Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopalanie DPF 1,9 multijet

Featured Replies

Napisano

Siema,

Zaswieciła sie kontrolka DPF`a, auto zmulilo sie, gorzej przyspiesza

wykryto błąd: P2002

pacjent 1,9 8V 120KM

Czy jest jakas procedura dopalania dpf`a ? podobno trzeba przez conajmniej 15 minut jechac z predkoscia 50km/h ? Czy to prawda ? Moze macie jakies sugestie ? Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi ok.gif20.GIF

Napisano

> Siema,

> Zaswieciła sie kontrolka DPF`a,

Która kontrolka?

> Czy jest jakas procedura dopalania dpf`a ?

Zrób wypalanie serwisowe przy pomocy FES.

> podobno trzeba przez conajmniej 15 minut jechac z

> predkoscia 50km/h ?

Jak już to minimum 70km/h.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Siema,

> Zaswieciła sie kontrolka DPF`a, auto zmulilo sie, gorzej przyspiesza

> wykryto błąd: P2002

> pacjent 1,9 8V 120KM

> Czy jest jakas procedura dopalania dpf`a ? podobno trzeba przez conajmniej 15 minut jechac z

> predkoscia 50km/h ? Czy to prawda ? Moze macie jakies sugestie ? Z gory dziekuje za wszystkie

> podpowiedzi

Wypalanie serwisowe to stateczność, po pierwsze jest mało skuteczne, po drugie należy po jego wykonaniu wymienić olej!

Wyjedź na jakąś drogę, najlepiej późnym wieczorem, na której możesz jechać na jak najwyższym biegu (w zupełności starczy 5) w okolicach 1900 obrotów, nie przekraczając 2000. Jeśli masz komputer to ustaw chwilowe spalanie, w momencie wypalanie wskazania będą nienormalnie wysokie. Przejedź tak kilka kilometrów, powinieneś sprowokować komputer do wypalania, po jego rozpoczęciu jedziesz tak długo, do puki spalanie chwilowe nie wróci do normy lub przynajmniej 20 minut. Wypalanie DPF objawia się innym dźwiękiem silnika, inną reakcją na gaz, mogą wystąpić szarpnięcia, na biegu jałowym mogą wystąpić podniesione obroty.

Jeśli już pali się kontrolka to znaczy, że jeździsz tylko w mieście na krótkich odcinkach lub masz jakiś problem z autem. DPF maskuje wszelakie problemy, które powodują nadmierne dymienie!

Napisano

> Wypalanie serwisowe to stateczność, po pierwsze jest mało skuteczne, po drugie należy po jego

> wykonaniu wymienić olej!

Bez przesady z wymienianiem oleju po jednym takim wypalaniu.

Najpierw zrobiłbym wypalanie serwisowe a następnie przegoniłbym auto 200km po niemieckiej autostradzie na tempomacie z możliwie najwyższą prędkością.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja generalnie polecam definitywne pozbycie się tego wynalazku z auta. Sam tak z robiłem z autem zony ( 70kkm ) i jeszcze sprawnym DPFem. A jak ktoś jest mocno przywiązany do tego ustrojstwa i ma problemy z wypalaniem to polecam to co mam w opisie. Szczerze mówiąc mamy to od niedawna i jeszcze nie mam wielu informacji o skuteczności ( głównie dostarczamy pośrednikom ),.. ale polecam zlosnik.gif.

Aha,... info w opisie, że czyści przepływomierze to błąd w tłumaczeniu smile.gif

Napisano

> i ma problemy z wypalaniem to polecam to co mam w opisie. Szczerze mówiąc mamy to od niedawna

> i jeszcze nie mam wielu informacji o skuteczności ( głównie dostarczamy pośrednikom ),.. ale

> polecam .

Spotkałem się z teorią, żeby w takiej sytuacji jak ma kolega, wlać do zbiornika ATF. Nie sprawdzałem.

Więcej o tym można poczytać tutaj(tylko dla posiadających pełną i legalną licencję FES).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bez przesady z wymienianiem oleju po jednym takim wypalaniu.

Nie chcę nikogo straszyć, po takim wypalaniu poziom oleju potrafi się podnieść na miarce o 1 centymetr. W ASO opla procedura przewiduje obowiązkową wymianę oleju po wypalaniu serwisowym. Mam w domu pismo z FAP, który przysłali po moich kilku pytaniach i postraszeniu TV, z którego w sposób pośredni wynika, że taka wymiana jest konieczna - niestety nie mogę opublikować, jest to wyraźnie napisane w piśmie screwy.gif!

Reasumując - sprawdzajmy poziom oleju po wypalaniech serwisowych i jeździe w mieście, jeśli się podniósł, to wypada go wymienić.

Napisano
  • Autor

1. Auto dopiero co kupione

2. Przebieg 155kkm

3. Olej dopiero co wymieniłem 5w30 Acea C4 SM/CF wiec dobrej jakości

Przegonie jutro auto 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Bez przesady z wymienianiem oleju po jednym takim wypalaniu.

