Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze problemy po zakupie!

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem Cromą trasę na Hel, trochę pojeździłem i dziś wróciłem do Poznania. Niestety pojawiły się problemy, blokują się hamulce, żeby było śmiesznie to przedni prawy i tylny lewy. Oba koła po 20 kilometrach na autostradzie były gorące i auto bardzo delikatnie ściąga w prawo. Tłumaczy to podwyższone spalanie i brak samoistnego toczenia się auta na delikatnych pochyłościach. Poprzedni właściciel wymieniał z przodu tarcze i klocki na nowe, także tylne klocki są nowe. Zapytam kiedy i gdzie to robił i może zrobię w ramach gwarancji. Trochę czytałem w internecie i jest to typowa bolączka Opla, Saba i Cromy. Kolejna sprawa to takie basowe buczenie, które słychać w aucie przy jeździe do około 2000 obrotów, nie jest to dźwięk silnika, ten pojawia się powyżej tego zakresu i trochę inny ton. Nie wiem, czy TTTM, czy jest problem z wydechem lub bardziej poduszką skrzyni lub silnika. Wersja najgorsza to dwumas!!! Miałem podobny problem w Stilo i wymiana górnej poduszki skrzyni pomogła. Za poduszką przemawia też wyraźne przemieszczanie się lewarka biegów, przy dodawaniu / puszczaniu gazu.

Napisano

> blokują się hamulce, żeby było śmiesznie to przedni prawy i tylny lewy.

Zdaje się, że masz 2 obwody na krzyż, więc może coś się stało z ciśnieniem w tym obwodzie, np. coś się przytkało.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zrobiłem Cromą trasę na Hel, trochę pojeździłem i dziś wróciłem do Poznania.

Na początek wymienił bym płyn hamulcowy w całym układzie... następnie sprawdził linki hamulcowe i prowadnice klocków... czy napewno wszystko jest OK..... może nie cofa się... zapieczone kopyto... albo gumki pouszkadzali i sie cylinderki zapiekają ... confused.gif

Co do buczenia to o ile to nie są opony to może brak oleju w skrzyni.... ja tego nie mam....

Napisano
  • Autor

Nie ma to jak profesjonalna wymiana w ASO, prowadnice zasyfione, klocki w starych zardzewiałych blaszkach prowadzących. Efekt taki, że wewnętrzne klocki się blokowały i rypały tarcze. Na szczęście poprzedni właściciel ma fakturę z ASO i nie minął jeszcze rok - jutro jadę się szarpać. Przy okazji muszę powiedzieć, że heble z 2,4 robią wrażenie wielkością i masywnością. Czy to normalne, że nie ma takich sprężynek z boku, jak w 120 i nowym 150 KM? Efektem ubocznym wyczyszczenia wszystkiego i ponownego poskładania jest spadek spalania w mieście o około 1 litr!!!

Napisano

Tak.... te hamulce w wersji 200 KM są fajne... ale to nadal jedno tłoczkowe twory nie to co w alfie 159 np..

Napisano
  • Autor

> Tak.... te hamulce w wersji 200 KM są fajne... ale to nadal jedno tłoczkowe twory nie to co w alfie

> 159 np..

Jednak średnica tłoczka w porównaniu do stilo powala, powierzchnia jest co najmniej 2 razy większa.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj przeglądałem różne faktury i inne papiery od Cromy i dotarłem do nacisków poszczególnych kół i osi, a co za tym idzie do realnej wagi pojazdu - 1710 kg !!! yikes.gif Takie też miałem wrażenie po przesiadce ze Stilo.

Napisano

> Dzisiaj przeglądałem różne faktury i inne papiery od Cromy i dotarłem do nacisków poszczególnych

> kół i osi, a co za tym idzie do realnej wagi pojazdu - 1710 kg !!! Takie też miałem wrażenie

> po przesiadce ze Stilo.

Jak będę u Ojca to sobie wjade na wagę.... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.