Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z przełączeniem na gaz - sam się rozwiązał

Featured Replies

Napisano

Witam,

samochód: Opel Omega B 2.0 8v. Intslaacja gazowa:

zbiornik STAKO cyl. 315 (65l)

Wielozawór BRC Europe

Reduktor Tomasetto AT09

Urządzenie wtrysku gazu Valtek Rail

Zawsze gaz tankowałem przy przejechanych ~420km od ostatniego tankowania. W zeszłym tygodniu przy 330km od tankowania zapaliła mi się kontrolka rezerwy gazu, a po chwili auto przełączyło się na benzynę. Podjechałem na stację zatankować gaz i weszło około 39 litrów, więc na pewno nie wyjeździłem gazu do końca. No ale przełączyłem na gaz i pojechałem dalej. Po kilku kilometrach zauważyłem, że jadę na benzynie (musiało się przełączyć niezauważenie). Zatrzymałem się, włączyłem gaz, przegazowałem, jednak od razu po przełączeniu się na gaz instalacja się wyłączała i ponownie przełączała się na zasilanie benzyną. Próby przełączenia na gaz w czasie jazdy powodowały spadek obrotów i gaśnięcie auta. W końcu przełączyło się na gaz i przez dwa dni było wszystko ok (jedynie diodowy wskaźnik gazu pokazywał cały czas rezerwę). Po dwóch dniach problem powrócił i już nie udało mi się przełączyć samochodu na gaz. Kilka dni dojeżdzałem do pracy na benzynie, codziennie próbując przełączyć na gaz, ale kicha. Próbowałem odłączyć akumulator na całą noc, ale nie pomogło. Na poniedziałek byłem umówiony z mechanikiem na wymianę tulei wahacza i chciałem żeby przy okazji zerknął na instalację LPG (ogólnie facet się tym nie zajmuje, ale chciałem, żeby podłączył auto pod kompa). Jak jechałem do mechanika spróbowałem przełączyć na gaz i niespodzianka - wszystko chodzi jak należy. Diagnostyka na kompie wykazała, że jest wszystko ok. Czwarty dzień tak jeżdżę, zrobiłem około 80km i zero problemów z gazem. Do gazownika umówiony jestem na szczegółową diagnostykę na za dwa tygodnie, jednak może ktoś wie co mogło być przyczyną takich problemów? Może ktoś miał podobną usterkę?

Napisano

może to problem elektryczny?

sprawdź kabelki przy elektrozaworach kompie od gazu szczególnie zwróć uwagę na przewody przy butli z gazem.

Napisano

> ... Może ktoś miał podobną usterkę?

Trefne paliwo - znajomemu zatankowali kiedyś wodę w paliwie, co 50 km gaz siadał, znajomy odkręcał przewód miedziany przy reduktorze spuszczał wodę i jechał dalej.

Wyjeździł gaz do końca i po kolejnym zatankowaniu było już ok.

Napisano

Poruszaj przełącznikiem, u mnie podobne jaja dzieją się jak przełącznik(przycisk) od gazu...

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Trefne paliwo - znajomemu zatankowali kiedyś wodę w paliwie, co 50 km gaz siadał, znajomy odkręcał

> przewód miedziany przy reduktorze spuszczał wodę i jechał dalej.

> Wyjeździł gaz do końca i po kolejnym zatankowaniu było już ok.

Też się nad tym zastanawiam, bo pierwszy raz na tej stacji zatankowałem. Teraz napełniłem butlę na sprawdzonej i zobaczę. Jedynie coś wariuje mi ten diodowy wskaźnik paliwa (ten na butli pokazuje ok), tzn. szybko mi się na nim rezerwa zaczęła palić (wyjeździłem połowę butli), po zatankowaniu dopiero na drugi dzień pokazał maksymalny poziom.

Napisano
  • Autor

Mały update:

Problem powrócił. Przyczyną okazały się zaśniedziałe styki przy akumulatorze. Po wymianie (podczas próby wyczyszczenia rozleciały się) instalacja chodzi jak nowa biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.