Pracuje w serwisie, niestety nie Fiata, mamy w procedurze wypalania takze zalecenie zeby wymieniac olej, niestety nikt nie umie powiedziec po co, a mnie to do niedawna wogole nie interesowało wiec i ja takze nie widzie potrzeby jego wymiany po dopaleniu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Która kontrolka?

no DPF, a jest jeszcze jakas ? Nie "Check Engine"

> Zrób wypalanie serwisowe przy pomocy FES.

Aso Fiata nie bylo zainteresowane, nie ja bylem na kontorli u nich, bo nie jestem właścicielem omawianego auta

> Jak już to minimum 70km/h.

oki ok.gif

> Pozdrawiam BAS

rownież 30.GIF

Napisano

> 1. Auto dopiero co kupione

> 2. Przebieg 155kkm

> 3. Olej dopiero co wymieniłem 5w30 Acea C4 SM/CF wiec dobrej jakości

> Przegonie jutro auto

Jesteś pewny z tym ACEA C4? Może jednak C3? Co do wymiany oleju po wypalaniu serwisowym, to należy wymienić z dwóch powodów: możliwego przegrzania i rozcieńczenia znaczną ilością oleju napędowego, który przedostał się niespalony z cylindrów podczas wypalania serwisowego. Tak się składa, że olej jest znacznie tańszy niż turbosprężarka i wałki rozrządu!

Napisano

> Jesteś pewny z tym ACEA C4? Może jednak C3? Co do wymiany oleju po wypalaniu serwisowym, to należy

> wymienić z dwóch powodów: możliwego przegrzania i rozcieńczenia znaczną ilością oleju

> napędowego, który przedostał się niespalony z cylindrów podczas wypalania serwisowego. Tak się

> składa, że olej jest znacznie tańszy niż turbosprężarka i wałki rozrządu!

Jeśli auto jeździ bardzo krótkie odcinki po mieście to często zdarza się, że nie udaje się dopalić dpf'a i przybywa oliwy.

Jeśli raz na jakiś czas dopalisz dpf'a w sposób serwisowy to wierz mi, że dużo mniej ON dostanie się do oliwy niż przy powyżej opisanej normalnej eksploatacji.

Jeśli oliwa jest niedawno zmieniana a jest opisany w wątku problem to dopalić, sprawdzić poziom oliwy i się nie przejmować.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewny z tym ACEA C4? Może jednak C3?

Wlałem C4, ale wiem ze norma C3 jest wystarczajaca dla Fiata

> Co do wymiany oleju po wypalaniu serwisowym, to należy

> wymienić z dwóch powodów: możliwego przegrzania i rozcieńczenia znaczną ilością oleju

> napędowego, który przedostał się niespalony z cylindrów podczas wypalania serwisowego. Tak się

> składa, że olej jest znacznie tańszy niż turbosprężarka i wałki rozrządu!

kumam ok.gif

Napisano

> Jeśli auto jeździ bardzo krótkie odcinki po mieście to często zdarza się, że nie udaje się dopalić

> dpf'a i przybywa oliwy.

> Jeśli raz na jakiś czas dopalisz dpf'a w sposób serwisowy to wierz mi, że dużo mniej ON dostanie

> się do oliwy niż przy powyżej opisanej normalnej eksploatacji.

> Jeśli oliwa jest niedawno zmieniana a jest opisany w wątku problem to dopalić, sprawdzić poziom

> oliwy i się nie przejmować.

> Pozdrawiam BAS

Ale ja się z kolegą całkowicie zgadzam 20.GIF. W innym wątku na temat kolegi EGR, też nie zarzucam niczego, dziwi jedynie brak klap wirowych w 150-tce z DPF i stalowym kolektorem?

Napisano

> Ale ja się z kolegą całkowicie zgadzam . W innym wątku na temat kolegi EGR, też nie zarzucam

> niczego, dziwi jedynie brak klap wirowych w 150-tce z DPF i stalowym kolektorem?

Właśnie Ci odpowiedziałem w tamtym wątku, że chyba plastikowy smile.gif

Jutro go jeszcze obadam.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wlałem C4, ale wiem ze norma C3 jest wystarczajaca dla Fiata

> kumam

ACEA C4 to low saps i HTHS powyżej 3.5, z tego co się orientuję to dość specyficzny olej, wymagany przez niektóre silniki Renault?

Napisano
  • Autor

> ACEA C4 to low saps i HTHS powyżej 3.5, z tego co się orientuję to dość specyficzny olej, wymagany

> przez niektóre silniki Renault?

tak, dokladnie, Czy moze byc ten olej powodem zapchania filtra ?

Napisano

> tak, dokladnie, Czy moze byc ten olej powodem zapchania filtra ?

Dla filtra jest bardziej niż dobry, dla Cromy wystarczy C3 - mid saps. Napisz co dokładnie masz zalane? Przegoń to auto na tych niecałych 2000 przez 20-30 km i powinno być dobrze, jak się nie poprawi to wypalanie serwisowe.

