Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf IV problem z climatronikiem

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z climatronikiem w golfie IV. Sprężarka oraz wentylator się nie załączają.

Układ szczelny, klima nabita, sprawdzone czujniki, podmieniony moduł wentylatorów, bezpieczniki ok. Po podaniu sygnału na sprężarkę klima rusza. Wszystko testowane przez mechanika. Pozostał panel climatronika(jutro spróbuję podmienić) oraz elektryka, która została już wstępnie przejrzana.

Szukać problemów w elektryce(przewody, wtyczki itd) czy jeszcze coś innego może być uszkodzone? VAG-com nie znajduje błędów.

Napisano

> Witam

> Mam problem z climatronikiem w golfie IV. Sprężarka oraz wentylator się nie załączają.

> Układ szczelny, klima nabita, sprawdzone czujniki, podmieniony moduł wentylatorów, bezpieczniki ok.

> Po podaniu sygnału na sprężarkę klima rusza. Wszystko testowane przez mechanika. Pozostał

> panel climatronika(jutro spróbuję podmienić) oraz elektryka, która została już wstępnie

> przejrzana.

> Szukać problemów w elektryce(przewody, wtyczki itd) czy jeszcze coś innego może być uszkodzone?

> VAG-com nie znajduje błędów.

gdzieś masz kabel walnięty a jeśli nie kabel lub wtyczka to tylko jak piszesz sterowanie ,sprawdź czy napięcie dochodzi do kostki jeśli nie dochodzi do kostki to masz problem z przewodami bo jak pisałeś na krotko jak podałeś napięcie to się załącza i wsio hula

Napisano

Ja proponuje sprawdzić bezpiecznik na akumulatorze 30A, jeden jest od klimy, bezpiecznik sie nie pali tylko nie kontaktuje w gnieździe, najczęściej pomaga wysuniecie go o około 1mm do góry, słabe styki na prąd jaki tam przechodzi

Napisano
  • Autor

> Ja proponuje sprawdzić bezpiecznik na akumulatorze 30A, jeden jest od klimy, bezpiecznik sie nie

> pali tylko nie kontaktuje w gnieździe, najczęściej pomaga wysuniecie go o około 1mm do góry,

> słabe styki na prąd jaki tam przechodzi

Witam

Udało mi się już częściowo rozwiązać problem.

Z panelu climatronika wychodzi zielony przewód który ma +12V w momęcie włączenia klimy, oraz 0 w trybie eco.

Na sterowniku wentylatorów jest pin nr 2 który również jest zielony. Gdy w tym miejscu podłączymy 12V, włączają się wentylatory oraz sprężarka(dokładnie jeśli podamy 12 na sterownik to sprężarka, 12 w drugą stronę wentylatory,

Muszę jeszcze poszukać schematów czy to sterowanie jest bezpośrednie z panelu climatronika, czy jest jeszcze coś po drodze, jednak przypuszczam że gdzieś po drodze przewód się przetarł, tak wiec może wystarczy zrobić obejście.

Napisano
  • Autor

Jednak się myliłem, problem dalej nie rozwiązany....jutro będę szukał dalej.....

Czy ktoś wie co to za temperatura w grupie 007 (-53?)

285171613-clima.JPG

post-70179-14352513507055_thumb.jpg

Napisano

> Jednak się myliłem, problem dalej nie rozwiązany....jutro będę szukał dalej.....

> Czy ktoś wie co to za temperatura w grupie 007 (-53?)

a czujnik temp. zewnętrznej działa ?

bo przy niedziałającym czujniorze i działającym, ale przy temp. poniżej 5 stopni kompresor nie ruszy, tzn climatron go nie włączy

edyt:

powiedz mi jeszcze, czy w zestawie wskaźników jest jakiś błąd

Napisano
  • Autor

> a czujnik temp. zewnętrznej działa ?

> bo przy niedziałającym czujniorze i działającym, ale przy temp. poniżej 5 stopni kompresor nie

> ruszy, tzn climatron go nie włączy

> edyt:

> powiedz mi jeszcze, czy w zestawie wskaźników jest jakiś błąd

Ten co wskazuje na liczniku i climatroniku pokazuje prawidłową temperaturę. VAG nie znajduje żadnych błędów.

Napisano

> Ten co wskazuje na liczniku i climatroniku pokazuje prawidłową temperaturę. VAG nie znajduje

> żadnych błędów.

który to rok ?

Napisano
  • Autor

> który to rok ?

98 TDI AGR

Ten czujnik który pokazuje -53 stopnia to musi być uszkodzony, teraz tylko który to czujnik... nigdzie nie mogę znaleźć na necie opisów tych grup.

EDIT

znalazłem info że -53 to błąd czujnika g191 którego w golfie nie ma. Czyli kolejny zły trop....szukam dalej.....

Napisano

> 98 TDI AGR

> Ten czujnik który pokazuje -53 stopnia to musi być uszkodzony, teraz tylko który to czujnik...

> nigdzie nie mogę znaleźć na necie opisów tych grup.

> EDIT

> znalazłem info że -53 to błąd czujnika g191 którego w golfie nie ma. Czyli kolejny zły

> trop....szukam dalej.....

Czujnik temperatury w kanale powietrznym, nie wiem jak w golfie ale np w fabi jest nad pedalem gazu schowany bodajze za komfortem czy innym szpejem. Jest to czujnik zapobiegajacy zamarzaniu parownika jak widzi taka temperature to za skarby nie zalaczy sprezarki.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=109041

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Czujnik temperatury w kanale powietrznym, nie wiem jak w golfie ale np w fabi jest nad pedalem gazu

> schowany bodajze za komfortem czy innym szpejem. Jest to czujnik zapobiegajacy zamarzaniu

> parownika jak widzi taka temperature to za skarby nie zalaczy sprezarki.

> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=109041

> Pozdrawiam

w golfie ten czujnik nie występuje dlatego takie wskazanie(jest pomijane przez komputer)

Problem rozwiązany, uszkodzony był F163 - termowyłącznik klimatyzatora.

Napisano

> w golfie ten czujnik nie występuje dlatego takie wskazanie(jest pomijane przez komputer)

> Problem rozwiązany, uszkodzony był F163 - termowyłącznik klimatyzatora.

No ciekawe, to czesta usterka w skodach seatach i innych z grupy vag.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.