Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy mogę sprzedać samochód

Featured Replies

Napisano

Samochód kupiony 20.12.2010 zarejestrowany 5.01.2011, kiedy mogę go sprzedać aby uniknąć podatku od wzbogacenia ?

Napisano

> Samochód kupiony 20.12.2010 zarejestrowany 5.01.2011, kiedy mogę go sprzedać aby uniknąć podatku od

> wzbogacenia ?

po 6 miesiącach

Napisano

> Samochód kupiony 20.12.2010 zarejestrowany 5.01.2011, kiedy mogę go sprzedać aby uniknąć podatku od

> wzbogacenia ?

W każdej chwili ale na umowie sprzedaży wpisz mniejszą kwotę niż na umowie jak go kupiłeś ,

Napisano

> W każdej chwili ale na umowie sprzedaży wpisz mniejszą kwotę niż na umowie jak go kupiłeś

Mniejszą lub równą cenie zakupu.

Napisano
  • Autor

> W każdej chwili ale na umowie sprzedaży wpisz mniejszą kwotę niż na umowie jak go kupiłeś ,

Wiem, ale wolę zaczekać niż potem kombinować przed kupującym.

Napisano

moim zdaniem data rejestracji nie ma nic do tego, data zakupu jest 20.12.2010 więc 20.06.2011 mija 6 miesięcy od zakupu.

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem data rejestracji nie ma nic do tego, data zakupu jest 20.12.2010 więc 20.06.2011 mija

> 6 miesięcy od zakupu.

Tak racja, data rejestracji nie ma nic do tego, ale słyszałem od kogoś że liczą się pełne miesiące więc nie mogę sprzedać 20 czerwca tylko dopiero 1 lipca i to właśnie chciałbym wiedzieć smile.gif

Napisano

> moim zdaniem data rejestracji nie ma nic do tego, data zakupu jest 20.12.2010 więc 20.06.2011 mija

> 6 miesięcy od zakupu.

mozesz sprzedać po 6 miesiącach ale to jest liczone nie od 20.12.2010 tylko od 01.01.2011 czyli dopiero w czerwcu 2011 - uwierz forumowemu handlarzowi grinser006.gif

Albo na umowie musi widniec kwota taka sam lub mniejsza niz ta z umowy kiedy kupowałeś.

Napisano
  • Autor

> mozesz sprzedać po 6 miesiącach ale to jest liczone nie od 20.12.2010 tylko od 01.01.2011 czyli

> dopiero w czerwcu 2011 - uwierz forumowemu handlarzowi

> Albo na umowie musi widniec kwota taka sam lub mniejsza niz ta z umowy kiedy kupowałeś.

A nie w lipcu ?

Napisano

> A nie w lipcu ?

a tak tak bo to musi minąć cale 6 m-cy

Napisano
  • Autor

> a tak tak bo to musi minąć cale 6 m-cy

Dziękuję za odpowiedź smile.gif

Napisano

> wzbogacenia ?

Jeśli sprzedasz przed pełnymi 6 m-cami, zapłacisz podatek dochodowy od różnicy cen. Podatek od czynności cywilno-prawnych (jak Ty to nazywasz od wzbogacenia) jest niższy i płaci się go w innych okolicznościach.

Napisano
  • Autor

> Jeśli sprzedasz przed pełnymi 6 m-cami, zapłacisz podatek dochodowy od różnicy cen. Podatek od

> czynności cywilno-prawnych (jak Ty to nazywasz od wzbogacenia) jest niższy i płaci się go w

> innych okolicznościach.

Tak wiem, chciałem napisać dochodowy nie wiem dlaczego tak napisałem spineyes.gif

Napisano

> uwierz forumowemu handlarzowi

> Albo na umowie musi widniec kwota taka sam lub mniejsza niz ta z umowy kiedy kupowałeś.

To jako "forumowy handlarz" uściślij, że nie chodzi tylko o kwote z obu umów. Kupując auto ponosisz pewne koszty (np. rejestracja czy przegląd) - o te koszty pomniejsza się przychód do opodatkowania. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To jako "forumowy handlarz" uściślij, że nie chodzi tylko o kwote z obu umów. Kupując auto ponosisz

> pewne koszty (np. rejestracja czy przegląd) - o te koszty pomniejsza się przychód do

> opodatkowania.

O to ciekawe smile.gif

Można gdzieś znaleźć informację jakie koszty pomniejszają kwotę przychodu ?

Napisano

To jak panowie w końcu jest bo widzę sprzeczności. Te 6 miesięcy liczymy od daty zakupu czy od daty rejestracji ? Jak w przypadku samochodu zakupionego np w DE ? Załóżmy że kupiłem w listopadzie 2010 a zarejestrowałem dopiero teraz w czerwcu 2011. Z czystym sumieniem kiedy mogę sprzedać aby uniknąć dodatkowych "kosztów"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.