Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problemy z ładowaniem akumulatora

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym podzielić z usterką która przytrafiła mi się w moim Uno.

Tą usterką była niegasnąca lampa kontrolna ładowania po uruchomieniu silnika, po pewnym czasie gasła. Postanowiłem zmierzyć napięcie na akumulatorze przy włączonym silniku . Okazało się że napięcie wynosi nie co powyżej 12V : 12,6V zamiast około 14,6V , chciałbym zaznaczyć że lampka kontrolna ładowania nie paliła się , brak ładowania. Wniosek z tych pomiarów jest taki że należy zwracać uwagę na kontrolkę ładowania czy świeci przy włączeniu zapłonu i zaraz gaśnie po włączeniu silnika. Brak świecenia kontrolki nie oznacza że uruchomiło się ładowanie z alternatora. Jak to działa, po włączeniu zapłonu napięcie 12V z akumulatora poprzez wyłącznik zapłonu (stacyjka) , żarówkę w kontrolce ładowania dochodzi do zacisku D+ i pobudza układ prostowniczy w alternatorze .Brak tego połączenia przy sprawnym alternatorze powoduje brak ładowania (np. przepalona żarówka w kontrolce). W moim przypadku okazał się brak styku na konektorku D+ (cienki przewód dochodzący do alternator) .Po wymontowaniu alternatora (ściągnięcie plastikowej osłony , 4 plastikowe nity i odkręcenie 2 śrub) , wymontowaniu szczotkotrzymacza ze szczotkami, osłony,wyczyściłem konektorek i ocynowałem go .Ładowanie znowu zaczęło działać. Można też sprawdzić połączenia luty do układu prostowniczego.Ponieważ diody prostownicze są wrażliwe na temperaturę należy używać odpowiedniej lutownicy, najlepiej oporowej na 24V.Proszę pamiętać o odłączeniu akumulatora i nie sprawdzać alternator bez obciążenia

Pozdrawiam

Andog

Napisano

Powiem krótko że ameryki nie odkryłeś grinser006.gif

Napisano

proszę ciąć cytaty

pawel78

to bardzo ciekawe jest co piszesz, ale przypuszczając że każdy kto ma Uno to i miał problemy z ładowaniem ja też i nie mówię że każdy sie na tym zna ale większość na pewno, a Twoje info się przyda następnym pokoleniom którzy będą mieli Uniacze hehe pozdro:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.