Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań nt. Vw Lupo

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o tym aucie. Czy ma jakieś specjalne bolączki, czy jest ogólnie trwałe lub nie? zlosnik.gif

Silnik 1.2 tdi na papierze wygląda obiecująco, domyślam się, że spalanie nie musi być tak optymistyczne jak podaje producent ale czy taki silnik to dobry pomysł? Na co trzeba uważać? Jak spisuje się automat w tej wersji? - czy jest to dobre zestawienie czy lepsza skrzynia manualna?

A może lepszym wyborem jest wolnossący 1.7sdi? Głównym kryterium jest ekonomia więc powinien mało palić. Dobrze też gdyby auto w 2 osoby nie było zawalidrogą zlosnik.gif Silnika 1.0 nie biorę pod uwagę więc nie ma co o nim dyskutować - ew. jeszcze wchodzi w grę 1.4 16v z dołożonym cng ale pomijając dostępność stacji nie wiem jak takie auto się spisuje. Za wszelkie rady i sugestie 20.GIF Auto ma być dla moich rodziców - główne kryterium - ma tanio jeździć i być w miarę mało awaryjne zlosnik.gif

Napisano

Czy tam nie było kłopotliwych automatów w tym 1,2tdi, które były kosztowne w naprawach hmm.gif

Napisano

Ja bym się wystrzegał wersji 3L (czyli silnik 1.2 TDi + automat) z jednej przyczyny - to auto ma mniej ni 50% części wspólnych z normalnymi wersjami. waytogo.gif Blachy, wahacze itp. są lżejsze.

1.7 SDi jest dobrą alternatywą dla 1.2, może kultury pracy nie ma takiej jak turbodoładowane diesle, ale mało pali i jest nie do zarżnięcia. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czy tam nie było kłopotliwych automatów w tym 1,2tdi, które były kosztowne w naprawach

wiele automatów jest kosztownych w naprawach, ale też właśnie coś mi świta o tym automacie w 1.2tdi w sensie awarii i kosztów

Napisano
  • Autor

> Ja bym się wystrzegał wersji 3L (czyli silnik 1.2 TDi + automat) z jednej przyczyny - to auto ma

> mniej ni 50% części wspólnych z normalnymi wersjami. Blachy, wahacze itp. są lżejsze.

> 1.7 SDi jest dobrą alternatywą dla 1.2, może kultury pracy nie ma takiej jak turbodoładowane

> diesle, ale mało pali i jest nie do zarżnięcia.

sprawdziłem dane techniczne, trochę za słaby 1.7 - brakuje momentu ale domyślam się, że to stara i niezawodna konstrukcja ok.gifzlosnik.gif a w takim razie zwykły 1.2 tdi? ale nie 3L, ew. 1.4tdi? Na pewno będzie elastyczny, tylko czy auto przy podobnym stylu jazdy nie będzie sporo więcej palić? hmm.gif

Napisano

Ja dosc czesto smigam ibiza 1.9 sdi - 68km i powiem CI ze naprawde daje rade, mimo ze autko jest ciezsze nic lupo.

Wiadomo rakieta to nie jest ale zawalidroga tez nie bedziesz, wyprzedzac tez sie da :D

Sprawqdzony Vmax - 180 w 3 osoby devil.gif

Spalanie po jezdzie po miescie - Wrocław i dojazdy do miasta spokojnie w okolicach 5l na trasie 4,3 bez oszczedzania zlosnik.gif

Ja bym popatrzyl wlasnie za ibiza lub polo bo lupo/arosa sa mniejsze a ceno wychodza podobnie jak nie drozej.

pozdro

Napisano

> Ja dosc czesto smigam ibiza 1.9 sdi - 68km i powiem CI ze naprawde daje rade, mimo ze autko jest

> ciezsze nic lupo.

> Wiadomo rakieta to nie jest ale zawalidroga tez nie bedziesz, wyprzedzac tez sie da :D

> Sprawqdzony Vmax - 180 w 3 osoby

> Spalanie po jezdzie po miescie - Wrocław i dojazdy do miasta spokojnie w okolicach 5l na trasie 4,3

> bez oszczedzania

> Ja bym popatrzyl wlasnie za ibiza lub polo bo lupo/arosa sa mniejsze a ceno wychodza podobnie jak

> nie drozej.

