Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna bezsiarkowa

Featured Replies

Napisano

W jakim stopniu szkodzi silnikowi?

Prawda to, że siarka ma jakieś właściwości smarujące?

W sumie interesuje mnie temat w starciu z silnikami MultiAir.

Zadałem zapytanie producentowi via formularz - zobaczymy czy się doczekam odpowiedzi.

Raz ich męczyłem w temacie żarówki, ale chyba ich temat przerósł. zlosnik.gif

Napisano

> W jakim stopniu szkodzi silnikowi?

Raczej na odwrót. Zmniejsza korozję podzespołów

Napisano

> W jakim stopniu szkodzi silnikowi?

> Prawda to, że siarka ma jakieś właściwości smarujące?

> W sumie interesuje mnie temat w starciu z silnikami MultiAir.

> Zadałem zapytanie producentowi via formularz - zobaczymy czy się doczekam odpowiedzi.

> Raz ich męczyłem w temacie żarówki, ale chyba ich temat przerósł.

Właściwości smarujące to miał ołów. Paliwo bezsiarkowe (nie w samochodach ale np. na statkach) jest po to żeby nie szkodzić środowisku. O właściwościach smarujących siarki nie słyszałem. Nie dodaje się jej specjalnie, jest w paliwie z powodu nieoczyszczenia.

Napisano

Siarka nie ma jakiś pozytywnych dla silnika właściwości.

W Polsce paliwo zawiera sporo siarki ponieważ większość ropy naftowej kupujemy od Rosjan a oni mają dość mocno zasiarczoną ropę naftową.

Dlaczego nie kupujemy od innych dostawców? Bo podobno rosyjska ropa jest 10USD na baryłce tańsza.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Właściwości smarujące to miał ołów. Paliwo bezsiarkowe (nie w samochodach ale np. na statkach) jest

> po to żeby nie szkodzić środowisku. O właściwościach smarujących siarki nie słyszałem. Nie

> dodaje się jej specjalnie, jest w paliwie z powodu nieoczyszczenia.

Czyli można lać, natomiast wystrzegać się za granicą BIO? zlosnik.gif

Napisano

> Czyli można lać, natomiast wystrzegać się za granicą BIO?

Do astry G z silnikiem 1.7 DTi, tankowałem diesla BIO w Niemczech. Zadnych problemów. Do Vectry jeszcze nie

Napisano
  • Autor

> Do astry G z silnikiem 1.7 DTi, tankowałem diesla BIO w Niemczech. Zadnych problemów. Do Vectry

> jeszcze nie

Tylko, że w świecie motoryzacji istnieją jeszcze jedyne słuszne silniki benzynowe i do takich MA się zalicza. zlosnik.gif

Napisano

Ja też słyszałem, że zawartość siarki ma jakiś pozytywny wpływ na właściwości smarujące paliw, ale to dotyczyło raczej oleju napędowego.

Napisano
  • Autor

> Ja też słyszałem, że zawartość siarki ma jakiś pozytywny wpływ na właściwości smarujące paliw, ale

> to dotyczyło raczej oleju napędowego.

To w dizlu smaruje, a w benie nie?

Napisano

> To w dizlu smaruje, a w benie nie?

W benzynie to chyba nigdy tej siarki nie było dużo, co najwyżej jakieś śladowe ilości a w przypadku oleju napędowego to kiedyś był produkowany normalny i o obniżonej zawartości siarki.

Poza tym w dieslu pompa wtryskowa i wtryskiwacze są smarowane i chłodzone paliwem a aparatura wtryskowa w benzynowcach jest chyba mniej precyzyjna (przynajmniej w tych starszych).

Napisano

> Raczej na odwrót. Zmniejsza korozję podzespołów

Luuudzie co wy tu wygadujecie hehe.gif Siarka w paliwie jest najbardziej upierdliwym ZANIECZYSZCZENIEM czacha.gif Po pierwsze sama siarka jak i jej tlenki ochoczo reagują z parą ze spalania węglowodorów i tworzą trzy niezbyt miłe związki : siarkowodór, kwas siarkawy i siarkowy. O wpływie na na silnik i układ wydechowy nie muszę chyba pisać? Poza tym w sposób trwały zatruwają (niszczą) katalizator. Poza tym siarka ma tendencję do krystalizacji w pewnych warunkach i może uszkodzić wtryski jeśli częśto się jeździ na lewym (zanieczyszczonym) paliwie. Bzdury o smarnych właściwościach siarki nawet nie będe komentował - ta legenda chyba pochodzi od mechaników silników okrętowych opalanych mazutem zawierającym 5% siarki z początków XX wieku rotfl.gif

Napisano

> Bzdury o

> smarnych właściwościach siarki nawet nie będe komentował

Nie siarki tylko jej związków np dwusiarczek molibdenu ma doskonałe własności smarujące.

- ta legenda chyba pochodzi od

> mechaników silników okrętowych opalanych mazutem zawierającym 5% siarki z początków XX wieku

Napisano

Kwaśne związki siarki powstające przy jej spalaniu mają negatywny wpływ na trwałość elementów z którymi się kontaktują. Część z nich jest zobojętniana przez KOH zawarty w oleju (TBN) ale do pewnej granicy zależnej od TBN oleju, częstości wymiany oleju czy zawartości siarki w paliwie. Wyczerpana w ten sposób rezerwa alkaliczna oleju powoduje z kolei, że olej nie ma wyjściowych właściwości czyszczących zaś reszta związków siarki dostaje się do układu wydechowego z następstawmi opisanymi wyżej.

Droższe paliwa z reguły mają obniżoną zawartość siarki (verva,v-power,ultimate, eko itd.)

Napisano

> Nie siarki tylko jej związków np dwusiarczek molibdenu ma

> doskonałe własności smarujące.

Ale my mówimy o paliwie a to jest dodatek do smarowideł pracujących w ciężkich warunkach...

Napisano

Tak powstają legendy jeśli ktoś usłyszy coś, zgubi po drodze parę wyrazów i tworzy teorie. Pogorszenie właściwości smarnych stało się faktem przy procesie zmniejszenia zawartości siarki w paliwie. Ale to NIE ZNACZY że siarka smaruje. Po prostu przy jej eliminowaniu z paliwa przy okazji pozbawiono go dostatecznej smarności - co rekompensuje się innymi dodatkami w fazie produkcji. Problem znany w wielu krajach z wyśrubowanymi normami ekologicznymi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.