Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 1 podmianka silnika i wybór komputera.

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam punto 1 z 1995 roku, silnik 1.1, wersje s, który się posypał. planuję włożyć nieco mocniejszy silnik i z tego co się zorientowałem najmniej kłopotliwy będzie silnik 1,2 ale czy to prawda?

Chodzi o to czy wystarczy podmienić silnik a cały osprzęt jak np. alternator, rozrusznik, kolektory, wtrysk, przepustnica, pompa wody, zapłon, rozrząd itp. są takie same i po podmiance wszytko będzie działać?

Gdzieś czytałem, że trzeba tez założyć kompa od 1,2 i tu mam kolejny problem ponieważ większość tych komputerów ma immo czego oczywiście moje punto nie posiada. Prawdopodobnie potrzebuje komputer o oznaczeniu IAW 6F S3 i tu kolejne pytanie czy przewody w kompie są takie same i samo przekręcenie komputera wystarczy?

wracając jeszcze na chwile do immo, to tez podobno jeśli na kompie jest oznaczenie "ECOL" to sterownik jest fabrycznie bez immo i wtedy nie ma problemu, ale czy to prawda? Sprzedawcy na allegro mimo tego oznaczenie twierdzą, że komp ma immo, a nie chce płacić grubej kasy za rozkodowanie. Czy zatem do silników 1,2 były produkowane kompy bez immo i jak je rozpoznać lub może jest jakiś inny prosty sposób na ominięcie tego problemu?

z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Podpytaj na centomanii odnośnie kompa, na pewnobeda wiedzieć, w końcu wielu z nich te silniki przekładało do swoich autek

Napisano

> Witam,

> Chodzi o to czy wystarczy podmienić silnik a cały osprzęt jak np. alternator, rozrusznik,

> kolektory, wtrysk, przepustnica, pompa wody, zapłon, rozrząd itp. są takie same i po

z tych silników wybierasz:

1.2 8V SPI - 60KM (punto I, Lancia Y)

1.2 8V MPI - 60KM (z Punto II, Lancia Y)

1.2 8V MPI - 73KM (Punto I, Palio)

1.2 16V - 86KM (z PuntoI, Lancia Y)

1.2 16V - 80KM (z Punto II, Lancia Y, Albei itp)

1.2 16V - cos ok 82KM (taki byl w Bravo(a))

jak założysz 1.2 mpi to wtryski inne, przepustnica większa, wydajniejsza pompa paliwa, komp, rozrusznik i altek możesz zostawić ze starego

> Gdzieś czytałem, że trzeba tez założyć kompa od 1,2

tak

> samo przekręcenie komputera wystarczy?

wtyka będzie pasować, trzeba rozdzielić sygnał 1 wtrysku na 4 wtryskiwacze

> wracając jeszcze na chwile do immo, to tez podobno jeśli na kompie jest oznaczenie "ECOL"

ecol nie ma fabrycznie immo ale nie kupuj go - generuje problemy po swapie, kup inny z punto, palio i daj do ściągnięcia immo (koszt różny ok 100zł) i potem bez problemu zapniesz do swojego auta

komputer który proponujesz IAW 6F S3 to wersja dla 1.2 na jednopunktowym wtrysku jak u ciebie w 1.1 ale jak już zmieniać to co najmniej na 1.2 mpi i masz 73km a nie 60 i wtedy do 1.2 mpi komputer 8F5T lub 18FB4

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedz, szczerze mówiąc myślałem o silniku 1.2 8V SPI - 60KM bo najmniej problemów a samochód i tak jest żony która więcej stoi w korkach niż jeżdzi. Auto ma też lpg więc na wielowtrysku pewnie tez trzeba by przerabiać instalacje gazową elektrykę więc moim zdaniem za dużo bawienia, a tu chodzi o to aby bez problemów podmienić silniki beż większych przeróbek.

Napisano

> myślałem o silniku 1.2 8V SPI - 60KM

to zakładaj sam silnik, reszte zostaw, nawet komputer z 1.1, żona nie odczuje różnicy biglaugh.gif

Napisano

> Dzięki za odpowiedz, szczerze mówiąc myślałem o silniku 1.2 8V SPI - 60KM bo najmniej problemów a

> samochód i tak jest żony która więcej stoi w korkach niż jeżdzi. Auto ma też lpg więc na

> wielowtrysku pewnie tez trzeba by przerabiać instalacje gazową elektrykę więc moim zdaniem za

> dużo bawienia, a tu chodzi o to aby bez problemów podmienić silniki beż większych przeróbek.

tylko czy dla 5 koni opłaca się zmieniać silnik? chyba, że Twój już jest tak zajeżdżony, że wymaga wymiany. Jeśli jest sprawny to ja osobiście sensu nie widzę- jak już wymieniać to przynajmniej na 1.2 75 ok.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie silnik do wymiany więc pomyślałem ze włoże 1.2 jeśli nie bedzie z tym zbyt wiele roboty smile.gif

Napisano

> No właśnie silnik do wymiany więc pomyślałem ze włoże 1.2 jeśli nie bedzie z tym zbyt wiele roboty

ano to chyba, że w ten sposób smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.