Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Sprzęgło ciężko chodzi i skrzypi

Featured Replies

Napisano

Witam!

Sprzęgło w moim wozidle coraz ciężej chodzi. Objawia się to tym, że po nocy pedał sprzęgła chodzi w miarę lekko i nie skrzypi. Natomiast po przejechaniu (w mieście) ok. 8 km pedał znacznie ciężej pracuje i dodatkowo skrzypi. (przy wciskaniu i puszczaniu). Sprzęgło ma już pewnie sporo przelotu odkąd kupiłem auto przejechałem ok. 115 kkm i nie było wymieniane, natomiast linki sprzęgła przez ostatnie 2 lata średnio co 8 miesięcy.

Czy takie objawy to skutki kończącego się sprzęgła?

Tylko wymiana czy może da się coś zrobić by chodziło lżej?

Skrzypienie na pewno nie pochodzi z pedału a linka w pancerzu chodzi bez oporów.

Napisano

Jesteś pewien, co do tej linki? Ja w dwóch astrach dosmarowywałem linki - nacinałem pancerz i zakraplałem olej, bo też były takie objawy.

Napisano

Ja mam podobnie, osobiście uważam, że to 'słoneczko', a raczej łożysko opierające się o słoneczko w docisku.

Na razie sie nie przejmuję - czekam aż się rozleci.

W sumie chyba już długo nie pożyje, bo czasami mam wrażenie jakby docisk mniej się cofał niż powinien i jest kłopot z wrzuceniem biegu - tak jakbym nie docisnął pedału.

Napisano

> Natomiast po przejechaniu (w mieście) ok. 8 km pedał znacznie

> ciężej pracuje...

Dokładnie było tak u mnie. Smutna sprawa. W swojej 14 latce nigdy nie wymieniane sprzęgło i taki syf we wnętrzu jak w kopalni. Tuleja wyciskowa sprzęgła zaciera się na prowadzeniu po nagrzaniu i pracuje skokami. Teraz hardcore - wyciąłem otwór w koszu sprzęgłowym (taki m/w 10 na 10 cm) i najpierw na obrotach biegu jałowego Kleenspray 2 puszki aż zaczęło płynąć czyste a potem już tylko smar Clearlube na tuleję. Jeżeli to tylko to, zabieg taki wystarcza na m/w 8 miesięcy, ale jeżeli pedał bierze nisko a stoi wysoko nad pedałem hamulca na wiele to nie pomoże i trzeba to rozebrać i powymieniać części.

Napisano

> (...) jeżeli pedał bierze nisko a stoi wysoko nad pedałem hamulca na wiele to nie pomoże

> trzeba to rozebrać i powymieniać części.

No to ja tak mam, pedał jakiś 1cm nad hamulcem, a sprzęgło puszcza dopiero po całkowitym wciśnięciu w podłogę

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewien, co do tej linki? Ja w dwóch astrach dosmarowywałem linki - nacinałem pancerz i

> zakraplałem olej, bo też były takie objawy.

Wyciągałem linkę i jest OK

Napisano

> No to ja tak mam, pedał jakiś 1cm nad hamulcem, a sprzęgło puszcza dopiero po całkowitym wciśnięciu

> w podłogę

Smuta... Dziwi mnie tylko (bo ja tam wsadziłem oko bez rozbierania), że tak na oko wszystko wydaje się w porządku. Grubość tarczy, stan końcówek słoneczka, dziwne były ślady na widełkach wyciskowych, miałem wrażenie, że przez ciężką pracę i zużycie końcówek widełek zwiększyło się przełożenie - ruch pedału sprzęgła a ruch łożyska wyciskowego. Tak czy inaczej bez rozbabrania tego się nie obejdzie bo zaczniesz pukać kolanem w kierownicę. Zupełnie pomijając kwestię zakresu ruchu pedału sprzęgła wszystko byłoby ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.