Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Trwałość zaworu EGR. Z19DTL

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnimi czasy powróciło mi delikatne poszarpywanie przy wciskaniu gazu.

EGR wymieniałem na nowy GMowski jakieś 12 tysi temu. Dołożyłem do tego tą fiatowską zaślepkę co by przedłużyć żywotność zaworu.

Trochę chyba szybko, żeby już zaczął padać. Fabryczny miał przelatane ponad 160 kkm. Jak to wygląda u Was po wymianie?

Sprawdziłem odczyt z silnika i w listwie danych wart. dotyczące EGRu w momencie naciskania gazu na ułamek sekundy wskakują wartości takie jak przy puszczeniu pedału, czyli zlecona pozycja - 100 i stosunek impulsów - 4. Dopiero po tym pokazuje się odczyt normalny. Podejrzałem to samo w dodatkowej listwie danych i tam wartości przy wciskaniu gazu od razu zmieniały się liniowo, nie było najpierw tego 100 i 4 - tutaj pokazują się one tylko po poszczeniu gazu aż do osiągnięcia obrotów jałowych.

Skąd ta różnica i czy to normalne, że przy wciskaniu gazu na ułamek sekundy pokazują się wartości jak przy jego całkowitym puszczeniu?

Napisano

> Ostatnimi czasy powróciło mi delikatne poszarpywanie przy wciskaniu gazu.

> EGR wymieniałem na nowy GMowski jakieś 12 tysi temu. Dołożyłem do tego tą fiatowską zaślepkę co by

> przedłużyć żywotność zaworu.

> Trochę chyba szybko, żeby już zaczął padać. Fabryczny miał przelatane ponad 160 kkm.

a kolektor ssący jak tam wygląda? bo przy tym przebiegu to różne rzeczy tam się mogą dziać (nagar oleju etc.)

brat

Napisano
  • Autor

> a kolektor ssący jak tam wygląda? bo przy tym przebiegu to różne rzeczy tam się mogą dziać (nagar

> oleju etc.)

No teraz to jeszcze nigdzie nie zaglądałem, bo prawdę mówiąc trochę mnie zaskoczyło to poszarpywanie

Napisano

Zawór bez zaślepki wytrzymał u Niemca ok 30 kkm. Teraz mam ok 20 kkm po wymianie i z zaślepką i jest OK. Sprawdź lepiej Boost sensor i wężyki od zaworu podciśnieniowego turbiny. Kolektora nie ruszaj bo masz 8 zaworowy wiec bez klap wirowych. Przy wymianie EGR czyściłeś rurkę wlotową i wejście do przepustnicy? Tam zawsze jest najwiecej syfu. Nawet po zaślepieniu EGRa i zrobieniu z 15 kkm miałem tam w 1/3 zatkany otwór.

EGR sprawdzaj po ok 70 sekundach od naciśnięcia gazu.

Możesz też zrobić test Opcomem. U mnie zacinający sie EGR powodował takie jakby "pompowanie" silnika

Wartosci na przepływce po otwarciu EGR powinny mniej wiecej o połowę spaść bo wtedy idą spaliny

Napisano
  • Autor

> Sprawdź lepiej Boost sensor i wężyki od zaworu podciśnieniowego turbiny.

Ale jak go sprawdzić. Błędów żadnych nie ma

> Przy wymianie EGR czyściłeś rurkę

> wlotową i wejście do przepustnicy?

No niestety nie zrobiłem tego frown.gif

> EGR sprawdzaj po ok 70 sekundach od naciśnięcia gazu.

Ale który parametr i jaki powinien być?

> Możesz też zrobić test Opcomem. U mnie zacinający sie EGR powodował takie jakby "pompowanie"

> silnika

No właśnie patrzyłem w OpComie

Jak rozumieć to "pompowanie"

> Wartosci na przepływce po otwarciu EGR powinny mniej wiecej o połowę spaść bo wtedy idą spaliny

U mnie (na moim OpComie) przepływka pokazuje pokazuje mniej więcej 2:1 (obliczany przepływ : przepływ). Ale na innym OpComie mech stwierdził, że jest ok - nie wiem jakie wartości tam pokazywało

Napisano

> Ale jak go sprawdzić. Błędów żadnych nie ma

I nie będzie. Dopiero jak stanie na sztywno to wyskoczy błąd ale nie konieczne EGR.

> No niestety nie zrobiłem tego

To znajdź chwile i wyczyść lącznie z przepustnicą. Manuale jak to zrobić są na rożnych forach npm VKP Na pewno ędzie dużo tłustej mazi

> Ale który parametr i jaki powinien być?

oba parametry od EGR. powinno być ok. 100% i ok 4%

> No właśnie patrzyłem w OpComie

> Jak rozumieć to "pompowanie"

Silnik dość gwałtownie pulsował obrotami

> U mnie (na moim OpComie) przepływka pokazuje pokazuje mniej więcej 2:1 (obliczany przepływ :

> przepływ).

