Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vectra b 1.8

Featured Replies

Napisano

Witam,

Noszę sie z zamiarem zakupu vectry b 1.8 - 115 KM, 98/99rok, kombi lub sedan. Na co zwrócic uwage przy zakupie ? korozja nadkoli to sie domyslam ( miałem astre F) silnik zawieszenie ? jakies szczegole uwagi do tego, w grę wchodzi ewentualnie silnik 1.6 ale wolał bym mocniejszy. smile.gif

Napisano

Szukaj poliftowej czyli '99 w górę. Dużo w niej poprawili. Ja miałem kombi 99 - po trzyletnim użytkowaniu na polskich drogach wyskoczyła rdza na progach i naokoło tylnego spryskiwacza.

Motor 1.6 trochę słabawy ale też nie było jakiejś mega tragedii. Wprawdzie ja jeżdżę spokojnie i głównie jeździłem w konfiguracji 1+1. Przy załadowaniu 4 osób i walizek i włączeniu klimatyzacji uaktywniał się tryb "taczki" zlosnik.gif

W mieście paliła mi 10l /100 km - w trasie spokojnie można było zejść w okolice 6,5. Przypuszczam, że 1.8 nie spali dużo więcej a komfort podróżowania powinien być większy.

Bolączką są łączniki stabilizatora i elementy tylnego zawieszenia, które na polskich wspaniałych drogach padają jak muchy.

Generalnie ze swoją nie miałem dużych problemów - standardowa eksploatacja. Nie pamiętam teraz dokładnie ale z poważniejszych awarii jakie mi się trafiły to wymiana cewki.

Napisano

Kolego polecam strony VKP [Vectra Klub Polska] tam masz pelen zasieg informacji o calosci samochodu

ja posiadam wersje 1,8 kombi .na poczatku troche z nia walczylem ale teraz juz jest okej.no zawieszenie - na to trzeba uwazac i pilnowac.

poza tym przydalo by sie podpiac ten samochod pod kompa i zobaczyc co w nim siedzi [ewentualne bledy lub inne "ingerencje" o ile byly]

Napisano

Z zawieszeniem ja popełniłem bardzo duży błąd nie robiąc od razu całości tyłu tylko na raty. W tym aucie najlepiej zrobić wszystko raz a porządnie i na markowych częściach bo inaczej co chwila trzeba będzie tam grzebać frown.gif

Ale wspominam viki ciepło... fajne autko było zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Noszę sie z zamiarem zakupu vectry b 1.8 - 115 KM, 98/99rok, kombi lub sedan. Na co zwrócic uwage

> przy zakupie ? korozja nadkoli to sie domyslam ( miałem astre F)

Korozja niemal wszędzie, okolice wnęki koła zapasowego, progi przy łączeniu z podłogą. Czasami trafiają się rodzynki w dobrym stanie ale z naciskiem na "czasami"

Ja na twoim miejscu szukałbym wersji z silnikiem Z18XE 125KM to już jakoś jedzie. Z podpisu wynika, że masz maree zmiana na opla na pewno wyjdzie na dobre bo blachy jednak będzie miał lepsze.

Napisano
  • Autor

Z podpisu wynika,

> że masz maree zmiana na opla na pewno wyjdzie na dobre bo blachy jednak będzie miał lepsze.

Wiesz jesli chodzi o blache to akurat na maree to nie ma co marudzic, ocynkowana, jesli nie byla bita to jakos sie trzyma. Moja ma jedna kropke rdzy na dole drzwi ale ma juz 15 lat. Podloga zdrowa. Vectra zawsze mi sie podobala mysle o kupnie i szukam co nieco. Wiekszosc to silniki 1,6 i 1,8 teraz mam 1,6 i wolal bym ciut mocniejszy. Jak z osprzetem silnika 1,8 ? Altek, rozrusznik, i dodatki typu klima psuje sie to czesto ? Absy i inne dodatki ?

Napisano

Zalezy w jakim stanie kupisz i co zrobisz.

Jak w poscie powyzej-ja zainwestowalem w pozadne czesci[np.zawieszenie] i nie mam teraz problemu....zalezy od tego ile masz pieniazkow...

klime dobrze by sprawdzic oczyscic zaladowac czynnikiem,napiecie ladowania mozna zmierzyc...jakis poglad bedziesz mial.tak naprawde nie wiesz w jakim stanie jest samochod to dopiero wyjdzie podczas 1 miesiaca....

w kombii zwroc uwage na przewody w przelotce tylniej klapy czy nie sa poprzecierane [moga byc zwarcia jezeli przewody sa poprzecierane]

a samochod to skarbonka...zawsze cos sie robi i cos sie psuje.ja mam i nie narzekam z klima ladnie mi chodzi.

dobrze by bylo zebys mial kompa i podpial sie wtedy wyjdzie co masz za samochod i co bylo nie tak[o ile wyjdzie grinser006.gif ]

Napisano

> zdrowa. Vectra zawsze mi sie podobala mysle o kupnie i szukam co nieco. Wiekszosc to silniki

> 1,6 i 1,8 teraz mam 1,6 i wolal bym ciut mocniejszy. Jak z osprzetem silnika 1,8 ? Altek,

> rozrusznik, i dodatki typu klima psuje sie to czesto ? Absy i inne dodatki ?

Ja osobiście z osprzętem nie miałem żadnego problemu - wszystko chodziło cacy. Wyjątkiem była sprężarka klimatyzacji, która w pewnym momencie zaczęła wyć - diagnoza: zaczyna się zacierać łożysko - było to mniej więcej przy przebiegu 170 kkm. Szwagier miał to samo przy podobnym przebiegu. Trzeba albo wymienić albo regenerować - nie wiem jakie koszty bo i szwagier i ja sprzedaliśmy auta z tą usterką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.