> pozdro

o dokladnie zlosnik.gif

demon predkosci to moze nie jest ale spalanie srednie, czyli dojazd 20km do Wroclawia i jazda po miescie wyszlo ~5.4-5.6l/100 a lekkiej nogi nie mam 270751858-jezyk.gif

tylko trzeba pamietac jak sie wyprzedza, a wlasciwie nauczyc sie wyprzedzac, bo ponizej 2.3-2.5k obr nic sie nie dzieje, a auto dosc przyzwoicie przyspiesza do tych 130km/h a pozniej to lata swietlne rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> o dokladnie

> demon predkosci to moze nie jest ale spalanie srednie, czyli dojazd 20km do Wroclawia i jazda po

> miescie wyszlo ~5.4-5.6l/100 a lekkiej nogi nie mam

> tylko trzeba pamietac jak sie wyprzedza, a wlasciwie nauczyc sie wyprzedzac, bo ponizej 2.3-2.5k

> obr nic sie nie dzieje, a auto dosc przyzwoicie przyspiesza do tych 130km/h a pozniej to lata

> swietlne

a jak się ma do tego 1.4tdi? moc podobna ale moment o 3/4 wyższy więc nie lepiej polo z 1.4tdi. Nie wiem jak dalej ma się spalanie w polo, ew. lupo 1.4tdi

Napisano

> a jak się ma do tego 1.4tdi? moc podobna ale moment o 3/4 wyższy więc nie lepiej polo z 1.4tdi. Nie

> wiem jak dalej ma się spalanie w polo, ew. lupo 1.4tdi

Ten 1.4 to klasyczny 1.9 "f tedeiku" z obciętym jednym cylindrem. Poza kulturą pracy traktora ciężko mu coś zarzucić.

Te 70 kucy jakoś musi pociągnąć samochód, fakt że ma przewagę nad SDIkiem w postaci turbosprężarki.

Napisano
  • Autor

> Ten 1.4 to klasyczny 1.9 "f tedeiku" z obciętym jednym cylindrem. Poza kulturą pracy traktora

> ciężko mu coś zarzucić.

> Te 70 kucy jakoś musi pociągnąć samochód, fakt że ma przewagę nad SDIkiem w postaci turbosprężarki.

75 kucy i 195 niutków - chyba jakoś ciągnie Lupo i Polo? Jechałem kiedyś Punto 1.3 jtd , silnik montowany pewnie jeszcze w wielu autach i pamiętam, że po mieście całkiem miło się tym jeździło a miał 70 koni ale spory moment offtopic.gif A ten 1.3 jtd bo zdajsie, że to samo masz w corsie jak się spisuję?

Napisano

> a jak się ma do tego 1.4tdi? moc podobna ale moment o 3/4 wyższy więc nie lepiej polo z 1.4tdi. Nie

> wiem jak dalej ma się spalanie w polo, ew. lupo 1.4tdi

tak jak Pietro napisal, zwykle 1.9 bez cylindra...

a co do 1.4tdi vs. 1.9sdi... 1.4 chodzi jak kosiarka, ja jechalem fabia z tym cudem i powiem szczerze ze szalu nie robi, chodz przyznam ze miedzy tymi 2-3.5k obr bardzo ladnie ciagnie (troszke lepiej niz sdi). I niewiem czy wybral bym 1.4tdi, moc podobna, ale telepie i chodzi jak ursus zlosnik.gif

a co do spalanie to bedzie na korzysc sdi i mowie to jako osoba ktora porownala fabie z ibiza 270751858-jezyk.gif no i w miescie tez bedzie plus dla sdi, bo nie bedziesz sie martwic o turbine ok.gif

Napisano

> 75 kucy i 195 niutków - chyba jakoś ciągnie Lupo i Polo? Jechałem kiedyś Punto 1.3 jtd , silnik

> montowany pewnie jeszcze w wielu autach i pamiętam, że po mieście całkiem miło się tym

> jeździło a miał 70 koni ale spory moment A ten 1.3 jtd bo zdajsie, że to samo masz w corsie

> jak się spisuję?

Nie narzekam, fajnie jeździ jak na tak małą moc. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> tak jak Pietro napisal, zwykle 1.9 bez cylindra...

> a co do 1.4tdi vs. 1.9sdi... 1.4 chodzi jak kosiarka, ja jechalem fabia z tym cudem i powiem

> szczerze ze szalu nie robi, chodz przyznam ze miedzy tymi 2-3.5k obr bardzo ladnie ciagnie

> (troszke lepiej niz sdi). I niewiem czy wybral bym 1.4tdi, moc podobna, ale telepie i chodzi

> jak ursus

> a co do spalanie to bedzie na korzysc sdi i mowie to jako osoba ktora porownala fabie z ibiza no

> i w miescie tez bedzie plus dla sdi, bo nie bedziesz sie martwic o turbine

Na podstawie Seata Arosy osiągi 0-100 - 12,2 1.4tdi

0-100 - 16,8 1.7sdi

Spalanie rzeczywiście podobne, elastyczność z tego co się szukałem w archiwalnych testach AŚ to przepaść, zresztą 115Nm kontra 195Nm. Wiadomo, że 0-100 to nie kryterium zakupu tego auta zlosnik.gif zresztą niebawem sprawdzę jak to wygląda w praktyce. Gdyby to było dla mnie to wybrałbym pewnie 1.4 16v 100ps lub 1.9 tdi ale nie chcę rodzicieli namawiać na niepotrzebne koszta. Niemniej dzięki za radę co do sdi, gdyby trzycylindrowy za mocno wibrował i hałasował poddam sugestię sprawdzonego sdi ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.