U mnie też tak jest. Wada chińskich Opcomów. Porównałem z Techem i jest OK.Wartości sie pokrywają

Ale na innym OpComie mech stwierdził, że jest ok - nie wiem jakie wartości tam

> pokazywało

Przy teście EGR wartosć mierzona przepływki poinna sie zmienić o ok 50%

Napisano
  • Autor

> To znajdź chwile i wyczyść lącznie z przepustnicą

Zajrzałem tam tak na "szybko" i faktycznie rurka od strony przepustnicy dość zasyfiona, ale syf to dopiero w przepustnicy

za rurką yikes.gif

W sobotę muszę ugryźć ten problem na spokojnie, z rozebraniem przepustnicy i zajrzeniem do elektroniki (ponoć tam lubi się zbierać olej)

Znalazłem właśnie świetny kompletny manual czyszczenia egr'a łącznie z przepustnicą i kolektorem ok.gif

> oba parametry od EGR. powinno być ok. 100% i ok 4%

To jest ok ok.gif

Napisano

Olej w przepustnicy to sobie olej. Syzyfowa praca. Konstrukcja tego elementu jest taka że olej w elektronice na pewno jest. Dziś wyczyścisz a za 2 miesiące znów będzie. Oś przepustnicy na której jest klapka nie jest szczelna wiec po niej olej spływa do silniczka i elektroniki.

Zabierz sie lepiej za czujnik ciśnienia doładowania. Jeśli masz brudną przepustnice to na bank ten czujnik jest cały zalepiony. Ja profilaktycznie go czyszcze co 2-3 miesiące. To 5 minut roboty bo mając odpowiednio przyciętego ampula nie trzeba nawet zdejmować EGRa.

Napisano
  • Autor

> Zabierz sie lepiej za czujnik ciśnienia doładowania.

A jest on gdzie dokładnie?

Z której strony kolega ma założoną blaszkę - po fiatowsku za egr'em czy po swojemu przed?

Napisano

> A jest on gdzie dokładnie?

Manual

> Z której strony kolega ma założoną blaszkę - po fiatowsku za egr'em czy po swojemu przed?

Za EGR. Tak na prawde to blaszka nie jest od ochrony EGRa tylko od problemu szarpania a na ERG to przy okazji pomaga. Nie widziałem istotnej różnicy między EGR po 30 kkm bez blaszki a zablaszkowanym po 10 kkm.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź lepiej Boost sensor i wężyki od zaworu podciśnieniowego turbiny. Przy ymianie EGR czyściłeś rurkę

> wlotową i wejście do przepustnicy

Wyczyszczone wszystko tj. boost sensor, przepustnica, rurka po między egr'em i przemyty egr.

Sensor był dość zasyfiony, ale benzyna go wyleczyła - tyle, że nie do końca... Na tym pręciku ruchomym trochę nagaru zostało, ale w żaden sposób zejść to już nie chciało, a nie chciałem go uszkodzić no.gif

Tyle, że po czyszczeniu efektów pozytywnych raczej brak frown.gif

Dalej jest wyczuwalne osłabienie przy 2 tys. obrotow

> EGR sprawdzaj po ok 70 sekundach od naciśnięcia gazu.

> Wartosci na przepływce po otwarciu EGR powinny mniej wiecej o połowę spaść bo wtedy idą spaliny

Łopatologicznie - tzn wcisnąc gaz i po 70 s (cały czas trzymając wciśnięty gaz?) patrzec na odczt z egr'a i obliczany przepływ powietrza?

W którym momencie na egr'ze powinno być 100 i 4, bo przed chwilą jak odpaliłem silnik to te wartości były cały czas dopóki nie nacisnąłem gaz?

Napisano

Po takim czyszczeniu koniecznie trzeba autko zablaszkować i odłączyć akumulator albo poczekać z 1000 km aż sie komp nauczy nowych parametrów pracy. Mi szarpanie ustało w połowie 2 zbiornika paliwa od zablaszkowania.

Boost sensor warto czyścić co jakeś pół roku. Dostęp jest dobry a to 5 minut roboty. Używam do tego pianki od kominków a potem wypłukuję ją sprayem do czyszczenia silników. Duzo brudu jest wewnątrz tego czujnika.