Napisano
  • Autor

Przejechalem sie wkoncu autem !

Wiec tak:

1. W aucie nie pali sie kontrolka DPF tylko Check Engine

2. Auto zanim sie nagrzeje jedzie a co ważniejsze przyspiesza normalnie, słychać prace turbo

3. Po nagrzaniu, czyli po dosłownie kilku minutach auto traci "zycie", zamula sie, turbo milknie

4. Na 3 biegu przy wcisnietym do konca pedale gazu silnik kreci sie do max 2,2tys - 2,5tys obr.

Co robic ? na co zwrocic uwagę ?

Napisano

> Przejechalem sie wkoncu autem !

> Wiec tak:

> 1. W aucie nie pali sie kontrolka DPF tylko Check Engine

> 2. Auto zanim sie nagrzeje jedzie a co ważniejsze przyspiesza normalnie, słychać prace turbo

> 3. Po nagrzaniu, czyli po dosłownie kilku minutach auto traci "zycie", zamula sie, turbo milknie

> 4. Na 3 biegu przy wcisnietym do konca pedale gazu silnik kreci sie do max 2,2tys - 2,5tys obr.

> Co robic ? na co zwrocic uwagę ?

Kolego, twoje problemy w 99% nie mają nic wspólnego z DPF! Musisz podłączyć auto do interfejsu diagnostycznego i odczytać kody błędów. Przyczyn może być kilka i nie będziemy wróżyć z fusów.

Na koniec dodam, że twój stosunek do kilku osób, które poświęciły swój czas próbując tobie pomóc, jest lekceważący zolta.gif. Wszystkie typowe objawy zapalenia się kontrolki silnika w silnikach JTD i JTDm były wielokrotnie omawiane i są na forum - polecam szukajkę!

Napisano
  • Autor

> Kolego, twoje problemy w 99% nie mają nic wspólnego z DPF! Musisz podłączyć auto do interfejsu

> diagnostycznego i odczytać kody błędów. Przyczyn może być kilka i nie będziemy wróżyć z fusów.

> Na koniec dodam, że twój stosunek do kilku osób, które poświęciły swój czas próbując tobie pomóc,

> jest lekceważący . Wszystkie typowe objawy zapalenia się kontrolki silnika w silnikach JTD i

> JTDm były wielokrotnie omawiane i są na forum - polecam szukajkę!

fiu fiu, to zes mi pomogł, zawsze taki uprzejmy jestes ? sciana.gif pojechalem dzis specjalnie sie przejechac tym autem (mam 100km w jedna strone), chciałem sie czegos dowiedziec na forum zanim wogole cos ustale, ale widze ze nieeeee..... mozna tylko konkretne pytania zadawac screwy.gif

Napisano

> fiu fiu, to zes mi pomogł, zawsze taki uprzejmy jestes ? pojechalem dzis specjalnie sie

> przejechac tym autem (mam 100km w jedna strone), chciałem sie czegos dowiedziec na forum zanim

> wogole cos ustale, ale widze ze nieeeee..... mozna tylko konkretne pytania zadawac

Zastanów się, która kontrolka się pali i w jakiej sytuacji. Opisz dokładnie jakie kontrolki się zapalają i kiedy, napisz jakie błędy pokazuje komputer. Sam się zastanów, w jaki sposób mamy ci pomóc, jeśli nie podajesz konkretnych informacji.

Napisano

> Kolego, twoje problemy w 99% nie mają nic wspólnego z DPF! Musisz podłączyć auto do interfejsu

> diagnostycznego i odczytać kody błędów.

Kolega widze jest dobry w peplaniu o niczym ale juz slowo pisane jest dla niego srednio zrozumialym...

Moze dla pewnosci wkleje :

Quote:

wykryto błąd: P2002

Napisano

> Kolega widze jest dobry w peplaniu o niczym ale juz slowo pisane jest dla niego srednio

> zrozumialym...

> Moze dla pewnosci wkleje :

> Quote:

> wykryto błąd: P2002

Kolego, napisałem już dokładnie co trzeba zrobić, w związku z błędem P2002. Co mam jeszcze napisać? Pojawienie się kontrolki silnika przy kolejnej jeździe, nie musi być powiązane z DPF. Niech założyciel wątku wypali wreszcie ten DPF serwisowo i zobaczymy, co będzie dalej.

Napisano

> Przejechalem sie wkoncu autem !

> Wiec tak:

> 1. W aucie nie pali sie kontrolka DPF tylko Check Engine

> 2. Auto zanim sie nagrzeje jedzie a co ważniejsze przyspiesza normalnie, słychać prace turbo

> 3. Po nagrzaniu, czyli po dosłownie kilku minutach auto traci "zycie", zamula sie, turbo milknie

> 4. Na 3 biegu przy wcisnietym do konca pedale gazu silnik kreci sie do max 2,2tys - 2,5tys obr.

> Co robic ? na co zwrocic uwagę ?

Miałem dokładnie takie same objawy i niestety pomaga tylko wypalanie serwisowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.