Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże różnice w spalaniu benzyna / gaz

Featured Replies

Napisano

Witam

O ile średnio powinno/mogą być/macie większe spalanie gazu od benzyny przy instalacji sekwencyjnej?

U mnie w Mondeo MKIII 1.8 z instalacj:ą wtryski omvl, red zavoli zeta-n, komp aeb King różnica dochodzi do ponad 4 litrów crazy.gif co średnio mi sie podoba... np wczoraj zrobiłem test zatankowałem do pełna, pojechałem w trase spokojnym stylem jazdy nie przekraczając 100km/h zrobiłem cóś ponad 100km wróciłem na tą samą stacje ponownie zalałem do pełna i wyszło 13l/100km gdzie komp benzynowy pokazywał 9 (a wiem z testów że jego wskazania są miarodajne)

Mapa wtrysków gazowych w zakresie obrotów 2000-3000 ustawiona na 140 - bo akurat wczoraj przed testem byłem u gazownika na przeglądzie i regulował to podejżałem..

To normalne taka różnica? Czy gdzieś szukać przyczyn?

Napisano

Pasowałoby jeszcze dla pełni obrazu sprawdzić faktyczne zużycie benzyny w takiej trasie, bo przy rozjechanej adaptacji , co przy LPG nie jest jakimś ewenementem, wskazanie kompa może być istotnie różne od stanu faktycznego.

Napisano
  • Autor

> Pasowałoby jeszcze dla pełni obrazu sprawdzić faktyczne zużycie benzyny w takiej trasie, bo przy

> rozjechanej adaptacji , co przy LPG nie jest jakimś ewenementem, wskazanie kompa może być

> istotnie różne od stanu faktycznego.

Wskazania kompa testowałem w podobny sposób, wprawdzie w trasie czysto miejskiej tzn. tank do pełna reset kompa, przejechany dystans 100km powrót do tej samej stacji tego samego dystrybutora i odbiegało zaledwie 0.2l podobnie na dłuższych przebiegach... więc zakładam że wskazanie jest miarodajne...

Napisano

> Wskazania kompa testowałem w podobny sposób, wprawdzie w trasie czysto miejskiej tzn. tank do pełna

> reset kompa, przejechany dystans 100km powrót do tej samej stacji tego samego dystrybutora i

> odbiegało zaledwie 0.2l podobnie na dłuższych przebiegach... więc zakładam że wskazanie jest

> miarodajne...

No to jeśli tak, to coś z LPG może być nie tak. Skoro różnicajest taka duża, to pierwszy strzał wskazuje na wtryskiwacze. OMVL to jest półka tylko nieco wyższa od Valteka ile one już przejechały?

Napisano
  • Autor

> No to jeśli tak, to coś z LPG może być nie tak. Skoro różnicajest taka duża, to pierwszy strzał

> wskazuje na wtryskiwacze. OMVL to jest półka tylko nieco wyższa od Valteka ile one już

> przejechały?

to jest świeży temat bo dopiero ok 1500km... więc nie wiem czy mieć nadzieje że jeszcze "się ułoży" czy szukać...

Napisano

> Wskazania kompa testowałem w podobny sposób, wprawdzie w trasie czysto miejskiej tzn. tank do pełna reset kompa, przejechany dystans 100km powrót do tej samej stacji tego samego dystrybutora i odbiegało zaledwie 0.2l podobnie na dłuższych przebiegach... więc zakładam że wskazanie jest miarodajne...

Niestety chyba jednak nie jest. W puntku wskazanie spalania na komputerze podczas jazdy na lpg zawsze mam zaniżone.

Jeżdżąc na gazie komp pokazuje 7-7,5 l/100km - spalanie lpg ok.10,5-11 l/100km.

Jeżdżąc na benzynie spalanie pokazywał 8,5-9 l/100km - takie było spalanie.

Trasy podobne - miasto do pracy i z powrotem.

Moje porównania było robione wyrywkowo przez około 3-4 lata i zawsze było tak jak napisałem powyżej ...

Żeby sprawdzić spalania ja każdym z paliw trzeba by przejechać tą samą trasę.

Napisano

> to jest świeży temat bo dopiero ok 1500km... więc nie wiem czy mieć nadzieje że jeszcze "się

> ułoży" czy szukać...

Samo nic się niestety ułoży.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.