Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.3 MTJ - dławi przy dodawaniu gazu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam prosbe o opinie co może byc przyczyna opisanego ponizej problemu:

- Panda 1.3MTJ,

- sytuacja wystepuje czesto ale nie codziennie,

- po odpaleniu na zimnym podczas ruszania i dodawaniu gazu silnik dławi sie i nierowno pracuje,

- po osiagnieciu ok. 2000 obr. przestaje sie dlawic i ciagnie rowno i bez problemow,

- po rozgrzaniu silnika problem nie wystepuje,

- wolne obroty na zimnym i na cieplym OK,

- świece wymienione (nic sie nie zmienilo).

Z gory dzieki za info.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Proponuję podłączyć pod komputer i sprawdzić czy są wykazane jakieś błędy. Podobny problem opisany

> był kilka tematów niżej :

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285142117&an=0&page=1#Post285142117

Problem podobny ale niestety nie taki sam jak wystepuje u mnie. Dlawienie w mojej Pandzie wystepuje losowo niezaleznie od warunkow pogodowych, a z rozruchem i wolnymi obrotami nigdy nie mialem problemu. Po rozgrzaniu dlawienie zawsze znika.

Pod kompa oczywiscie podlacze u mechanika, jednak chcialbym miec jakas wiedze ogolna przed wizyta w warsztacie.

Pzdr.

Napisano

U mnie ten problem także występuje i tak samo się objawia. Mam wrażenie, że nasila się podczas dużych ulew (ale może mi się tylko wydaje).

Wkręt uszczelniony (nie nie leje się do przepływomierza). Sprawdzałem FES kilkukrotnie błędy i nic nie ma w błędach.

Czy może to być EGR jak go zdiagnozować ? Ewentualnie jakieś inne propozycje gdzie szukać.

Napisano

> - świece wymienione (nic sie nie zmienilo).

Szkoda tylko kasy. W dieslu świece są tylko do rozruchu.

Napisano
  • Autor

> Szkoda tylko kasy. W dieslu świece są tylko do rozruchu.

Swiece wymienilem z innego powodu - zaczela swiecic kontrolka swiec zarowych.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Po zbadaniu Pandy na stacji elektroniki samochodowej wyszlo na to, ze przyczyna moich problemow jest czwarty wtrysk - do regeneracji. Wg diagnosty pompa wtryskowa i EGR sa OK.

Wyniki pomiaru ilości paliwa podawanej przez komp. na poszczególne wtryski (mm3/s):

1 wtrysk: -1,4

2 wtrysk: -2,2

3 wtrysk: -1,4

4 wtrysk: +5,0.

Po naprawie wtrysku dam znać jaki jest efekt.

Pzdr.

Napisano

Wymieniając wtryski wyrzucisz pieniądze w błoto. Korekcja dla tego silnika jest poprawna w zakresie +-2,5. Miałem dokładnie takie same objawy jak ty. U mnie był to EGR po czyszczeniu i włożeniu dystansu aby się nie otwierał już tak mocno auto śmiga jak głupie. Nie faluje tuż pod odpaleniu i nie dławi się i czuć że turbo ciągnie teraz w większym zakresie nie jak to było poprzednio dopiero po przekroczeniu 2000.

Zbyt szybko czytam i przeoczyłem szczegół że u Ciebie jest +5, ale mimo to szukałbym jednak przy EGR (nawet nie wiesz jaki syf był u mnie w kolektorze dolotowym)

Napisano
  • Autor

> EGR (nawet nie wiesz jaki syf był u mnie w kolektorze dolotowym)

Mocno brałem pod uwagę możliwość nieprawidłowej pracy EGR jako przyczyny problemu. Opierałem się jednak na badaniu diagnostycznym, które wykluczyło ten wariant, a jednoznacznie wskazywało na problem z wtryskiem nr 4.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Po zbadaniu Pandy na stacji elektroniki samochodowej wyszlo na to, ze przyczyna moich problemow

> jest czwarty wtrysk - do regeneracji. Wg diagnosty pompa wtryskowa i EGR sa OK.

> Wyniki pomiaru ilości paliwa podawanej przez komp. na poszczególne wtryski (mm3/s):

> 1 wtrysk: -1,4

> 2 wtrysk: -2,2

> 3 wtrysk: -1,4

> 4 wtrysk: +5,0.

> Po naprawie wtrysku dam znać jaki jest efekt.

> Pzdr.

Problem jest rozwiązany. Mechanicy na podstawie badania diagnostycznego wykonali nastepujące czynności:

- wymontowali wszystkie wtryski i zawiezli do "specjalisty" w celu wyczyszczenia,

- wtryski 1,2,3 zostały wyczyszczone, a wtrysk 4 był tak wyeksploatowany i zabrudzony nagarem, że nie nadawał się do czyszczenia ani nawet regeneracji,

- został zakupiony wtrysk nowy-regenerowany - Bosch w InterCars (nie chciałem ryzykować kupowania używki),

- wtryski zostały zamontowane ponownie i zaprogramowane.

Niestety koszt całości - 900 zł. (wtrysk 650 + robota) crazy.gif

Efekt jest rewelacyjny - Panda pracuje normalnie, nie szarpie, nie dymi, żwawo reaguje na gaz i płynnie przyspiesza (odkąd mam to auto nigdy wcześniej nie było lepiej). Pozostaje tylko pytanie co było przyczyną doprowadzenia wymienionego wtrysku do takiego stanu. Nigdy nie tankowałem na przydrożnych stacjach - chyba że poprzedni właściciel o czymś mi nie powiedział.

Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.