Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wentylator chłodnicy w wersji z klimą

Featured Replies

Napisano

Witam sprzedałem swoją ukochaną astrę F i uwaga kupiłem drugą Fkę ale już z jako takim wyposażeniem i 6lat młodszą hehe.gif można się nabijać nono.gif Problem dotyczy wentylatora chłodnicy. Gdy włącze klimę ,włącza się wentylator od klimy i chłodnicy. Ale np gdy klima wyłączona to gdy na zegarze 100stopni włącza się dopiero wentyl chłodnicy i temp powoli zaczyna spadać (chodzi jakby ciut wolniej niż w mojej poprzedniej astrze) . I teraz tak jakie typy termowłączników były dla astry x16szr z klimą . Ogólnie wypatrzyłem dwa. Jeden w górnej części chłodnicy (2przewodowy) ,drugi w dolnej też po lewej (3 przewodowy) . Domyślam się że ten dolny jest odpowiedzialny za działanie wiatraka i posiada dwa biegi. Na allegro wylukałem trzy typy( conajmniej) w zależności od temp. Czy możliwe że u mnie pierwszy bieg włącza się dopiero w okolicy 100stopni a drugi to wyżej (puki co nie doświadczyłem bo pierwszy wyrabiał) . Niby jest coś takiego w katalogu 100-105 pierwszy bieg ,115-120 drugi , nr katalogowy w EPC dla silników benzynowych z klimatyzacją 1841326 . Mogę mieć właśnie taki?? Czy martwić się na siłe screwy.gif

Napisano

> Czy martwić się na siłe

screwy.gif jak już słusznie zauważyłeś Dla pewności dużym mlotek.gif

Napisano
  • Autor

> jak już słusznie zauważyłeś Dla pewności dużym

No takie wrażenie po zmianie auta . Ogólnie jestem zadowolony ale chce je dopracować tak pod siebie waytogo.gif więc zwracam uwagę na wszelkie możliwe usterki. Czekam na dalsze wypowiedzi i wsparcie wink.gif

Napisano

Mi jak się spalił wentyl od klimy to nie działał żaden wentylator na pierwszym biegu. Włączał się ten na chłodnicy jak wskazówka sięgała czerwonego pola. Wentylatory na pierwszym biegu były spięte szeregowo, więc jedna przerwa wystarczy żeby unieruchomić oba.

Stąd wniosek, że wentylatory zawsze włączają się oba w wersji z klimą. Jeśli u Ciebie jest inaczej to najpierw szukałbym przyczyn gdzieś w kabelkologii/przekaźnikach, bo na moje oko termowłączniki są sprawne.

Napisano

górny czujnik - 2 pinowy 95-100 służy do włączania 1 biegu,

dolny czujnik - 3 pinowy -temperatury różne w zależności od koloru, (są niebieski, brązowy i jasny) służy do włączania II biegu wentylatora - w momencie osiągnięcia 120 stopni i przy okazji odłączenia sprężarki kliamtyzacji. Jeśli popatrzysz na wtyczkę tego własnie 3 pinowego czujnika to zobaczysz ze jest ona połączona z wtyczką która dochodzi do sprężarki.

co do czujnika to 2 pinowy w IC firmy Wahler zapłaciłem 35 zł a za ten 3 pinowy EPS zapłaciłem około 50 zł.

w moim samochodzie pierwszy bieg wentylatora włącza sie w okolicy 100 stopni i schodzi do 95, tak jak wspomnialem wyżej zakres temperatury przy jakiej włącza sie 1 bieg wentylatora określa górny czujnik - powinno być na nim napisane

Napisano
  • Autor

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję że u mnie wszystko ok 893goodvibes.gif pierwszy bieg około 100 tak jak mówisz schładza do około 95 . Czy działa drugi bieg to nie wiem kiedy sprawdzę bo taka temp nie jest tak łatwo osiągalna ok.gif

Napisano

> Z Twojej wypowiedzi wnioskuję że u mnie wszystko ok pierwszy bieg około 100 tak jak mówisz

> schładza do około 95 . Czy działa drugi bieg to nie wiem kiedy sprawdzę bo taka temp nie jest

> tak łatwo osiągalna

chcesz sprawdzić drugi bieg, to odepnij dolną wtyczkę i zewrzyj piny - wtedy włączysz drugi bieg wentylatora,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.