Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem - chłodzenie, wiatrak, czujniki itp. - help

Featured Replies

Napisano

nie włącza się wentylator chłodnicy frown.gif

jak silnik pochodzi trochę, zaczyna świecić się kontrolka temperatury, ale tak trochę dziwnie, bo żarzy się, a nie świeci mocno (nie czekałem aż się zaświeci na full, bo to mogłoby oznaczać większy problem)

wszystkie węże gorące, więc woda krąży, chłodnica też się nagrzewa, jest drożna; układ odpowietrzony, termostat usunięty, czyli otwarty cały czas

wiatrak sprawny - zwarty na krótko kręci.

czujnik temperatury na termostacie zmieniałem na inny - nic nowego.

czujnik w chłodnicy zmieniłem na inny - nic się nie zmieniło. już nawet zmieniłem chłodnicę, bo myślałem, że może zapchana, ale też nic.

czujnik temperatury w bloku silnika też zmieniałem na inny egzemplarz, ale tu dziwnie, bo po zmianie kontrolka temperatury w ogóle się nie zaświeciła - nie chciałem ryzykować uszczelki pod głowicą, żeby sprawdzić, czy zaświeci się. nie wiem, może za krótko czekałem, może powinien jeszcze bardziej się nagrzać, żeby okazało się, czy problem tkwi w czujniku temperatury, czy w czujniku w chłodnicy, czy może jeszcze gdzieś indziej frown.gif

wiązka elektryczna nie modyfikowana, nic nie grzebane w kablach.

silnik 899

poradźcie coś, bo mi się już pomysły kończą frown.gif

Napisano

ja bym zaryzykował i wymienił czujnik w chłodnicy

Napisano
  • Autor

> ja bym zaryzykował i wymienił czujnik w chłodnicy

wymieniałem. raczej mało prawdopodobne, żeby dwa były uwalone...

Napisano

Obstawiam pompę wody - może mieć wyłamane kilka łopatek i słabo kręci obiegiem cieczy - wtedy w chłodnicy płyn jest chłodniejszy (i czujnik na chłodnicy nie włącza wentylatora bo tam jest np 80 st C) a w silniku może już być np 100 st C (a czujnik od przegrzania jest przy silniku). Wykręć pompę i zobacz w jakim stanie jest łopatkowanie. W 899 nie ma z tym akurat problemu, bo w 1108 i 1242 trzeba rozrząd rozpiąć i jest ciut więcej roboty

Napisano
  • Autor

> bezpiecznik od wentylatora jest dobry ?

nie sprawdzałem blush.gif ale raczej tak, bo wentylator kręci jak się go zewrze

Napisano
  • Autor

> Obstawiam pompę wody - może mieć wyłamane kilka łopatek i słabo kręci obiegiem cieczy - wtedy w

> chłodnicy płyn jest chłodniejszy (i czujnik na chłodnicy nie włącza wentylatora bo tam jest np

> 80 st C) a w silniku może już być np 100 st C (a czujnik od przegrzania jest przy silniku).

> Wykręć pompę i zobacz w jakim stanie jest łopatkowanie. W 899 nie ma z tym akurat problemu, bo

> w 1108 i 1242 trzeba rozrząd rozpiąć i jest ciut więcej roboty

siem sprawdzi smile.gif

Napisano

> nie włącza się wentylator chłodnicy /ciach

podjedź do jakiegoś mądrali, co będzie umiał zczytać przy pomocy kompa temperature jaka jest w silniku, bratu memu silnik się grzał - wymienione nagrzewnica, chłodnica, czujniki w chłodnicy, pompa wody i termostat, nadal temp rosła do 110 i wyżej, okazało się, że to wskaźnik (nie czujnik w głowicy tylko sam wskaźnik) pokazywał głupoty - po podpięciu pod kompa okazało sie, że wiatrak na chłodnicy włączał przy temperaturze jak należy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.