Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszczelka pod miską?

Featured Replies

Napisano

Jak określić jaki typ uszczelni jest pod miską olejową bez rozbierania miski? Podobno są 2 rodzaje? Silnik to 1.6 8v z 99r Czy po nr VIN jest ktoś w stanie mi powiedzieć?

Napisano
  • Autor

> w Twoim przypadku jest korkowa

ok jaką firmę polecasz?

Napisano

potwierdzam korkowa, tylko u mnie np jest 1 uszczelka a u kolegi w C16NZ były 2 ze względu na zamontowanie odrzutnika oleju - śruby w misce olejowej były dłuższe i po wyjęciu odrzutnika i zamontowaniu 1 uszczelki - śruby były za długie biglaugh.gif

Napisano

> ok jaką firmę polecasz?

ja założyłem ELRINGA 2 lata i ok waytogo.gif

pewnie jedna opinia dużo nie powie mam nadzieje że koledzy się wypowiedzą

Napisano
  • Autor

czy wymienię sam? Jakie problemy mogę napotkać? Czy stosować jakieś dodatkowe "szuwaksy"?

Napisano

Większych problemów nie napotkasz ale jeśli robisz to pierwszy raz zarezerwuj sobie trochę więcej czasu.

Mi pomocne było: przegub Cardana na1/4cala oraz klucz do alternatora o rozmiarze 11 (w kształcie litery U) do odkręcenia obudowy sprzęgła.

Co do szuwaksów - musisz dokładnie oczyścić powierzchnie miski i bloku, potrzebny bedzie silikon - smaruje się w czterech miejscach i przy okazji "przyłapiesz" uszczelkę która ułatwi Ci zamontowanie miski 20.GIF

Napisano

> czy wymienię sam?

jeśli masz dostęp do kanału/najazdu tak żeby wleźć pod auto to bez problemu ok.gif

> Jakie problemy mogę napotkać?

oprócz kapiącego oleju na czoło większych problemów nie ma wink.gif

> Czy stosować jakieś dodatkowe "szuwaksy"?

jedni dają inni nie... jeśli podejdziesz do sprawy poważnie nie trzeba będzie nic dawać ok.gif

Napisano

> czy wymienię sam? Jakie problemy mogę napotkać? Czy stosować jakieś dodatkowe "szuwaksy"?

Najwiekszym problemem (chociaz niekoniecznie-nie jest to regula) moze okazac sie odkrecenie srub mocujacych pierwsza czesc rury wydechowej do kolektora wydechowego (w swoim wozie uszczelke wymienialem dwukrotnie-za pierwszym razem nakretki daly sie bez problemu odkrecic, za drugim razem, po 3 latach, urwala sie jedna szpilka-przy okazji wymiany uszczelki pod glowica wymienilem urwana szpilke, dajac obie nowe oraz nowe nakretki- ASO koszt ok 25 PLN za 2 szpilki i nakretki). Ostroznie dokrecaj sruby M6 mocujace miske do pompy oleju-jesli ktos kiedys przeciagnal gwint w pompie, sruby moga sie nie trzymac-srodkiem zastepczym jest zapodanie nieco dluzszych srub i nakretek.

Co do stosowania dodatkowych uszczelniaczy na powierzchnie uszczelki-polecam jak zwykle Dirko, w AF znajomego puscilo dopiero po 4 latach (na uszczelce korkowej).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.