Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż sprężyn przód

Featured Replies

Napisano

Witam,

Właśnie rozłożyłem kolumnę zawieszenia przednią bo miałem pękniętą sprężynę. Teraz składam. Mam pytanie na co zwrócić uwagę przy składaniu. Gdzieś kiedyś czytałem że coś musi być montowane zgodnie z kierunkiem jazdy. O co tu chodzi?.

Pozdrawiam

Opel Astra 97r, 1,6 8V

Napisano

spężyna na dole musi się opierać o taki mały ogranicznik (wypustek)

a calość potem tylko porządnie skręcić

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o górę. Na osłonie(podkładce gumowej) jest wypustka. W którą stronę musi być ona skierowana. Ponoć na niej ma się zaczynać sprężyna.

Napisano

Jak Ci się trafi poducha bez wypustki? wink.gif.

Ustaw tak, żeby dół poduszki był równolegle do tłoczyska amortyzatora.

Napisano
  • Autor

> Jak Ci się trafi poducha bez wypustki? .

> Ustaw tak, żeby dół poduszki był równolegle do tłoczyska amortyzatora.

Witam,

Wreszcie wymieniłem te sprężyny. Dodatkowo musiałem wymienić sworznie wachaczy bo miały luzy. Mam jeszcze parę pytań:

1) Przed wymianą sprężyn (pękniętych) kierownica chodziła lekko. Teraz chodzi ciężej. Czy to normalne?.

2) Przed wymianą na zakrętach piszczały mi opony. Teraz jest dalej to samo ale w mniejszym stopniu. Czym może to być spowodowane?/

3) Do tulei gumowej w wachaczu wkładane są dwie rozcięte tulejki.

Jakie jest ich zadanie?. Strasznie utrudniają wyjęcie wachacza. Trochę je skróciłem na długości tak aby nie wystawały ponad tuleję gumową. Nie wiem czy dobrze zrobiłem.

Pozdrawiam

Napisano

> 1) Przed wymianą sprężyn (pękniętych) kierownica chodziła lekko. Teraz chodzi ciężej. Czy to

> normalne?.

Może masz zużyte łożysko w poduszce. Trzeba było luknąć po rozłożeniu kolumny czy obraca się płynnie. Ale to nie koniecznie musi być usterka. Może przed wymianą chodziła za lekko, a teraz jest normalnie.

> 2) Przed wymianą na zakrętach piszczały mi opony.

> Czym może to być spowodowane?

Za szybko jedziesz. To Twój anioł stróż zgrzyta zębami.

Nie zaszkodzi sprawdzić geometrię zawieszenia i ciśnienie w oponach.

> 3) Do tulei gumowej w wachaczu wkładane są dwie rozcięte tulejki.

> Jakie jest ich zadanie?.

Zmniejszają luz między tuleją i śrubą mocującą wahacz do ramy.

Napisano
  • Autor

> Może masz zużyte łożysko w poduszce. Trzeba było luknąć po rozłożeniu kolumny czy obraca się

> płynnie. Ale to nie koniecznie musi być usterka. Może przed wymianą chodziła za lekko, a teraz

> jest normalnie.

> Za szybko jedziesz. To Twój anioł stróż zgrzyta zębami.

> Nie zaszkodzi sprawdzić geometrię zawieszenia i ciśnienie w oponach.

> Zmniejszają luz między tuleją i śrubą mocującą wahacz do ramy.

Łożysko wstawiłem nowe. Może za mocno skręciłem śrubę na amorku?

Napisano

> Łożysko wstawiłem nowe. Może za mocno skręciłem śrubę na amorku?

Tez tak mialem po wymianie sprezyn.. Okazalo sie, ze wlasnie poduszke zle ustawilem wzgledem sprezyny. Ale u mnie dodatkowo przy skrecaniu kolami slychac bylo takie jakby grzechotanie.

Generalnie tuz po wymianie kierownica chodzila ciut ciezej, ale po jakims czasie wrocilo do normy ( albo ja juz nie zwracam na to uwagi zlosnik.gif )

Napisano
  • Autor

> Tez tak mialem po wymianie sprezyn.. Okazalo sie, ze wlasnie poduszke zle ustawilem wzgledem

> sprezyny. Ale u mnie dodatkowo przy skrecaniu kolami slychac bylo takie jakby grzechotanie.

> Generalnie tuz po wymianie kierownica chodzila ciut ciezej, ale po jakims czasie wrocilo do normy (

> albo ja juz nie zwracam na to uwagi )

A jak powinna być ustawiona prawidłowo poduszka względem sprężyny?

Napisano

> A jak powinna być ustawiona prawidłowo poduszka względem sprężyny?

Ja to ustawialem na oko.. Z tego co pamietam wypustka jest ulozona wzledem konca sprezyny

Napisano
  • Autor

> Ja to ustawialem na oko.. Z tego co pamietam wypustka jest ulozona wzledem konca sprezyny

To teraz to ja już nie wiem. Jedni mówią że na wprost w kierunku jazdy, kolega mówi, że koniec sprężyny. To jaka jest prawda?.

I jeszcze jedno pytanie- jaki powinien być kat między obydwiema końcówkami sprężyny. 180stopni czy 90. Bo te które kupiłem miały 90, ale na alegro mają po 180. Czy to może mieć jakiś wpływ na jazdę?.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.