Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam nowego tatusiowozu

Featured Replies

Napisano

W chwili obecnej skoda octavia 1.9 TDi, podstawową bolączką jest rycie dziobem o wszystko co na drodze (policjanty, koleiny itp), nie mówiąc już o wjechaniu na jakąś mniej utwardzoną drogę, a jak już wpadnie się w zaspę albo lekki teren to problem wyjechać.

wymagania:

codzienne dojazdy do pracy łącznie ~80km dziennie.

częste przejazdy przez różne drogi bardziej i mniej utwardzone z preferencją na mniej utwardzone, oraz normalna trasa.....

napęd na 4 koła i wysokie zawieszenie.

spalanie na poziomie "nie mam zawału serca przy tankowaniu" w tej chwili średnio wychodzi mi ~6literków ropy i jestem zadowolony.

miło by było gdyby była możliwość posiadania trzeciego rzędu siedzeń czyt. "ławki kar" zlosnik.gif

do wydania ~25tyś przy założeniu sprzedania skody ewentualnie zamiana+symboliczna dopłata.

w pierwszej chwili chodził mi po głowie Forester (dalej chodzi) ale teraz kombinuje z autem 7-mio osobowym i w oko wpadł mi Land Cruiser, Pajero może?

co byście polecili?

Napisano

> Land Cruiser, Pajero może?

Ale na 6 litrów/100 km przy takim aucie się nie nastawiaj wink.gif Nie ta wielkość, nie ta masa.

Jeżeli nie Frotek i "ławka kar" nie jest warunkiem koniecznym, to może brzydal, jakiego mam w podpisie. Za 25 kPLN kupisz ładny i stosunkowo młody egzemplarz. Ceny części bardzo akceptowalne - części eksploatacyjne (nawet w ASO) śmiesznie tanie - np. oryginalne klocki 130 PLN, tarcze Lucas około 200 PLN/sztuka, amortyzatory +/- 250 PLN przód / 200 PLN tył itp. itd. Generalnie pod względem części - często taniej jest kupić nówkę w hurtowni lub ASO, niż używkę na allegro wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ale na 6 litrów/100 km przy takim aucie się nie nastawiaj Nie ta wielkość, nie ta masa.

> Jeżeli nie Frotek i "ławka kar" nie jest warunkiem koniecznym, to może brzydal, jakiego mam w

> podpisie. Za 25 kPLN kupisz ładny i stosunkowo młody egzemplarz. Ceny części bardzo

> akceptowalne - części eksploatacyjne (nawet w ASO) śmiesznie tanie - np. oryginalne klocki 130

> PLN, tarcze Lucas około 200 PLN/sztuka, amortyzatory +/- 250 PLN przód / 200 PLN tył itp. itd.

> Generalnie pod względem części - często taniej jest kupić nówkę w hurtowni lub ASO, niż używkę

> na allegro

a w terenie to się jakoś porusza? jak z awaryjnością?

Napisano

> a w terenie to się jakoś porusza? jak z awaryjnością?

Lepiej, niż "elektroniczne" SUV-y - do 2005 roku 4WD jest czysto mechaniczne - szczegóły, większość egzemplarzy (poza amerykańskimi) ma tylny dyfer z LSD i faktycznie czuć to w terenie - stosunkowo lekkim oczywiście - ale błoto, czy piasek po piasty, ewentualnie kopny śnieg praktycznie ponad zderzak jest w stanie przejechać waytogo.gif

Na youtube można znaleźć kilka ciekawych filmów z przejazdów Santkiem w dość trudnym terenie.

Z awaryjnością jest klasycznie - jeżeli ktoś auto katował - na pewno się posypie, ale jeżeli jest ogólnie niezbyt zniszczone, to nie powinno się nic dziać. Ja mam niecałe 145 kkm przebiegu i zawieszenie jest oryginalne, choć myślę (wbrew pomiarom na szarpakach) o wymianie przednich amortyzatorów. Poza tym nie ma żadnych luzów ani w zawieszeniu, ani w napędach. Silnik, skrzynia (automat), przekładnia, most tylny - wszystko fabryka bez żadnych kłopotów. Rudej nie ma, wnętrze na 4+ (auto z Włoch, więc wymagało solidnego sprzątania i czyszczenia). Słaby punkt - skóra na kierownicy - dramatycznie słaba - w kilka tysięcy km doprowadziłem ją praktycznie do konieczności wymiany - ale o tym czytałem wcześniej na anglojęzycznych forach.

Z awarii elektrycznych miałem zepsuty pilot od centralnego oraz uszkodzone siłowniki centralnego - w bagażniku oraz w prawych przednich drzwiach. Na tył trafił okazyjnie kupiony nowy siłownik, do drzwi używka za 80 złotych.

Napisano

> w pierwszej chwili chodził mi po głowie Forester (dalej chodzi) ale teraz kombinuje z autem 7-mio

> osobowym i w oko wpadł mi Land Cruiser, Pajero może?

> co byście polecili?

Subaru (Forek lub wiekszy Outback) bedzie nisko awaryjne, dosc tanie w utrzymaniu, szczegolnie jak zdecydujesz sie na 2.0 lub lepiej 2.5 + LPG ok.gif. z lekkim terenem sobie bez trudu poradzi a po zwyklej drodze bedzie sie prowadzic znacznie lepiej niz niejedno typowe auto.

Problem oczywiscie aby w tym przedziale trafic w cos rozsadnego, trzeba duuuzo szukac wink.gif

Ja mialem podobne wymagania jak ty bo tez mnie wkurzalo, ze w Punto o wszystko zaczepiam i z byle zaspa jest problem.

Auto 7-mio miejscowe ? mysle, ze musisz sobie sam odpowiedziec czy rzeczywiscie jest tobie takie potrzebne i wtedy podjac decyzje co dalej.

Napisano

za tyle $ raczej coś "niszowego"

propozycja Hjundaja jest bardzo dobra ok.gif

pajero to chyba evo I

landek to baaardzo leciwy + spalanie 16 , nie 6 palacz.gif

z mniejszych od w/w może jakaś vitara ( odnoszę wrażenie, że bardziej w SUVa powinieneś zmierzać niż w vitkę)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.