Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubijak problem z silnikiem stuki i luźny sworzeń.......

Featured Replies

Napisano

Witam

Wiem że to nie forum sprzętu budowlanego itp. ale akurat mój sprzęt jest wyposażony w silnik dwusuwowy więc może ktoś mi coś podpowie wink.gif

No więc tak ok 2 tygodni temu stałem się nieszczęśliwym posiadaczem używanego skoczka Wackera.... po zakupie przepracował tylko parę godzin po czym wysypało się łożysko igiełkowe na wale i niestety zniszczyło tłok cylinder itp. Postanowiłem wyremontować cały silnik zakupiłem ORYGINALNY wał cylinder i tłok made in USA wyprodukowany w brazyli :/ łożyska na wał nowe koyo uszczelniacze też nowe, składałem już pare silników w motorowerach i nie było problemu do teraz....... silnik po złożeniu zapalił praktycznie bez problemu ale przy wyższych obrotach z silnika dobiega jakiś metaliczny dzwiek coś dzwoni jak by kawałek blachy czy coś takiego, dzwięk jest dość niepokojący jak coś zaraz miało by się urwać..... W silniku wszystko jest założone nowe wał sworzeń łożyska cylinder...... nie mam pojęcia co to może stukać silnik jest tak prosty jak budowa cepa a jednak coś jest nie tak i nie mam pojęcia co to może być, te niepokojące dźwięki pojawiają się jeszcze na biegu jałowym tzn. jeszcze długo przed tym jak sprzęgło zostanie załączone

Do głowy przychodzą mi takie rzeczy jak walenie tłoka o głowice tylko jakim cudem ?? na sucho i na wolnych obrotach jest ok, silnika po wciśnięciu łożysk też obraca się bez problemu, moze coś w tłumiku się oberwało i wydaje takie dźwięki........ starter ?? Nie mam pojęcia co to moze być ale jeszcze co zaobserwowałem podczas składania silnika, otóż nowy sworzeń wsuwał się praktycznie do nowego tłoka bez żadnego oporu na sucho przy pomocy kciuka, kiedy dostało się na niego trochę oleju wsuwał się w ogóle praktycznie bez oporu a jak mnie pamięć nie myli to we wszystkich moich sprzętach trzeba było sworznie wciskać... Nie wiem reklamować tłok ??

Z góry dziekuje za wszelkie informacje

Napisano

Sworzeń wsuwał się praktycznie bez oporu to znaczy, że gdybyś go puścił luźno w pionie to by przeleciał przez tłok? Jeśli tak to masz już odpowiedź.

A tłok dobrą stroną założony?

Napisano
  • Autor

> Sworzeń wsuwał się praktycznie bez oporu to znaczy, że gdybyś go puścił luźno w pionie to by

> przeleciał przez tłok? Jeśli tak to masz już odpowiedź.

> A tłok dobrą stroną założony?

Aż tak to nie wink.gif ale do wcisnięcia go kciukiem nie trzeba specjalnej siły, teraz załozyłem stary sworzeń który wchodzi sporo ściślej ale można powiedzieć że praktycznie nic się nie zmieniło dalej stuka jak stukało sciana.gif dorabiałem drugą podkładke pod cylinder żeby wyeliminowac możliwośc walenia tłoka o głowice... też bez zmian....

Tlok założony dobrze, strzałką w stronę wydechu.

Napisano

> Aż tak to nie ale do wcisnięcia go kciukiem nie trzeba specjalnej siły, teraz załozyłem stary

> sworzeń który wchodzi sporo ściślej ale można powiedzieć że praktycznie nic się nie zmieniło

> dalej stuka jak stukało dorabiałem drugą podkładke pod cylinder żeby wyeliminowac możliwośc

> walenia tłoka o głowice... też bez zmian....

> Tlok założony dobrze, strzałką w stronę wydechu.

Bierz drugą osobę do pomocy i nasłuchuj gdzie dokładnie są te dźwięki

Napisano

> moze coś w

> tłumiku się oberwało i wydaje takie dźwięki........

Jak podejrzewasz tłumik to może da się go wykręcić na chwilę?

Napisano
  • Autor

> Jak podejrzewasz tłumik to może da się go wykręcić na chwilę?

wykręcałem i paliłem bez niego, dalej to samo........ sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.