Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mechanizm wycieraczek - AG

Featured Replies

Napisano

witojcie

mam proglem z AG po wymianie przedniej szyby. Nie wiem czy to przypadek czy coś fachury spaprały przy składaniu.. Problem polega na tym, że po zatrzymaniu wycieraczek w pozycji spoczynkowej , slychać jeszcze przez moment jakies stuki i trzaski w okolicach mechanizmu - brzmi to jakby jakieś napreżenia czy kij wie co. Zamierzam to jutro rozebrać ale może komuś sie coś nasuwa?

dziękuję

Napisano

> mam proglem z AG po wymianie przedniej szyby. Nie wiem czy to przypadek czy coś fachury spaprały

> przy składaniu.. Problem polega na tym, że po zatrzymaniu wycieraczek w pozycji spoczynkowej ,

> slychać jeszcze przez moment jakies stuki i trzaski w okolicach mechanizmu -

być może mieli problem ze zdjęciem ramion z osi i coś ponaciągali?

tylko nie bardzo widzę żeby miało co tam strzelać?

tak jak piszesz, musisz to rozebrać puścić bez ramion i zobaczyć jak będzie wtedy, ew. rozebrać mechanizm i nasmarować przy okazji osie,

brat

Napisano

Cześć, zapewne fachury zdejmowali ramiona wycieraczek i pewnie nie założyli ich tej samej pozycji. Będziesz musiał je zdjąć i ustawić na nowo.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

dobra, rozebrałem to całe ustrojstwo. Cały mechanizm wyjałem, umyłem wszystkie ośki, tulejki itp. Swoją drogą , przez te pare lat sporo łajna się tam nazbierało - jakiś taki rdzawy szlam z tego wypływał - mimo że auto stare nie jest, 5 lat ma. NIe, nie jest popowodziowy, mam go od nowości zlosnik.gif Tyle że nie mam garażu - a to swoje robi. Umyte, nasmarowane i złożone.

Chodzi wszystko cacy, elegancko i bezszelestnie.

Dzięki za pomoc.

Napisano

To wyobraz sobie, ile syfu moze sie zebrac przez kilkanascie lat eksploatacji nie rozbieranego silniczka w AF, ktory nadal chodzi...Reanimowalem kilka sztuk, pracuja bez problemow, podstawa jest duzo "tlustego" i dobre oczyszczenie elementow. Gratulacje udanej naprawy waytogo.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Cały mechanizm wyjałem, umyłem wszystkie ośki, tulejki itp.

Łatwo wyszły ośki wycieraczek z tulejek ???

Ja swoje musiałem wypukać mimo wstępnego oczyszczenia i zapodania oliwki.

Za jedne strony ośka wyszła wraz z tulejką zlosnik.gif

> Chodzi wszystko cacy, elegancko i bezszelestnie.

ok.gif

Po założeniu mechanizmu około 45 minut regulowałem zakres wycieraczek.

Też tak miałeś ? cfaniaczek.gif

Nie wiem czemu ale po tym remonciku zaczęły mi lekko skakać obie wycieraczki frown.gif

pzdr

Napisano
  • Autor

> Łatwo wyszły ośki wycieraczek z tulejek ???

lekko nie wychodziły ale wybijac nie musialem

> Po założeniu mechanizmu około 45 minut regulowałem zakres wycieraczek.

> Też tak miałeś ?

nie, bo zapamietałem położenie dzwigni względem czopu silnika. Dla pewności zrobilem jeszcze fotkę telefonem. Po zlozeniu i podlaczeniu ruszylo bez problemu. Tam trzeba uwazac i zapamiętać że dzwignie i ten dinks ktory sie przykreca do ośki silnika muszą być RÓWNOLEGLE do tej "belki" głownej mechanizmu. Inaczej wycieraczki zamiast do pozycji spoczynkowej schodzą jeszcze niżej na uszczelkę dolną szyby...i dopiero wracają do pozycji spoczynkowej.

> Nie wiem czemu ale po tym remonciku zaczęły mi lekko skakać obie wycieraczki

poki co ida normalnie

> pzdr

20.GIF

Napisano

> nie, bo zapamietałem położenie dzwigni względem czopu silnika.

A ja nie zlosnik.gif.

Zapamiętałem ułożenie ruchomych ramion a i tak qpa w tego wyszła hehe.gif.

Dobrze że dźwignię na czopie da się regulować bez zdejmowania całego ustrojstwa bo pewnie pół dnia bym ustawiał pad.gif

Napisano
  • Autor

>

> Dobrze że dźwignię na czopie da się regulować bez zdejmowania całego ustrojstwa

no właśnie...tam obok silnika jest z boku jakby taka wpuszczona śruba wewnątrz - do czego to? Balem sie tym kręcić bez potrzeby ale sie zastanawialem do czego to

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.