Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka od air bag nie gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam.

W moim mundku MK III z 2001r. od czasu gdy pojechałem na myjkę "ciśnieniową" kontrolka poduszki powietrznej się zaświeciła i nie gaśnie. Początkowo myślałem,że zalałem ajkąś elektrykę, ale minęły już dwa tygodnie i nie gaśnie. Przy uruchomieniu silnika najpierw mryga, gaśnie na dwie sejundy, po czym znów mryga i tak przez trzy cykle. Później zapala się na stałe i nie gaśnie. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypakiem, może jakieś pomysły frown.gif

Napisano

> Witam.

> W moim mundku MK III z 2001r. od czasu gdy pojechałem na myjkę "ciśnieniową" kontrolka poduszki

> powietrznej się zaświeciła i nie gaśnie. Początkowo myślałem,że zalałem ajkąś elektrykę, ale

> minęły już dwa tygodnie i nie gaśnie. Przy uruchomieniu silnika najpierw mryga, gaśnie na dwie

> sejundy, po czym znów mryga i tak przez trzy cykle. Później zapala się na stałe i nie gaśnie.

> Czy ktoś spotkał się z podobnym przypakiem, może jakieś pomysły

bez kompa się nie obejdzie, w astrze mojej połowicy jakiś kabelek od poduch czasami przerywa, i jak się już lampka zapali to tylko da się na kompie zgasić- przy okazji pokaże Ci po kodzie gdzie szukać awarii.

Napisano

> bez kompa się nie obejdzie, w astrze mojej połowicy jakiś kabelek od poduch czasami przerywa, i jak

> się już lampka zapali to tylko da się na kompie zgasić- przy okazji pokaże Ci po kodzie gdzie

> szukać awarii.

mondeo to nie astra ... jak usuniesz usterkę to lampka sama zgaśnie ... nie trzeba nic kasować na kompie

Napisano
Mój kumpel w dokładnie takim samym samochodzie miał identyczny problem. Od czasu do czasu z niewiadomej przyczyny zapalała się kontrolka poduszek. Wrzucił nowy akumulator i problem zniknął. Ja bym jednak zaczął od szukania przy pomocy komputera ok.gif.
Napisano

> mondeo to nie astra ... jak usuniesz usterkę to lampka sama zgaśnie ... nie trzeba nic kasować na

> kompie

ale jakoś trzeba zlokalizować usterkę.... łatwiej kompem niż różdżką....

Napisano

> ale jakoś trzeba zlokalizować usterkę.... łatwiej kompem niż różdżką....

no jasne, że łatwiej smile.gif

Napisano

> Witam.

> W moim mundku MK III z 2001r. od czasu gdy pojechałem na myjkę "ciśnieniową" kontrolka poduszki

> powietrznej się zaświeciła i nie gaśnie. Początkowo myślałem,że zalałem ajkąś elektrykę, ale

> minęły już dwa tygodnie i nie gaśnie. Przy uruchomieniu silnika najpierw mryga, gaśnie na dwie

> sejundy, po czym znów mryga i tak przez trzy cykle. Później zapala się na stałe i nie gaśnie.

> Czy ktoś spotkał się z podobnym przypakiem, może jakieś pomysły

zaczerpnięte z fordclubpolska

Kontrolka ukladu poduszek powietrznych po starcie silnika powinna zgasnąć po ok 5 sec. Jezeli kontrolka miga z określoną częstotliwościa, oznacza to uszkodzenie ukladu. System informuje nas o rodzaju usterki, za pomocą ilości błyśnięć kontrolki :

1 błyśnięcie-obwód poduszki kierowcy.

2 błyśnięcia-obwód poduszki pasażera.

3 błyśnięcia-usterka w obwodzie części wspólnej poduszki kierowcy i pasażera.

4 błyśnięcia-obwód napinaczy pasów bezpieczeństwa.

5 błyśnięć-obwód bocznej poduszki kierowcy.

6 błyśnięć-obwód bocznej poduszki pasażera.

7 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.kierowcy.

8 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.pasażera.

Najczęstsza przypadłością są występujące 4 mrugnięcia, co by świadczyło o awarii napinaczy pasów. Zdarza sie to zwykle, jezeli przesuwaliśmy, regulowaliśmy fotel itd. Pod fotelem znajdują się złącza napinaczy (wykonane ze złota) - taki żółty konektor. W większości wypadków wystarczy rozłączyć go i ponownie połączyć, aby kontrolka przestala mrugać.

UWAGA! Jakie kolwiek prace związane z systemem poduszek powietrznych muszą być wykonywane po uprzednim odłaczeniu akumulatora i odczekaniu przynajmniej 15-30minut. Musimy pamiętać, że nawet nieodpowiednie sprawdzenie napięcia voltomierzem na niektórych złączach może spowodować przestawienie systemu.

Może pomoże cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.