Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] błędy 0420 i 0460

Featured Replies

Napisano

Kumpel kupił Astrę G z silnikiem Z14XE. Zapaliła mu się kontrolka silnika. Metodą wciskania dwóch pedałów odczytał błędy - wyszło 0420 i 0460. Znam opisy tych błędów, jednak może ktoś te błędy miał i będzie mógł podpowiedzieć co może być przyczyną?

Napisano

> Kumpel kupił Astrę G z silnikiem Z14XE. Zapaliła mu się kontrolka silnika. Metodą wciskania dwóch

> pedałów odczytał błędy - wyszło 0420 i 0460. Znam opisy tych błędów, jednak może ktoś te błędy

> miał i będzie mógł podpowiedzieć co może być przyczyną?

ja nie mialem, ale sprawdzilbym sonde/sondy lambda i katalizator.

co do 0460 to prawdopodobnie czujnik poziomu paliwa do wymiany. trzeba tez sprawdzic okablowanie.

czy oprocz kontrolki check engine sa jakies objawy?

Napisano
  • Autor

> czy oprocz kontrolki check engine sa jakies objawy?

No właśnie nie ma niepokojących objawów. Spalanie na trasie (ok. 400 km) w granicy 5,8 l /100km.

Napisano

Pierwszy błąd może mieć dwie przyczyny:

padł katalizator,

padła sonda za katalizatorem.

Pomiary sond dadzą odpowiedź.

Jeśli chodzi o drugi błąd, to jest to uszkodzenie czujnika poziomu paliwa, albo zegarów. Wystarczy zamiast pływaka podłączyć potencjometr i oblukać, czy wskazania zegarów się zmieniają.

Napisano
  • Autor

> Pierwszy błąd może mieć dwie przyczyny:

> padł katalizator,

> padła sonda za katalizatorem.

> Pomiary sond dadzą odpowiedź.

No właśnie tak obstawiałem.

> Jeśli chodzi o drugi błąd, to jest to uszkodzenie czujnika poziomu paliwa, albo zegarów. Wystarczy

> zamiast pływaka podłączyć potencjometr i oblukać, czy wskazania zegarów się zmieniają.

Żeby było śmieszniej - wskaźnik działa (i chyba dobrze). Możliwe, że coś jest z rezerwą, bo kilka km po zapaleniu się rezerwy weszło (ale prawie pod korek) ok. 45 litrów benzyny.

Napisano

> Możliwe, że coś jest z rezerwą, bo kilka

> km po zapaleniu się rezerwy weszło (ale prawie pod korek) ok. 45 litrów benzyny.

nie rozumiem co chciales napisac. rezerwa zapala sie wg ciebie za wczesnie?

Napisano
  • Autor

> nie rozumiem co chciales napisac. rezerwa zapala sie wg ciebie za wczesnie?

Wg mnie za późno. U mnie przy ok. 10 litrach w baku. Bak ma 50 l, więc w tym przypadku zapala się gdy pozostaje 5-7 l paliwa w baku.

Napisano

> Wg mnie za późno. U mnie przy ok. 10 litrach w baku. Bak ma 50 l, więc w tym przypadku zapala się

> gdy pozostaje 5-7 l paliwa w baku.

u mnie jest tak samo. zapala sie rezerwa, a po 10-15 km juz miga (cykl miejski), strzalka szybko schodzi na zero. z migajaca dioda przejechalem prawie 50 km, do najblizszej stacji. 90km/h na piatym biegu. rezerwie w astrze nie ufam. wink.gif

zauwaz jeszcze, ze jak silnik sie rozgrzeje (wylaczy sie ssanie), to poziom paliwa na wskazniku podniesie sie, a rezerwa moze zgasnac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.