Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Twarde i słabo działające hamulce

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem z Astrą II Z16SE - bardzo twardy pedał hamulca. Ogólnie hamulce słabo działają. Jeden mechanik proszony był już o sprawdzenie - wymienił tarcze i klocki, niby trochę lepiej hamuje, ale dalej pedał jest twardy. Co ciekawe po wyłączeniu zapłonu z wciśniętym hamulcem, pedał twardnieje tak że niemożliwe jest przytrzymanie go wciśniętego. W drugiej astrze mam tak że po wyłączeniu zapłonu spokojnie pedał można jeszcze dwa razy wcisnąć nim stwardnieje.

Pompa hamulcowa działa - czuć wyraźnie po włączeniu zapłonu że pedał można głębiej i z mniejszą siłą wcisnąć.

Co sprawdzić od czego zacząć?

Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale sprzęgło (które jest chyba z tym samym płynem co hamulce) też bardzo ciężko się wciska. Czy ktoś może miał taki przypadek.

Napisano

> Mam taki problem z Astrą II Z16SE - bardzo twardy pedał hamulca. Ogólnie hamulce słabo działają.

Meches sprawdził czy tłoczki pracują, czy nie są zapieczone ?

> . Co ciekawe po wyłączeniu zapłonu z wciśniętym hamulcem, pedał twardnieje tak że niemożliwe jest >przytrzymanie go wciśniętego.

Dobrze, serwo przestaje działać/wspomagać.

> Co sprawdzić od czego zacząć?

Jeśli tłoczki "chodzą" to warto zerkną czy prowadniki zacisków nie są zardzewiałe i czy są nasmarowane.

Napisano
  • Autor

> Meches sprawdził czy tłoczki pracują, czy nie są zapieczone ?

Pewnie nie icon_rolleyes.gif

> Dobrze, serwo przestaje działać/wspomagać.

Tzn? Dobrze że serwo przestaje działać - kończy się. Czy dobrze że serwo przestaje działać - jest wyłączane.

> Jeśli tłoczki "chodzą" to warto zerkną czy prowadniki zacisków nie są zardzewiałe i czy są

> nasmarowane.

Napisano

> Mam taki problem z Astrą II Z16SE - bardzo twardy pedał hamulca. Ogólnie hamulce słabo działają.

>Czy ktoś może miał taki przypadek.

ja miałem podobnie - padnięte było serwo angryfire.gif

brat

Napisano

> ja miałem podobnie - padnięte było serwo

Ale pisze że po wyłączeniu silnika pedał twardnieje czyli działa serwo.

Napisano

> Ale pisze że po wyłączeniu silnika pedał twardnieje czyli działa serwo.

ale u mnie też twardniał i to szybko po wyłączeniu silnika, teraz pedał jest miękki długo po wyłączeniu silnika,

chyba że ja czegoś nie rozumiem,

brat

Napisano

> ale u mnie też twardniał i to szybko po wyłączeniu silnika, teraz pedał jest miękki długo po

> wyłączeniu silnika,

Jutro sprawdzę u siebie.

PS

Sprawdziłeś może tą drugą Sonde L ?

Napisano

> Jutro sprawdzę u siebie.

> PS

> Sprawdziłeś może tą drugą Sonde L ?

tak, napisałem właśnie w tamtym wątku smile.gif

brat

Napisano
  • Autor

> ja miałem podobnie - padnięte było serwo

> brat

Kupowałeś nowe, używkę czy jakieś regenerowane?

Napisano

> Kupowałeś nowe, używkę czy jakieś regenerowane?

trafiłem na allegro w super cenie zestaw bodaj TRW pompę+serwo sprzedawane przez sklep - im to leżało jako cegła magazynowa - sklep się zajmuje jakimiś autami skośnookimi i część do Astry była u nich niesprzedawalna,

brat

Ps. Oczywiście sprzedawali prawdopodobnie ze stratą aby tylko się tego pozbyć lub leżało to kupę czasu na półce - choć i tak nigdy nie mogli mieć takiej ceny zakupowej, a sprzedawali normalnie na FV.

Napisano
  • Autor

No dobra a ktoś mi może powiedzieć jaka jest oznaka padniętego zaworu zwrotnego serwa? Bo widzę że na allegro się sprzedają smirk.gif.

Zrzuciłem zaciski przednie. Zdecyduję się na wymianę przewodów elastycznych, ale cały czas nie daje mi spokoju to że ten pedał twardnieje zaraz po wyłączeniu zapłonu, tak jakby była jakaś nieszczelność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.