Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanie sondy Lambda - do wymiany?

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio zauważyłem znaczący wzrost spalania (o ok. 2l/100km) - mimo kilku regulacji nie potrafię tego zjawiska wyeliminować.

Przyjrzałem się pracy sondy Lambda (w Amonie). Na benzynie w ogóle nie oscyluje (czasem się wahnie od niechcenia) - utrzymuje się na ok. 0,7V, natomiast po przejściu na gaz jakiś ruch w interesie się pojawia - zaczyna oscylować, udaje mi się nawet wyregulować instalkę tak, żeby utrzymywała mieszankę w połowie zakresu, ale jak za jakiś czas sprawdzę, to się okazuje, że już wszystko jest ubogo albo bogato.

Sonda jest fabryczna - 12 lat, 130kkm z tego 70kkm na LPG. Parownik i krokowiec niedawno wymieniane.

Niestety, ani na podstawie przemyśleń mojego przenikliwego umysłu, ani wyszukanych postów na ten temat nie jestem w stanie stwierdzić, co może być przyczyną takiego zachowania... Będę wdzięczny za sugestie smile.gif

Napisano

> Będę wdzięczny za sugestie

A świece i przewody WN oraz filtr powietrza kiedy były wymieniane??

PZDR VEN

Napisano

> Na benzynie w ogóle nie oscyluje

A ECM nie wywala CE? Może masz kontrolkę spaloną? Sprawdzałeś, czy nie ma zapisanych błędóww pamięci? Na początek tu bym szukał gotowego rozwiązania.

Pozdr.

Napisano

< udaje mi się nawet wyregulować instalkę tak, żeby

> utrzymywała mieszankę w połowie zakresu

co znaczy w połowie zakresu?

Napisano
  • Autor

Świece 3lata/35kkm temu, przewody 2lata/25kkm temu, filter w listopadu.

CE nie świeci, błędów nie sprawdzałem - spróbuję dziś podziałać.

> co znaczy w połowie zakresu?

Sory za niefachową nomenklaturę - miałem na myśli, że w Amonie w połowie okienka między zielonym a czerwonym - czyli że niby mieszanka stęchło-coś tam ;-))

Przemyśliwując sprawę jeszcze raz wydaje mi się, że największym problemem jest niestałość regulacji - nawet, jeśli sobie instalkę wyreguluję, to jak się podłączę ponownie za jakiś czas (np. 2 dni) to się okazuje, że znowu draństwo na wolnych siedzi na bogatej albo ubogiej. Raczej nie będzie to wina parownika, bo jak wspominałem był wymienany, a to zjawisko miało już miejsce przed tym faktem.

Napisano

> Sory za niefachową nomenklaturę - miałem na myśli, że w Amonie w połowie okienka między zielonym a

> czerwonym - czyli że niby mieszanka stęchło-coś tam ;-))

Czyli źle. Mają być oscylacje a nie stać w miejscu.

> Przemyśliwując sprawę jeszcze raz wydaje mi się, że największym problemem jest niestałość regulacji

> - nawet, jeśli sobie instalkę wyreguluję, to jak się podłączę ponownie za jakiś czas (np. 2

> dni) to się okazuje, że znowu draństwo na wolnych siedzi na bogatej albo ubogiej. Raczej nie

> będzie to wina parownika, bo jak wspominałem był wymienany, a to zjawisko miało już miejsce

> przed tym faktem.

1. Nie ma połączenia elektrycznego między sondą a wejściem pomiarowym sterownika LPG. (sprawdzić miernikiem bezpośrednio na sondzie czy pokrywa się z tym co pokazuje Amon)

2. Zła masa sterownika LPG ( linek )

3. Sprawdzić obwód grzałki sondy czy działa.

4. Sonda do wymiany.

Napisano
  • Autor

Dzięki za sugestie, będę po kolei weryfikował.

> Czyli źle. Mają być oscylacje a nie stać w miejscu.

