Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kaszlący z rana Fiacik

Featured Replies

Napisano

Stałem sie szczęsliwym posiadaczem Fiata Stilo. Z trzecich rąk...

Autko przyjemne zadbane i bardzo kulturalnie wyposarzone jak na autko z segmentu "B". Mam jednak jeden kłopot z zapalającą sie co jakis czas i co jakis czas gasnącą kontrolką "chek". Czy kłopotu tego mozna było by sie pozbyć jakbym wymienił sondę lambdy za katalizatorem, tak jak podpowiedział mi jeden z "zaprzyjaźnionych" elektroników. Samochodzik mój posiada silnik 103Km 1.6 16V i instalację gazową firmy Stag 300???

Czy ktos zna moze jakieś racjonalne rozwiazanie tego problemu??

Z góry dziekuje.

Danio

Napisano

Ja bym zaczął od uzupełnienia profilu....

W tym przypadku najbardziej miasto by się przydało..... w innym może silnik ( tym razem w zapytaniu jest )

Sam CHECK - nie mam pomysłu, ale pewnie FES by miał... a przynajmniej podpowiedział w którą stronę szukać....

No ale nie wiadomo skąd jesteś więc..................

ps

o "bykach" nie pisze bo sam większe robię spineyes.gif

Napisano

Tak jak kolega wyżej, napisz skąd jesteś to może w okolicy znajdzie się ktoś z FESem i sprawdzicie czego konkretnie dotyczy błąd.

Biorąc pod uwagę że masz LPG bardzo możliwe że do wymiany (tak jak z resztą pisałeś) jest sonda lambda, ale możliwe też są inne opcje, w tym pewnie jakieś pierdoły typu zaśniedziała masa wink.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuje panowie za przypomnienie o podstawowych zasadach na forum.

Tak więc szybko się dostosowuje i uściślam dane.

Napisano

> segmentu "B".

Stilo to jest segment C, w

segmencie B masz np. punto/GP.

> Czy ktos zna moze jakieś racjonalne rozwiazanie tego problemu??

Tak jak koledzy radzili, podłącz autko pod komputer a później zinterpretuj błędy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Stilo to jest segment C, w

> segmencie B masz np. punto/GP.

> Tak jak koledzy radzili, podłącz autko pod komputer a później zinterpretuj błędy.

> Pozdrawiam BAS

Dzięki za poradę z podłączeniem do komputera, ale chciałem nadmienić iż już dwa razy byłem u diagnosty i dwa razy miałem skasowane błędy i przywrócony komputer do ustawień pierwotnych. Aha i jeszcze raz byłem na diagnostyce gazu i tam też po pewnych ustawieniach kontrolka chek na jakiś czas zgasła.

Niestety od jakiegoś czasu pali się na stałe i przy porannym zapalaniu auta obroty sięgają około 4500,a potem ładnie schodzą do około 1000.

Następnie chcąc ujechać jakiś odcinek muszę go pokonywać w tzw. skokach i po tym auto nie reagując na gaz gaśnie.

Dziwne co? crazy.gif

Napisano

> Dzięki za poradę z podłączeniem do komputera, ale chciałem nadmienić iż już dwa razy byłem u

> diagnosty i dwa razy miałem skasowane błędy i przywrócony komputer do ustawień pierwotnych.

Ale sugesti brzmi: odczytaj kody błędów i sprawdź co oznaczają

a nie 'skasuj błędy'.

Samochody teraz same mówią co im dolega wink.gif

Napisano

> Dzięki za poradę z podłączeniem do komputera, ale chciałem nadmienić iż już dwa razy byłem u

> diagnosty i dwa razy miałem skasowane błędy i przywrócony komputer do ustawień pierwotnych.

To super, ale co to były/są za błędy i jakie mają wartości?

> Aha i jeszcze raz byłem na diagnostyce gazu i tam też po pewnych ustawieniach kontrolka chek

> na jakiś czas zgasła.

Zostaw gaz w spokoju, najlepiej go wyłącz, skasuj błędy*, zrób reset autoadaptacji(naucz koło foniczne i powinna nastąpić natychmiastowa poprawa, jeśli nie nastąpiła to trzeba analizować błędy), pojeździj 50km(jeśli po resecie problem ustąpił) na benzynie i sprawdź czy problem występuje i jakie ewentualnie pojawiły się błędy.

Rozwiąż problemy i dopiero przełączaj na LPG bo tak nigdy nie dojdziesz co się dzieje.

* Ale najpierw napisz jakie dokładnie masz błędy w tej chwili.

> Dziwne co?

Rozwiąż problem na benzynie a później myśl o LPG.

I na Boga zmień mechanika bo stracisz majątek.

Tu masz wątek z ofertami diagnostyki, jak nie znajdziesz tam nikogo ze swojej okolicy to zapytaj na SSP, pewnie ktoś się zgłosi i Ci pomoże.

Zdiagnozujecie benzynę jak nie będziecie mieć pomysłu to wkleicie błędy tu i postaramy Ci się pomóc.

Jak auto będzie dobrze jeździć na noPB a na LPG będzie problem to będziesz dalej kombinował.

edit: UWAGA: PRZED RESETEM AUTOADAPTACJI WYŁĄCZAMY INSTALACJĘ LPG PRZYCISKIEM NA STAŁE, AUTOADAPTACJE W CAŁOŚCI PRZEPROWADZAMY TYLKO NA noPB, NIE WOLNO NAWET NA CHWILĘ POZWOLIĆ MU PRACOWAĆ NA LPG PODCZAS AUTOADAPTACJI I PRZEZ KOLEJNE 50km, inaczej robi się sieczka z map wtrysku i zaczyna się komedia.

TU opisuję co może się dziać jak włączysz podczas adaptacji lub w ciągu pierwszych 50km LPG.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Witam.

Dobrze więc niebawem tak zrobię i przekaże ci , wam dokładnie jakie błędy wykrył komputer przed adaptacją.

Na razie poruszam się jakoś. Tak samo na gazie jak i na benzynce. Dobrze że w ogóle odpala??? Chociaż czasami lubi sobie zgasnąć na skrzyżowaniu,

No nic. Do usłyszenia .

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.