Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło - dziwny chałas

Featured Replies

Napisano

Witam

Od dłuższego czasu borykam się z takim problemem. Na wolnych obrotach przy wciśniętym pedale sprzęgła nic nie słychać, z chwilą puszczenia sprzegła wydobywa się hałas gdzieś z okolic, ja to przynajmniej tak lokalizuję dolnego śrdkowego panelu.

Byłem z tym ASO, ale nic konkretnego nie stwierdzili.

Proszę o info może ktoś spotkał się z tym problemem.

Napisano

tttm

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam podobnie w Leonie, jak wcisnę sprzęgło jest cisza, puszczę pedał i zaczyna coś chrobotać confused.gif

Napisano

u mnie też jest coś takiego, że po puszczeniu sprzęgła przez chwilę słychać chrobotanie. Jest tak od początku, przyzwyczaiłem się

Napisano

> Proszę o info może ktoś spotkał się z tym problemem.

Identyczną sytuację miałem w Punto I, winowajcą okazało się łożysko oporowe,

po wymianie sprzęgła problem zniknął smile.gif

Napisano

> Identyczną sytuację miałem w Punto I, winowajcą okazało się łożysko oporowe,

> po wymianie sprzęgła problem zniknął

Oczywiście żełożysko oporowe.

ok.gif

Napisano

Tylko że łożysko oporowe zaczyna pracować, gdy wcisniemy pedał sprzęgła, a u kolegi zaczyna hałasować jak pedał jest puszczony ( łożysko wtady się nie kręci ) confused.gif To raczej wygląda na jakieś łożysko w skrzyni biegów hmm.gif

Napisano

> Witam

> Od dłuższego czasu borykam się z takim problemem. Na wolnych obrotach przy wciśniętym pedale

> sprzęgła nic nie słychać, z chwilą puszczenia sprzegła wydobywa się hałas gdzieś z okolic, ja

> to przynajmniej tak lokalizuję dolnego śrdkowego panelu.

> Byłem z tym ASO, ale nic konkretnego nie stwierdzili.

> Proszę o info może ktoś spotkał się z tym problemem.

Witam

Najprawdopodobniej są to łożyska na wałku głównym w skrzyni biegów, mam to samo przy przebiegu 18kkm czekam kiedy łożyska przyjdą do serwisu i wstawiam samochód do naprawy. Na FBK jest znanych kilka przypadków owych łożysk, jest krótki temat poświęcony temu, jednemu z "kolegów" pękła obudowa skrzyni biegów podczas jazdy jak posypały się te łożyska.

Objawy są takie jak Kolega opisuje szum wydobywający się podczas pracy silnika z puszczonym pedałem sprzędła, po wciśnięciu sprzęgła robi się cisza. U mnie było jeszcze było bardzo słychać skrzynię podczas jazdy na 5 i 6 biegu.

Radzę nie lekceważyć objawów tylko molestować ASO nawet wydrukować z Forum cały wątek i pojechać i pokazać, ja tak zrobiłem. Kierownik przeczytał i zadzwonił do FAP gdzie potwierdzili że było już kilka przypadków, najczęściej dotyczy to silnika 1,4 16V i T-jeta 120KM.

Pozdrawiam

Napisano

Kierownik przeczytał i zadzwonił do FAP gdzie potwierdzili że było

> już kilka przypadków, najczęściej dotyczy to silnika 1,4 16V i T-jeta 120KM.

150tki tez, chinskie lozyska zastosowala niemiecka firma ktora jest producentem skrzyni

Napisano

masz może linka do tego tematu ?

Napisano

> Proszę bardzo:

> http://www.fiatbravoklub.pl/forum/viewtopic.php?f=52&t=2484

> i jeszcze jeden:

> http://www.fiatbravoklub.pl/forum/viewtopic.php?p=74795&sid=6ef1f10745d16a98091470e94c75c649

> OD POŁOWY

dobrze wiedzieć. Jakbymi zaczęło wyć na którymś biegu, to od razu będę wiedział co jest grane. Na razie nic takiego nie zauważyłem - T-Jet 120KM, przebieg 57 tys.

Napisano

> dobrze wiedzieć. Jakbymi zaczęło wyć na którymś biegu, to od razu będę wiedział co jest grane. Na

> razie nic takiego nie zauważyłem - T-Jet 120KM, przebieg 57 tys.

Mi też nic nie wyje podczas jazdy, ale na luzie na rozgrzanej skrzyni coś chrobocze i jak wcisnę sprzegło to nastaje cisza confused.gif Tylko auto inne bo z koncernu VAG wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.