Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie Focus

Featured Replies

Napisano

Witam

sprawa dotyczy focusa 1.8 tdci 100 km. Wczoraj podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka ładowania. zdarzało się to kiedyś może ze dwa razy ale po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu wszystko wracało do normy. Wczoraj kontrolka zapalała się za każdym razem po około minucie. Poczytałem trochę na forum forda i wyczytałem, żeby sprawdzić masę akumulatora. Faktycznie było coś na rzeczy bo po poprawie styku kontrolka przestała się zapalać natomiast mierząc napięcie na akumulatorze jest w okolicach 12.2V czyli brak ładowania. Następną rzeczą którą chce sprawdzić są przewody które idą z alternatora do kompa podobno często tam też nie ma kontaktu. W związku z tym mam pytanie gdzie są te przewody i czy dostanę się do nich bez zdejmowania intercoolera?

Napisano

a jesteś w stanie zmierzyć napięcie bezpośrednio na wyjściu z altka? wtedy będzie wszystko jasne, bo tak może wyjść, że naszukasz się jak głupi i nic z tego nie będzie, może być sam w/w zaczyna szwankować,

Napisano
  • Autor

> a jesteś w stanie zmierzyć napięcie bezpośrednio na wyjściu z altka? wtedy będzie wszystko jasne,

> bo tak może wyjść, że naszukasz się jak głupi i nic z tego nie będzie, może być sam w/w

> zaczyna szwankować,

Właśnie o to chodzi tylko nie wiem czy żeby się tam dostać muszę zdjąć intercooler co robi się problemowe pod blokiem.

Napisano

> Właśnie o to chodzi tylko nie wiem czy żeby się tam dostać muszę zdjąć intercooler co robi się

> problemowe pod blokiem.

nie wiem tego ale na ulicy tuleje cylindrów łącznie z tłokami wyciągałem z auta i dało radę hehe.gif

to może spróbuj odszukać ciepły przewód idący od altka do aku i na nim sprawdź napięcie względem budy auta... a jak nie to od spodu jakoś a jak nie to wytargaj ten intercooler - ileż to jest w końcu roboty?

• 2 miesiące później...
Napisano

> nie wiem tego ale na ulicy tuleje cylindrów łącznie z tłokami wyciągałem z auta i dało radę

> to może spróbuj odszukać ciepły przewód idący od altka do aku i na nim sprawdź napięcie względem

> budy auta... a jak nie to od spodu jakoś a jak nie to wytargaj ten intercooler - ileż to jest

> w końcu roboty?

he od spodu jest jeden plastik ;p

odgrzewam temat, kilka dni temu tez zapaliła sie kontrolka

po restarcie zgasła

jak u autora wątku skonczyła się ta historia?

Napisano
  • Autor

Skończyło się tym, że alternator dostał zwarcia i nie nadawał się już do naprawy. Kupiłem na alledrogo używkę w dobrej cenie z anglika i usterka braku ładowania ustąpiła. Natomiast po wymianie zauważyłem, że brak jest podświetlenia w kabinie i jednego bocznego kierunkowskazu. Naczytałem się trochę na ten temat i podejrzewam że moduł komfortu GEM jest uszkodzony bo z tego co wiem tam też idzie sygnał z alternatora (pewnie coś się popaliło). Jak znajdę chwile to muszę skołować jakiś drugi na podmiankę i sprawdzić, a jak to nie pomoże to znowu warsztat mnie czeka. Także kolego nie bagatelizuj alternatora bo może narobić sobie trochę nieprzewidzianych szkód. frown.gif

Napisano

> Skończyło się tym, że alternator dostał zwarcia i nie nadawał się już do naprawy. Kupiłem na

> alledrogo używkę w dobrej cenie z anglika i usterka braku ładowania ustąpiła. Natomiast po

> wymianie zauważyłem, że brak jest podświetlenia w kabinie i jednego bocznego kierunkowskazu.

> Naczytałem się trochę na ten temat i podejrzewam że moduł komfortu GEM jest uszkodzony bo z

> tego co wiem tam też idzie sygnał z alternatora (pewnie coś się popaliło). Jak znajdę chwile

> to muszę skołować jakiś drugi na podmiankę i sprawdzić, a jak to nie pomoże to znowu warsztat

> mnie czeka. Także kolego nie bagatelizuj alternatora bo może narobić sobie trochę

> nieprzewidzianych szkód.

dzięki, foka zagości więc u elektryka niebawem

pzdr Ł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.