EGR sprawdzam po co najmniej 70 sekundach od ostatniego naciśnięcia gazu. Widziałem taką procedurę gdzieś w TISie. Czyli gaz w podłogę, potem odpuszczamy aż spadnie do wolnych obrotów i czekamy co najmniej 70 sekund na wolnych obrotach. . Wtedy powinno być ok 100% i 4% Następnie test EGR i wtedy zmienia sie prac silnika i widać różnicę na przepływce. Ale to i tak psu na bude bo mój EGR ten test przechodził na Techu, ładnie pracował na luzie a i tak był walnięty.

Napisano
  • Autor

> Po takim czyszczeniu koniecznie trzeba autko zablaszkować i odłączyć akumulator albo poczekać z

> 1000 km aż sie komp nauczy nowych parametrów pracy. Mi szarpanie ustało w połowie 2 zbiornika

> paliwa od zablaszkowania.

Zablaszkowałem z powrotem po czyszczeniu, ale aku nie odłączałem. Poczekamy, zobaczymy co z tego będzie.

> Boost sensor warto czyścić co jakeś pół roku. Dostęp jest dobry a to 5 minut roboty. Używam do tego

> pianki od kominków a potem wypłukuję ją sprayem do czyszczenia silników. Duzo brudu jest

> wewnątrz tego czujnika.

Ja użyłem benzyny ekstrakcyjnej z pędzelkiem - nie powiem rozpuszczało syf ładnie, ale troszkę jakiegoś dziadostwa zostało na tej ruchomej blaszce...

> Czyli gaz w podłogę, potem odpuszczamy aż spadnie do wolnych obrotów i czekamy

> co najmniej 70 sekund na wolnych obrotach. . Wtedy powinno być ok 100% i 4%

U mnie 100 i 4 jest w momencie opadania obrotów, jak dojdą do 800 to wartości zmieniają się płynnie. No i dzisiaj były jeszcze po odpaleniu silnika, przed pierwszym dodaniem gazu. W zasadzie zawsze jak dodaję gazu z obrotów jałowych to na ułamek sekundy wskakują 100 i 4 i dopiero rosną wartości płynnie. Nie wiem czy tak powinno być?

> Następnie test EGR

> i wtedy zmienia sie prac silnika i widać różnicę na przepływce.

Czyli konkretnie jak ten test robisz?

Napisano

> Czyli konkretnie jak ten test robisz?

Aktywuję go w Opcomie crazy.gif W zakładce można sobie wtedy wrzucić przepływkę i widać jak po aktywacji spada na niej wartość bo sie EGR otwiera.

To może być przydatne przy niedziałającym EGR bo wtedy mimo aktywacji EGR sie nie ruszy i wartości na przepływce sie nie zmienią

Napisano
  • Autor

> Aktywuję go w Opcomie

O kurcze pieczone to nie zwróciłem uwagi, że jest taka opcja blush.gif

W którym miejscu, w silniku ?

Napisano

> O kurcze pieczone to nie zwróciłem uwagi, że jest taka opcja

> W którym miejscu, w silniku ?

W silniku. To sie nazywa bodajże "test elementów nastawczych" lub coś podobnie. Tam jest test EGR i chyba też test elektrozaworu sterującego kierownicami turbiny. Robilem oba .

Napisano
  • Autor

> W silniku. To sie nazywa bodajże "test elementów nastawczych" lub coś podobnie.

Tak coś mi się kojarzyło, że jest taka zakładka test elementów....

Będę musiał tam zajrzeć

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Co jeszcze może być przyczyną tego poszarpywania?

Drugi zbiornik paliwa już idzie, a objaw zamiast znikać zaczyna się jakby nasilać niewiem.gif

Żebym miał pewność, że to EGR (test przechodzi, ale to ponoć żaden wyznacznik) to bym chwasta wywalił....

Napisano

> Co jeszcze może być przyczyną tego poszarpywania?

Tylko EGR. Żeby być pewnym to tylko podmianka na nowy. Nawet ASO tak robi. Mi czyszczenie i balszka na starym czyszczonym zaworze nie pomogły. Test Opcomem przechodził. Dopiero na Techu mechanik z dużym doświadczeniem stwierdził ze praca silnika jest inna niż być powinna. Nazwał to pompowaniem silnik pracował zdecydowanie inaczej niż na teście Opcomem. Było falowanie obrotów.

Napisano
  • Autor

> Tylko EGR. Żeby być pewnym to tylko podmianka na nowy.

Nie bardzo mam gdzie to zrobić, a w ASO tak dla jaj to mi tego przecież nie sprawdzą.

Czyli z tego wynikałoby (że te objawy daje tylko walnięty EGR), że wywalenie fizyczne i programowe - co miałem zamiar zrobić - załatwi problem raz na zawsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.