Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Filtr przeciwpyłkowy - jaki rodzaj?

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do wymiany filtra kabinowego (przeciwpyłkowego).

I tu pytanie, do jakiej nagrzewnicy muszę szukać filtra, bo na Allegro można spotkać do Behr i Delphi?

http://allegro.pl/filtr-kabinowy-opel-astra-g-2-astra-h-3-sklep-pn-i1710335685.html

http://allegro.pl/filtr-kabinowy-opel-astra-2-g-astra-3-h-poznan-i1706108676.html

Można to stwierdzić przed wyjęciem starego filtra?

Napisano

Jesli filtry są te same, co w AG, to może obudowy też. Wtedy Behr jest mocowany na spinki, a Delphi na śrubki. Ale ZTCP w AH są tylko filtry K1014(A), czyli Delphi, ale może coś się zmieniło... Pozdr.

Napisano

W Astrze H występuje jeden rodzaj filtra ktory może być tylko zwykły albo z węglem aktywowanym. Nie ma podziału na Behra i Delphi albo na taki do klimy lub bez klimy.

zwykły to 68 08 606 z węglem to 68 08 607 lub 18 08 553 w wersji posprzedażowej

Napisano

Czyli miałem rację. Filtron K1014 lub K1014A (z węglem). Co sprzedawcy na Allegro czasem fantazjują... Pozdr.

Napisano

> W Astrze H występuje jeden rodzaj filtra ktory może być tylko zwykły albo z węglem aktywowanym. Nie

> ma podziału na Behra i Delphi albo na taki do klimy lub bez klimy.

Na taki "z" czy "bez klimy" to podział jest. Do klimy zakłada się węglowy, bez papierzany. Ma to ponoć jakiś związek z podwyższoną wilgotnością przy klimatyzacji.

Napisano

> Na taki "z" czy "bez klimy" to podział jest. Do klimy zakłada się węglowy, bez papierzany. Ma to

> ponoć jakiś związek z podwyższoną wilgotnością przy klimatyzacji.

Katalogowo nie ma różnicy. Do klimy zakłada sie zwykły. A jak kto ma kaprycho albo delikutaśny nos to węglowy. biglaugh.gif

Ja mimo klimatronika od Niemca przyjechałem na zwykłym a autko było serwisowane wyłącznie w ASO nawet w wymianie żarówek wiec nie przypuszczam by była to kwestia oszczędzania i wyboru tańszego filtra.

btw.

przy klimie to chyba wilgotność powinna być niższa, Ale to i tak teoretyczne dywagacje bo przecież filtr siedzi przed całym tym wentylacyjno klimatyzacyjnym ustrojstwem wiec w teorii wilgotność powinna być na nim jednakowa z klima czy bez.

Napisano
  • Autor

> Katalogowo nie ma różnicy. Do klimy zakłada sie zwykły. A jak kto ma kaprycho albo delikutaśny nos

> to węglowy.

Widzę, że dyskusja czy zwykły czy węglowy przypomina spór co było pierwsze: jajko czy kura :D

W książce "Sam naprawiam Astra III i Zafira II" jest napisane, że do klimy stosuje się filtry zwykłe.

Co sprzedawca, to mówi co innego, na forum podobnie smile.gif

Wymontuję dziś stary filtr i kupię taki jaki mam obecnie założony smile.gif

Napisano

Filtr węglowy pochłania zapachy z zewnątrz pojazdu, czyli podczas przejazdu poprzez śmierdzące okolice lub z wewnątrz kabiny, jeśli mamy nastawiony obieg wewnętrzny. Nie ma to związku z klimatyzacją, no, chyba, że węgiel aktywny zabija też mikroorganizmy, mogące osiedlić się dalej na parowniku klimatyzacji, ale to już biolog się wypowie. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Filtr węglowy pochłania zapachy z zewnątrz pojazdu, czyli podczas przejazdu poprzez śmierdzące

> okolice lub z wewnątrz kabiny, jeśli mamy nastawiony obieg wewnętrzny. Nie ma to związku z

> klimatyzacją, no, chyba, że węgiel aktywny zabija też mikroorganizmy, mogące osiedlić się

> dalej na parowniku klimatyzacji, ale to już biolog się wypowie.

Zaszalałem i jednak kupiłem węglowy za 33 zł smile.gif

Ciekawe czy spaliny też będzie pochłaniał?

Przy okazji dobierania się do filtra odkryłem, że żarówka podświetlenia schowka świeci się bez przerwy - nawet gdy drzwiczki są zamknięte.

Napisano

> Ciekawe czy spaliny też będzie pochłaniał?

Podobno pochłania, ale ich zapach.

A jakiej firmy filtr kupiłeś i jakie ma oznaczenie? Bo Filtron i Wix nie robią wersji z węglem...

Pozdr.

Napisano

> A jakiej firmy filtr kupiłeś i jakie ma oznaczenie? Bo Filtron i Wix nie robią wersji z węglem...

Robi (nie mogę napisać robią bo Wix przejął Filtron więc to jakby jedna firma jest). 3 miesiące temu zakładałem.

Napisano

> Robi

Ach, no tak, wy macie Delphi, tam są oba rodzaje. Dla Behr jest tylko wersja zwykła.

Co do Wix i Filtron, to w katalogach ich filtry mają inne oznaczenia, a w sklepach inne pudełka ceny, Wix są tańsze od Filtron. Kupowałem w maju:

filtr powietrza AP051 Filtron 25,26 WA6214 WIX 21,13 Astra

filtr powietrza AP071 Filtron 19,90 WA6236 WIX 18,47 Corsa

filtr kabinowy K1002 Filtron 29,77 WP6804 WIX 24,91 Corsa

filtr kabinowy K1055 Filtron 37,71 WP6918 WIX 30,74 Astra

filtr oleju OP570 Filtron 7,55 WL7129 WIX 6,97 Astra

Obok nazwy cena.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> A jakiej firmy filtr kupiłeś i jakie ma oznaczenie?

Kupiłem jakiś niemiecki zamiennik w sklepie z częściami do Opla.

Na opakowaniu jest napisane AutoMega Teilemarkt Dello, model 68 08 607.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.