Tu tylko małe nieporozumienie - w Amonie są dwa pola: jedno się wabi "Lambda", a drugie "Mieszanka". No i ta Lambda oscyluje, a Mieszanka prawie stoi w połowie. Sobie to interpretowałem tak, że to drugie pole pokazuje uśredniony jakoś sygnał z lambdy, czyli rzeczywisty skład mieszanki (bo właśnie jak Lambda się cyklicznie rusza, to powoduje to stabilizację Mieszanki)- więc się cieszyłem, jak stało w połowie :-) Czyli że jednak niedobrze myślałem?

Napisano

> Czyli że jednak niedobrze

> myślałem?

Dobrze myślałeś. Sygnał z sondy ma oscylować a to okno mieszanka to widocznie poglądowo średni skład mieszanki czyli niby ok.

Jeszcze kwestia w jakiej amplitudzie napięcia sonda oscyluje. Jak nie dochodzi do 0,7V to na ogół problem z masą. Problem z masą powoduje nieprawidłowy pomiar i nadmierne wzbogacanie które przełoży się na większe spalanie.

Napisano
  • Autor

Wczoraj trochę spędziłem przy problemie i zagadki nie rozwiązałem.

Sprawdziłem błędy - ni ma.

Podłączyłem woltomierz bezpośrednio do sondy - pokazuje mniej więcej to samo co Amon (kilkadziesiąt mV więcej, ale ciągle o tyle samo, więc to chyba kwestia kalibracji po prostu).

Na benzynie sonda stoi jak wół np. na 0,5V, czasem powolutku dochodzi sobie do 0,8V i tam zostaje. Chyba, że dodam gazu, wtedy zaczyna oscylować.

Na gazie z kolei oscyluje nawet na wolnych, ale bardzo nieregularnie. Jak wyreguluję sobie na reduktorze ładną oscylację (gwałtowne skoki 0-0,8V, mieszanka w połowie skali), to po jakimś czasie przestaje oscylować (schodzi do 0V), krokowiec otwiera się na maxa, ale to nic nie daje, dopiero jak odkręcę membranę na reduktorze, to z kolei wskakuje od razu na 0,8V, krokowiec znowu nie daje rady przydusić, muszę trochę przykręcić, wchodzi na chwilę w oscylację, po czym historia się powtarza :-(

Krokowiec w trakcie eksperymentu pracuje w zakresie 60-140, więc raczej sporo.

Czy jest możliwy taki pad sondy, że zachowuje się w ten sposób? Są chwile, że oscyluje książkowo, więc może jednak przyczyna tkwi gdzie indziej?

Ostatnio wymieniany był też rozrząd i UPG, może tu panowie mogli coś spieprzyć?

Z dziwnych objawów zauważyłem jeszcze, że auto ma tendencję do podbijania obrotów - zaraz po zapaleniu (na benzynie) wchodzi od razu na wysokie obroty i dopiero po chwili spadają one do normalnego poziomu. Podczas jazdy na gazie i zatrzymaniu np. przed skrzyżowaniem także dość długo obroty utrzymują się na wysokim poziomie i dopiero po chwili spadają. Kiedyś tak nie robił wink.gif

Napisano

Ilu przewodowa ta sonda?

Napisano

> Jeden drutek

To może tu problem że badałeś na zimnej sondzie? Bo ona nie ma grzałki. Się czeka minutę (lub kilka? hmm.gif już nie pamiętam) aż dojdzie do temperatury pracy i dopiero wtedy sonda normalnie pracuje. W ustawieniu sterownika masz ustawiany czas po którym sterownik reaguje na pracę sondy. Na początku krokowy stoi na PWA.

A jeżeli to nie ten problem to wygląda, że sonda do wymiany.

Napisano
  • Autor

Walczyłem z tym długo, wszystko było gorące :-)

Ok, dzięki wielkie za wsparcie, w takim razie zmieniam draństwo, mam nadzieje, że przyniesie to efekt.

Napisano

> Walczyłem z tym długo, wszystko było gorące :-)

> Ok, dzięki wielkie za wsparcie, w takim razie zmieniam draństwo, mam nadzieje, że przyniesie to

> efekt.

Na 100% uwalona będzie lambda. Też tak miałem: trochę chodziła, trochę stała w miejscu. Spalanie było duże, ale za to odejście też. Po wymianie spalanie się uspokoiło. Kup oryginalną lambdę GM, na inne raczej szkoda kasy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.