Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanie BRC Just

Featured Replies

Napisano

Witam. Pacjent jak w temacie, zamontowany jakieś 2 lata temu do Renault Laguna 2.0 8V ( wielopunkt). Po długim czasie bezawaryjnej pracy zaczęły się problemy. Dołączam filmik żeby było prościej.

Benzyna- pracuje ok. Położenie automat- dochodzi do momentu przejścia na lpg, jest charakterystyczne "tyk" elektrozaworów i zaraz powrót na NoPb. Położenie awaryjne odpalenie na LPG- to ciągłe "cykanie" elektrozaworów i praca na NoPb. Problem pojawił się samoistnie, niekiedy samoistnie ustąpi, chociaż ostatnio częściej jest niż go nie ma! oslabiony.gif

A może ktoś zna jakiegoś gazownika na BRC w okolicach Piły?

Drugi problem, mniej ważny to: podczas jazdy na lpg zdarzało się po 20-30 minutach, że silnik nadal pracował na lpg, ale diody na przełączniku mrugały w tej sekwencji:

1 dioda- czerwona- 1 dioda- zielona- 1 dioda- żółta i tak w kółko.

Pisząc jedna dioda mam na myśli 1 diodę, ostatnią od ilości gazu, i to ona mrugała na przemian z tą diodą wielokolorową od stanu zasilania pojazdu- tego nie nagrałem, niestety.

W tym trybie BRC nie reaguje na polecenia z przełącznika. Ponowny rozruch załatwiał sprawę na kilkadziesiąt minut.

Połączenia sprawdzone, oczyszczone, pomysłów brak. Dziękuję za pomoc. Link do filmu- pierwszego opisanego problemu problemu:

http://www.youtube.com/watch?v=rci7bQjaafQ

Napisano

> Witam. Pacjent jak w temacie, zamontowany jakieś 2 lata temu do Renault Laguna 2.0 8V (

> wielopunkt). Po długim czasie bezawaryjnej pracy zaczęły się problemy. Dołączam filmik żeby

> było prościej.

> Benzyna- pracuje ok. Położenie automat- dochodzi do momentu przejścia na lpg, jest

> charakterystyczne "tyk" elektrozaworów i zaraz powrót na NoPb. Położenie awaryjne odpalenie na

> LPG- to ciągłe "cykanie" elektrozaworów i praca na NoPb. Problem pojawił się samoistnie,

> niekiedy samoistnie ustąpi, chociaż ostatnio częściej jest niż go nie ma!

> A może ktoś zna jakiegoś gazownika na BRC w okolicach Piły?

> Drugi problem, mniej ważny to: podczas jazdy na lpg zdarzało się po 20-30 minutach, że silnik nadal

> pracował na lpg, ale diody na przełączniku mrugały w tej sekwencji:

> 1 dioda- czerwona- 1 dioda- zielona- 1 dioda- żółta i tak w kółko.

> Pisząc jedna dioda mam na myśli 1 diodę, ostatnią od ilości gazu, i to ona mrugała na przemian z tą

> diodą wielokolorową od stanu zasilania pojazdu- tego nie nagrałem, niestety.

> W tym trybie BRC nie reaguje na polecenia z przełącznika. Ponowny rozruch załatwiał sprawę na

> kilkadziesiąt minut.

> Połączenia sprawdzone, oczyszczone, pomysłów brak. Dziękuję za pomoc. Link do filmu- pierwszego

> opisanego problemu problemu:

> http://www.youtube.com/watch?v=rci7bQjaafQ

Pierwszy problem: sprawdź masę instalki lpg, a głównie elektrozaworu na reduktorze. Zdarzało się, że była luźna po pewnym czasie użytkowania. Może być też kwestia złego podłączenia szarego kabelka (wiązka lpg) do minusa cewki zapłonowej lub sygnału obrotów sterownika noPB.

Drugi problem: źle wystrojona instalka lub padająca sonda lambda. Podczas jazdy JUST widzi sondę w jedny miejscu (brak oscylacji) i dlatego wyświetla anomalię na przełączniku.

Napisano
  • Autor

> Pierwszy problem: sprawdź masę instalki lpg, a głównie elektrozaworu na reduktorze. Zdarzało się,

> że była luźna po pewnym czasie użytkowania. Może być też kwestia złego podłączenia szarego

> kabelka (wiązka lpg) do minusa cewki zapłonowej lub sygnału obrotów sterownika noPB.

> Drugi problem: źle wystrojona instalka lub padająca sonda lambda. Podczas jazdy JUST widzi sondę w

> jedny miejscu (brak oscylacji) i dlatego wyświetla anomalię na przełączniku.

Trafiłeś w samo sedno, dzieki! Co prawda masa instalki na reduktorze była luźna i jej dokręcenie nic nie dało, ale masy brakowało również sterownikowi. Nie szukałem gdzie jest zły kontakt, bo już dość przewodów pod maską "wyprułem" ale pociągnąłem dodatkową masę od czarnego przewodu wychodzącego ze sterownika. Instalacja śmiga jak nowa. Co do drugiego problemu- całkiem możliwe tak jak piszesz, sondę miałem uszkodzoną od jakiegoś czasu, ale dopiero 2 dni temu ją wymieniłem jak mi przyszło jeździć na NoPb, a przy uszkodzonej sondzie spalał około 13l/100!

Pierwszy problem rozwiązany, drugi- myślę, że na 90 % też. Dziękuję. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.