Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kichanie i nierówna praca zaraz po zapaleniu

Featured Replies

Napisano

Witam

W moim Stilo (1.2) bardzo często rano gdy odpalam całkiem zimny silnik to chodzi on nierówno, czasem nawet strzeli z rury i kicha. Tak jest przez jakieś 20s i gdy sie troszeczke rozgrzeje to chodzi już jak nowy. W czasie jazdy nie ma żadnych problemów. Problem w sumie wystepuje od kilku miesiecy (może 2-3). Bywa czasem że jest dobrze i nawet rano po zapaleniu chodzi równo ale najcześciej jest tak jak pisze na początku.

Raz ostatnio pojawił mi się bład silnika (kontrolka check). Sprawdziłem FES i pokazuje błąd katalizatora. Ale po skasowaniu na razie nie wrócił. Poza tym nie ma żadnych innych błedów. Nie wiem czy to może być związane ale chyba nie...

Co radzicie sprawdzić?

Auto ma też LPG ale to nie ma nic wspolnego raczej bo problem wystepuje tylko na benzynie gdy jest totalnie zimny silnik.

Prosze o rady gdzie szukac...

Napisano

Poszukiwania przyczyny kłopotów zacząłbym od układu zapłonowego... Na pierwszy ogień świece, potem przewody WN...

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź ale jesli by tak było to objawy zdarzały by się także w poźniejszej pracy silnika a nie tylko po zapaleniu. A to sie absolutnie nigdy nie zdarzyło w czasie normalnej jazdy a robie 2 tyś na miesiac.

Napisano

> Dzięki za odpowiedź ale jesli by tak było to objawy zdarzały by się także w poźniejszej pracy

> silnika a nie tylko po zapaleniu. A to sie absolutnie nigdy nie zdarzyło w czasie normalnej

> jazdy a robie 2 tyś na miesiac.

Pierwsze objawy niedomagania świec lub kabli WN właśnie pojawiają się na zimnym silniku, gdyż warunki spalania mieszanki są bardziej niekorzystne niż na ciepłym - potrzebna jest iskra o większej energii aby zapalić mieszankę paliwowo powietrzną....

Napisano
  • Autor

Dobra, zbadałem problem jeszcze bliżej i jest tak: zakłocenia w pracy silnika pojawiają się od 3sekundy gdzies do 20-30s po odpaleniu wcześnie rano. Auto zapalam, pracuje równo ze trzy sekundy i wtedy wpada w chaos, zaczyna szarpać, kichać, prawie gaśnie, pomaga dodanie gazu albo odczekanie tych 20sekund do minimalnego rozgrzania się silnika. Jak wracam po pracy po południu i go odpalam to problem tez jest ale minimalny, tzn zakłocenia są o wiele krótsze i silnik zaczyna chodzić ok najpóźniej po 10 sekundach. Obawiam się że w zime problem będzie bardzo poważny...

Świece to raczej nie są, zawsze jak miałem problem ze swiecami (niezależnie od marki auta) to nierówna praca zdarzała sie tak samo po zapeleniu jak i później.

Kabli WN nie ma bo to elektronik, najbardziej podejrzewałbym którąś z cewek. Może kupie jedną i każdego dnia bedę podmieniał na jednym cylindrze i sprawdzał czy jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.