Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z akumulatorem

Featured Replies

Napisano

Na początek zaznaczę, iż w temacie jestem tylko i wyłącznie amatorem, więc proszę się nie śmiać. busted.gif

Odnośnie akumulatorów pełno informacji w sieci, ale niczego nie znalazłem na temat mnie interesujący. A mianowicie: akumulator miałem sprawny, lecz zauważyłem kwas poza wnętrzem akumulatora, więc postanowiłem sprawdzić poziom elektrolitu. Ten okazał się troszkę za niski (cele wystawały minimalnie ponad elektrolit). Kupiłem wodę demineralizowaną i dolałem wszędzie oprócz jednej celi, gdzie poziom wydawał się jeszcze normalny.

W niektórych, niestety, przelałem. passed_out.gif

Bateria została odstawiona "na półkę", bo samochód i tak stoi.

Po kilku miesiącach akumulator nie daje jakichkolwiek oznak "życia". Zaglądam pod wieko baterii, a tam ołów, gdzie dolałem wody, pokrył się brunatnym nalotem. Co jest grane? Dlaczego zbrązowiał?

Napisano

Bo akumulator musi być naładowany cały czas. Jak się go nie używa to też powinno się go co jakiś czas doładowywać.

Napisano

Po dolaniu wody trzeba go było naładować!

Napisano
  • Autor

> Bo akumulator musi być naładowany cały czas. Jak się go nie używa to też powinno się go co jakiś

> czas doładowywać.

No dobra, ale czemu ołów zbrunatniał tylko tam, gdzie dolałem wody - i co w ogóle to oznacza, że w ogóle zrobił się brązowy? Jaka reakcja (i dlaczego) zaszła, która nie zachodzi przy niższym poziomie elektrolitu?

Napisano
  • Autor

> Po dolaniu wody trzeba go było naładować!

Alternatorem (czyli szybko), czy prostownikiem pod 220 V (czyli wolno)? Konkrety, panowie, konkrety proszę. busted.gif

Napisano

> Alternatorem (czyli szybko), czy prostownikiem pod 220 V (czyli wolno)? Konkrety, panowie, konkrety

> proszę.

Jeśli jak piszesz, że aku był "luzem", odpowiedź jest oczywista.

Napisano

> No dobra, ale czemu ołów zbrunatniał tylko tam, gdzie dolałem wody - i co w ogóle to oznacza, że w

> ogóle zrobił się brązowy? Jaka reakcja (i dlaczego) zaszła, która nie zachodzi przy niższym

> poziomie elektrolitu?

A nie zamarzł czasami elektrolit w tych celach zimą?

Napisano
  • Autor

> Jeśli jak piszesz, że aku był "luzem", odpowiedź jest oczywista.

Nie dla wszystkich. 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

> A nie zamarzł czasami elektrolit w tych celach zimą?

Nie, bo wiosną dolewałem.

Napisano

> No dobra, ale czemu ołów zbrunatniał tylko tam, gdzie dolałem wody - i co w ogóle to oznacza, że w

> ogóle zrobił się brązowy?

Jak się nie mylę to jedne elektrody(płyty) są brązowe od nowości, taki kolor tej masy tlenkowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.