Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem przy odpalaniu

Featured Replies

Napisano

Cześć

Pojawia się u mnie następujący problem. Przy odpalaniu jak silnik jest zimny to przerywa skaczą obroty, czasami potrafi się zgasić nawet. Rzecz dzieje się na benzynie. Po rozgrzaniu silnika jest ok. I kolejne odpalania też już ok. Komp od fiata nie pokazuje żadnych błędów. Ktoś ma jakiś pomysł?

Napisano

> Cześć

> Pojawia się u mnie następujący problem. Przy odpalaniu jak silnik jest zimny to przerywa skaczą

> obroty, czasami potrafi się zgasić nawet. Rzecz dzieje się na benzynie. Po rozgrzaniu silnika

> jest ok. I kolejne odpalania też już ok. Komp od fiata nie pokazuje żadnych błędów. Ktoś ma

> jakiś pomysł?

zaczynasz doświadczać uroków LPG w aucie. Chyba miałeś wcześniej Lanosa, prawda? Może z gazem? Tam takie problemy były normą, więc chyba powinieneś wiedzieć co sprawdzić.

Ja bym zaczął od resetu - odpięcia akumulatora i sprawdzenia czy potem odpali normalnie. Ewentualnie też zrobić takie doświadczenie, że przed zgaszeniem przejechać kilka km. na benzynie i też potem sprawdzić czy odpali normalnie.

Napisano
  • Autor

> zaczynasz doświadczać uroków LPG w aucie. Chyba miałeś wcześniej Lanosa, prawda? Może z gazem? Tam

> takie problemy były normą, więc chyba powinieneś wiedzieć co sprawdzić.

tam nie miałem problemów z odpalaniem, może dlatego że to była II generacja

> Ja bym zaczął od resetu - odpięcia akumulatora i sprawdzenia czy potem odpali normalnie.

właśnie się to robi, już jakiś czas temu odpiąłem na 10 minut ale nic nie pomogło, teraz zrobie to na kilka godzin... gdzieś nawet czytałem że w ten sposób mapy benzyny się nie zresetują... ale nie ustalono w końcu czy to prawda. Najgorzej że gaziarz powiedział, że komp benzynowy nie zapamiętuje map z jazdy na gazie hehe...

> Ewentualnie też zrobić takie doświadczenie, że przed zgaszeniem przejechać kilka km. na

> benzynie i też potem sprawdzić czy odpali normalnie.

spróbuje

Przyczyny też będę szukał w świecach jak powyższe nie wypali

Napisano

> Przyczyny też będę szukał w świecach jak powyższe nie wypali

jeśli na LPG jeździ dobrze, to świece masz na 100% dobre, bo przecież na gazie mają cięższe warunki pracy niż na benzynie.

Moim zdaniem to jest problem w elektronice, a nie w mechanice. Właśnie jakieś błędne mapy wtrysków czy coś w tym stylu komp łapie od jazdy na LPG. Zrób też doświadczenie i np. jeden dzień pojeździj na benzynie. Założę się, że następnego dnia na zimno odpali dobrze.

Mnie właśnie podobne ciągłe problemy wyleczyły z posiadania auta z LPG.

Napisano

> Cześć

> Pojawia się u mnie następujący problem. Przy odpalaniu jak silnik jest zimny to przerywa skaczą

> obroty, czasami potrafi się zgasić nawet. Rzecz dzieje się na benzynie. Po rozgrzaniu silnika

> jest ok. I kolejne odpalania też już ok. Komp od fiata nie pokazuje żadnych błędów. Ktoś ma

> jakiś pomysł?

Może sonda lambda , kiedyś w Stilo z LPG miałem taki problem !

Napisano
  • Autor

> jeśli na LPG jeździ dobrze, to świece masz na 100% dobre, bo przecież na gazie mają cięższe warunki

> pracy niż na benzynie.

> Moim zdaniem to jest problem w elektronice, a nie w mechanice. Właśnie jakieś błędne mapy wtrysków

> czy coś w tym stylu komp łapie od jazdy na LPG. Zrób też doświadczenie i np. jeden dzień

> pojeździj na benzynie. Założę się, że następnego dnia na zimno odpali dobrze.

Niestety odłączenie aku na 3h nie pomogło, problem cały czas występował, 1 dzień przejechany na pb, ze 100km, problem wciąż taki sam. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Napisano

> Niestety odłączenie aku na 3h nie pomogło, problem cały czas występował, 1 dzień przejechany na pb,

> ze 100km, problem wciąż taki sam. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Jedz do ASO na Examiner albo do kogos kto ma FESa i nich cie zrobi tzw test resetu autoadaptacji- odłączanie aku nic tu nie pomoze ani 100km jazdy na benie (moze jakbys pojezdzil z 1000km bylby efekt). Potem pojezdzij pare dni na benie i obserwuj. Jak problem nie bedzie wystepowal przez te pare dni tzn, ze to instalka zle wyregulowana-i jazda na tak wyregulowanym gazie powoduje, ze komp benzynowy przestawia sie do innych warunkow (czasy wtryskow) panujacych przy jezdzie na LPG i potem przy odpalaniu takie objawy

Po za tym - masz skany z ustawien STAGA- mapy np?

Napisano
  • Autor

> Po za tym - masz skany z ustawien STAGA- mapy np?

nie mam

Napisano

> nie mam

Szkoda. Komponenty masz wg mnie dobre. Pewnie wystarczyloby cos poprawic - autokalibracja + dostrojenie na drodze, moze dysze zwiekszyc i pewnie bylo by OK.

Napisano
  • Autor

> Szkoda. Komponenty masz wg mnie dobre. Pewnie wystarczyloby cos poprawic - autokalibracja +

> dostrojenie na drodze, moze dysze zwiekszyc i pewnie bylo by OK.

troche poczytałem, już widzę ze komp gazowy mógłby być lepszy, stag premium, łączy się dodatkowo przez OBD i zczytuje sobie sam wszystko z kompa benzynowego...

Napisano

> jeśli na LPG jeździ dobrze, to świece masz na 100% dobre,

Niekoniecznie.

Miałem podobne problemy na zimnym i problem leżał właśnie w świecach. Jest możliwość, że świeca zimna źle pracuje, po rozgrzaniu dobrze. Zasilanei gazem jest załączone po częściowym rozgrzaniu silnika. Ja zacząłbym od świec.

Napisano

> troche poczytałem, już widzę ze komp gazowy mógłby być lepszy, stag premium, łączy się dodatkowo

> przez OBD i zczytuje sobie sam wszystko z kompa benzynowego...

I owszem- odczytuje korekty. Ale jesli instalka dodrzbe dostrojona to zwykly STAG powinien dac rade.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.