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwiekszone zuzycie paliwa :(

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Jestem posiadaczem Stilo z silnikem 1.2. Moje pytanie dotyczy naglego zwiekszenia zuzycia paliwa. Samochodzik od nowosci na trasie w zaleznosci od predkosci i od tego jak byl zalodowany spalal 5.2 max 5.9 l/100km. Teraz komputer wskazuje 6.5 do 6.7 l/100km. Dodam ze wszystko zaczelo sie po przegladzie w ASO. Wymienilem filtry, olej, plyn hamulcowy, swiece zrobilem serwis klimy a nawet kazalem przeczyscic hamulce. Wymieniane tez byly wachacze i robiona zbieznosc. To wszystko powinno raczej wplywac na zmniejszenie a nie zwiekszenie zuzycia. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna?

Napisano

może sonda jest zasyfiona i podaje nie właściwy sygnał do kompa przez co ten pociska większą dawkę

Napisano

> ..... Wymienilem ...... swiece.......

Miałem podobnie, w tym samym silniku ale w albeii, po wymianie świec z fabrycznych, na takie same tylko model nowsze (zakupione w ASO) spalanie wzrosło o jakieś 0,3-0,5l/100

Ile w tym prawdy ile przypadku nie wiem, nie moj samochód więc średnio się tym przejmuję, aczkolwiek coś w tym może być....

ps. ty też do tej pory miałeś fabryczne ?

Napisano

- sprawdź czy Ci któryś hamulec nie blokuje (to że kazałeś przeczyścić nie oznacza że to dobrze zrobiono)

- może pada jakieś łożysko

- może trafiło Ci się słabe paliwo - zatankuj na innej stacji

- nie zmieniłeś przypadkiem opon?

Napisano

> Witam wszystkich.

> Jestem posiadaczem Stilo z silnikem 1.2. Moje pytanie dotyczy naglego zwiekszenia zuzycia paliwa.

> Samochodzik od nowosci na trasie w zaleznosci od predkosci i od tego jak byl zalodowany spalal

> 5.2 max 5.9 l/100km. Teraz komputer wskazuje 6.5 do 6.7 l/100km. Dodam ze wszystko zaczelo sie

> po przegladzie w ASO. Wymienilem filtry, olej, plyn hamulcowy, swiece zrobilem serwis klimy a

> nawet kazalem przeczyscic hamulce. Wymieniane tez byly wachacze i robiona zbieznosc. To

> wszystko powinno raczej wplywac na zmniejszenie a nie zwiekszenie zuzycia. Nie mam pojecia co

> moze byc przyczyna?

Osobiście dość długo walczyłem ze zbyt dużym spalaniem w JTD, przyczyn było zapewne kilka, jednak niektóre udało mi się znaleźć, napiszę o zmianach.

- zmiana opon zimowe/letnie i odwrotnie, może skutkowąc zmianą do około 0,5 litra.

- wymiana tarcz i klocków z tyłu wraz z blaszkami prowadzącymi klocki - zmniejszenie spalania w zależności od warunków, do 1 litra na 100 km yikes.gif! Któreś koło się trochę blokowało, jednak nie było to bardzo odczuwalne w eksploatacji. Wiem teraz dlaczego tył samochodu bardzo nerwowo zachowywał się na śniegu, szczególnie w zakrętach! Pierwszym testem jest obserwacja toczącego się auta na luzie po równej poziomej drodze, ze szczególnym uwzględnieniem samego zatrzymania. Auto powinno bardzo powoli tracić prędkość i zatrzymać się w sposób absolutnie płynny, a nawet lekko cofnąc po zatrzymaniu. Jeśli w końcowej fazie czujesz, że coś jakby je brdzo lekko przyhamowywało i zatrzymało to masz problem z hamulcami. Na nawet lekkiej pochyłośći po zatrzymaniu powinno się zacząc staczać. Podnieś auto i pokręc kołami, tylne powinny się obracać długo i bardzo powoli się zatrzymywać. Jeśli masz wątpliwości co do przednich to najlepiej byłoby wypiąć półosie. Można także pojechać do ASO i sprawdzić opory toczenia poszczególnych kół.

- filtr powietrza, kiepski zawyża spalanie, w JTD jest to niewiele, ponieważ turbo nadrabia straty, w silniku wolnossącym różnice mogą być naprawdę spore. Sprawdzić można bardzo łatwo, wyjmij filtr powietrza i zrób trase testową po opadach deszczu. Unikaj kałuż!!!

- świece cewki, jednak tutaj powinna dac się zaobserwować nieprawidłowa praca silnika, nierównomierne obroty biegu jałowego, dziwny zapach spalin.

- wtryski, co akurat u ciebie jest mało prawdopodobne. U mnie po dodaniu pewnego wynalazku do ON, przestały śmierdzieć spaliny i spalanie w mieście/korkach spadło o ponad litr.

Reasumując, udało mi się zmniejszyć spalanie z 8 do 6 litrów w mieście i spadku o około 0,7 litra w trasie. Dziś zamieniłem Stilo na Cromę, więc nie zdążyłem się nacieszyć tymi osiągnięciami.

Pozdrawiam i życzę szybkiego znalezienia rozwiązania.

Napisano
  • Autor

Dotychczas swiece kupowalem sam - teraz wymieniali na swoje. Filtr powietrza zawsze kupuje ten sam i z tego samego zrodla. Pokombinuje troche i zobacze czy cos to da. Dzieki za podpowiedzi i pozdrawiam.

Napisano

> Witam wszystkich.

> Jestem posiadaczem Stilo z silnikem 1.2. [...] co

> moze byc przyczyna?

Poza tym wszystkim, co już zostało wymienione lub bezpośrednio wiąże się z rzeczami wymienionymi (kable zapłonowe, ?filtr? paliwa/syf/kiepskie paliwo a nawet jakaś nieszczelność), na myśl przychodzi mi termostat -chociaż on raczej ujawniłby się dopiero w chłodniejsze dni -póki co na szczęście jest dość ciepło zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.