Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luźne dywagacje na temat rodzajów krokowca II gen.

Featured Replies

Napisano

Hej. Ostatnio zaglądałem pod maskę u kumpla i zauważyłem, że ma trochę inny krokowiec niż mój. Wyglądał bardzo podobnie do tego:

8f0a44b7f47ee207.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Chodzi mi o to, że ma śrubę regulacyjną obok, czy to jest krokowiec tylko na tzw. "lipę" a mieszankę reguluje się śrubą/registrem ? Niestety nie dojrzałem czy przewody idą do komputera gazu czy do magicznej puszki gdzieś w komorze wink.gif

Mój dla odmiany wygląda tak:

405s37q.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Czy moje dywagacje na temat tego, że kumpel ma I gen. tylko z lipnym krokowcem mogą mieć sens ? Mój nie ma tej śrubki i na 100% jest podłączony do komputera wink.gif Czy poprostu to jest jakiś inny rodzaj i już ?

Pytanie drugie: Jaką wyższość ma II gen nad I gen ? Taka luźna rozmowa na wieczór ok.gif

Napisano

Niektóre instalacje miały właśnie krokowca i przy nim właśnie śrubę, rzadko to się zdarzało, ale się zdarzało. W jakiś sposób tą śrubą można było jeszcze doregulować instalację choć dla mnie to bez sensu trochę.

O wyższości IIgen. na Igen. nie trzeba dużo pisać, w IIgen. jeśli jest dobrze ustawiona masz cały czas mieszankę stechiometryczną, czyli skład zmienią się mniej więcej sinusoidalnie od ubogiego do bogatego, tak jak ma to miejsce w aucie z zasilaniem wtryskowym na benzynie. W Igen. po dobrym wyregulowaniu, skład jest mniej więcej taki sam i tylko nieznacznie się zmienia przez nieliniowość układu mikser-reduktor. Czyli mieszanka zachowuje się mniej więcej tak jak w aucie gaźnikowym.

IIgen. jest na pewno oszczędniejsza, można włączyć cut-off czego Igen. nie posiada.

Kiedyś czytałem taki przykład to było chyba o golfie II z silnikiem 1.6 w automacie na gaźniku. Auto na Igen. paliło w mieście chyba 14-16l gazu i nikt nie potrafił go wyregulować, żeby paliło mniej i nie miało ubogiej mieszanki. W końcu ktoś się pokusił o wstawienie w kolektor sondy lambda, która miała pracować tylko na gazie, podłączono do tego jakąś prostą centralkę, wstawiono krokowca i wyregulowano. Po takim zabiegu auto zaczęło palić około 12l gazu w mieście, więc wg mnie gra warta świeczki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.