Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spore spadki napięcia na aku

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam mały problem z moim stilonem, otóż od jakiegoś czasu coś skutecznie mi rozładowywuje aku. Wystarczy, że za wiele nie będę jeździł jednego dnia to drugiego akumulator jest już martwy. Już dwa razy byłem zmuszony odpalać auto na kable. Byłem z tym w ASO, mechanicy sprawdzali mi ładowanie, stan akumulatora, pobór prądu na postoju, i wszystko było ok. Podładowali mi nawet aku i pojeździłem na nim ze dwa dni potem znowu miałem kłopoty z odpaleniem. Kupiłem sobie więc tester akumlatora i badałem codziennie napięcie na aku po nocy. Codziennie spada mi poniżej 10. Zareklamowałem wiec akumulator z nadzieją że może jest wadliwy, dostałem mowy aku zastępczy któremu po dwóch dniach tak samo spadło napięcie poniżej 10V. Póki co samochód mi odpala ale z bólem, jak się nim przejadę kawałek to aku się podładowywuje i mi pali na dotyk. Mechanicy z Polcaru radzą jeździć i obserwować i sugerują mi że zostawiam radio albo drzwi nie domknięte... . Sprawdzałem wszystkie drobne żaróweczki czy mi się nie palą na postoju, wszystko wygląda ok. Jak juz odpalę auto to jeżdżę bez klimy i bez radia żeby oszczędzać aku, wyciągnąłem nawet zapalniczkę, żęby mieć pewność ze tutaj nie mam ubytków prądu. Nie posiadam alarmu więc to też nie może być przyczyną moich problemów.

Proszę o poradę, ewentualnie o kontakt z jakimś dobrym elektormechanikiem ( od niedawna mieszkam w Poznaniu), bo już po prostu kończą mi się pomysł. buu.gif

Napisano

zostawienie otwartych drzwi nic nie daje, po po kilku min świecenie nawet przy otwartych drzwiach gaśnie oświetlenie w środku.

Radio - jak nie masz fabrycznego to może być, fabryczne wyłącza się samo po 20 min.

skoro tak Ci się dzieje, to masz duży ubytek prądu z aku, więc nie wiem jak oni Ci te pomiary robili. Weź sam zmierz sobie pobór prądu z akumulatora w stanie spoczynku (wszystko wyłączone) powinno być nie więcej jak 80-100 mA Generalnie powyżej trzeba zacząć szukać przyczyny, a najlepszym sposobem na to jest wyjmowanie po kolei wszystkich bezpieczników i sprawdzanie ile prądu ciągnie. Jak po wyjęciu pobór prądu spadnie to masz winowajcę.

Napisano
  • Autor

Szczerze powiedziawszy nie byłem przy tym jak w Aso sprawdzali pobór prądu z aku, ja po prostu ich o to prosiłem i dostałem na fakturze potwierdzenie wykonania tej czynności z zaznaczeniem że jest ok. Z samodzielnym zmierzeniem poboru prądu będę musiał poczekać bo na daną chwile nie mam takiej możliwości. Na razie staram się wierzyć chłopakom z fiata i szukam jakiejś innej przyczyn. Znajomy mówił coś o zwarciu w rozruszniku drugi znowu mówił o nie odbijającej stacyjne. Ja się aż tak nie znam, więc nie wiem co i jak sprawdzać. Czy ma ktoś jeszcze jakiś inny pomysł czy po prostu skoncentrować się na tym co napisał Wojtas_BB.

BTW Dzięki za radę Wojtas_BB

Napisano

Słowo klucz upływność.

Inaczej mówiąc szukaj złodzieja prądu. Pierwsi podejrzani to niefabryczne radio i alarm.

Następne na liście wszelkie urządzenia niefabryczne. Potem jak Wojtek napisał....odpinasz, wypinasz, rozpinasz, aż znajdziesz.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Słowo klucz upływność.

> Inaczej mówiąc szukaj złodzieja prądu. Pierwsi podejrzani to niefabryczne radio i alarm.

> Następne na liście wszelkie urządzenia niefabryczne. Potem jak Wojtek napisał....odpinasz,

> wypinasz, rozpinasz, aż znajdziesz.

Hej, przyczyną mojego problemu było... fabryczne radio:/ Od kiedy je wyjąłem samochód pali aż miło. Miał ktoś podobną przypadłość? W sumie wolałbym naprawić moje radio niż szukać nowego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.