Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane kilka dziwnych pytań

Featured Replies

Napisano

Witam mam zamiar nabyć takowe auto z rocznika 2000 - 2002 . Mam kilka pytań :

- czy w silnikach benzynowych występuje zamarzającej odmy , "masełka" itp...

- jak wygląda sprawa zamków czy zamarzają lub czy trzeba o nie jakoś specjalnie dbać

Napisano

> Witam mam zamiar nabyć takowe auto z rocznika 2000 - 2002 . Mam kilka pytań :

> - czy w silnikach benzynowych występuje zamarzającej odmy , "masełka" itp...

> - jak wygląda sprawa zamków czy zamarzają lub czy trzeba o nie jakoś specjalnie dbać

O tej odmie pierwsze słysze zlosnik.gif ja nic takiego nie mam.Zazwyczaj jest centralny zamek ,może z 2 razy wkładałem klucz do zamka przez 3 lata.

Napisano

> - jak wygląda sprawa zamków czy zamarzają lub czy trzeba o nie jakoś specjalnie dbać

były przypadki zamarzania klapki wlewu paliwa, sam tego doświadczyłem, porządne nasmarowanie zawiasu i po problemie

Napisano

> Wiem i dlatego mam takie fobie.

a zamarzanie zamkow w drzwiach w daewoo

Napisano

Nic mi o tym nie wiadomo. Ostatnio mieliśmy dość mroźną i śnieżną zimę - drzwi otwierały się w megance żony bezproblemowo. Z silnikiem też nie dzieje się nic złego. Nasze auto to rocznik 2000, silnik 1.4 16V 95KM.

Bierz tylko max wypasioną wersję - a będziesz zadowolony wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi . Moim faworytem jest Megane z silnikiem 1.4 lub 1.6 do którego chciałbym założyć instalację LPG . Choć zastanawiam się nad silnikiem diesla 1.9 DCI a kasę przeznaczoną na instalację LPG zachować na potencjalne naprawy . Jeszcze jedno czy występowały Megane z klimatronikiem ? Widziałem inne auta firmy Renault z klimatronikiem ale nigdy Megane .

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi . Moim faworytem jest Megane z silnikiem 1.4 lub 1.6 do którego chciałbym

> założyć instalację LPG . Choć zastanawiam się nad silnikiem diesla 1.9 DCI a kasę przeznaczoną

> na instalację LPG zachować na potencjalne naprawy . Jeszcze jedno czy występowały Megane z

> klimatronikiem ? Widziałem inne auta firmy Renault z klimatronikiem ale nigdy Megane .

Megane z klimatronikiem były - ale chyba tylko w wersji Scenic zlosnik.gif

Wersja z silnikiem 1.4 16V bedzie tańsza w eksploatacji - nie ze względu na części silnika czy spalanie, ale weź choćby pod uwagę, że 1.4 miało seryjnie koła 14", a 1.6 15" - mniejszych nie założysz, bo nie wejdą na tarcze zlosnik.gif - droższe opony, droższe hamulce (z tyłu tarcze a w 1.4 bębny)

poza tym wyposażenie porównywalne, komfort też a moc? nasze 95KM z włączoną klimatyzacją radzi sobie świetnie, więc te 15KM różnicy też szału nie robi wink.gif

Napisano

> Jakie masz zużycie paliwa w swoim aucie ?

Jeżeli chodzi o Megi, to auto jest żony - ja je tylko tankuję zlosnik.gif i to mnie przeraża zlosnik.gif. ale do rzeczy - żona jeździ na krótkich trasach, ma ciężkąnogę i nie wyłacza nigdy klimy - po mieście wychodzi 9,5-10 litrów. Ale to trasy po 3km. Jak raz w życiu wziąłem jej renówkę na spacer za miasto, to przy prędkości 90-120km/h z klimąnon-stop udało się osiagnąc 6,3 litra.

Napisano

> hamulce (z tyłu tarcze a w 1.4

> Mam bębny w 1,6

Tarcze z tylu sa tylko w kombi. Wymiana na nowe to okolo 1000zl

Napisano

Wymiana na nowe to okolo 1000zl

Chyba w ASO zlosnik.gif

Tarcze SNR za 480 wymienisz

Napisano

> Jeżeli chodzi o Megi, to auto jest żony - ja je tylko tankuję i to mnie przeraża . ale do rzeczy -

> żona jeździ na krótkich trasach, ma ciężkąnogę i nie wyłacza nigdy klimy - po mieście wychodzi

> 9,5-10 litrów. Ale to trasy po 3km. Jak raz w życiu wziąłem jej renówkę na spacer za miasto,

> to przy prędkości 90-120km/h z klimąnon-stop udało się osiagnąc 6,3 litra.

Jechałem ostatnio nad morze.Na połowie zbiornika od wybicia zrobiłem 400km bez klimy ,predkosc 90-95km/h 5,3,5,5l.przez 3 lata doszedłem do wniosku ze do 90-tki pali najmniej... teraz zmieniłem miejsce pracy ,robie 34km w jedna strone ,typowa trasa ,zrobie zbiornik na 90km/h i zobaczymy ile mi wyjdzie.

PS.Juz myslę nad grzanymi lusterkami na zime ,chce kupic same wkłady i podpiac pod tylna szybę. hmm.gif

Napisano

> Wymiana na nowe to okolo 1000zl

> Chyba w ASO

> Tarcze SNR za 480 wymienisz

480 to jedna sztuka chyba....

Napisano

> 480 to jedna sztuka chyba....

na portalu aukcyjnym są ATE za 480 pln (2 sztuki)

Edyta: za 470 smile.gif

Napisano

> Nie wadzić się tu , takie kupiłem w Gliwicach .

I to jest normalna cena. Jak by policzyć do innego auta osobno tarcze, łozyska i klocki to raczej mniej nie wyjdzie. A ludzie straszą, że drogie te francuzy.

Napisano

> Megane z klimatronikiem były - ale chyba tylko w wersji Scenic

> Wersja z silnikiem 1.4 16V bedzie tańsza w eksploatacji - nie ze względu na części silnika czy

> spalanie, ale weź choćby pod uwagę, że 1.4 miało seryjnie koła 14", a 1.6 15" - mniejszych nie

> założysz, bo nie wejdą na tarcze - droższe opony, droższe hamulce (z tyłu tarcze a w 1.4

> bębny)

> poza tym wyposażenie porównywalne, komfort też a moc? nasze 95KM z włączoną klimatyzacją radzi

> sobie świetnie, więc te 15KM różnicy też szału nie robi

scenica I widziałęm na R14 zlosnik.gif

u mnie bębny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ja biorę pod uwagę tylko auta IIph. Tam w Scenicu zawsze są tarcze z tylu . Co do oszczędności w ogumieniu bądź w hamulcach pomiędzy 1.4 a 1.6 są nic nieznaczące . Opony kupuję na na kilka lat więc różnica w cenie pomiędzy 14R a 15R jest mało istotna . Co do hamulców to większa tarcza to lepsze hamowanie .

Napisano

"Opony kupuję na na kilka lat więc różnica w cenie pomiędzy 14R a 15R jest mało istotna . Co do hamulców to większa tarcza to lepsze hamowanie . "

dobrze gada 20.GIF

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze takie pytanie jak to jest z immobilizerem ? Słyszałem że trzeba wpisywać jakiś kod jak się zablokuje czy coś .

Napisano

> Ja biorę pod uwagę tylko auta IIph. Tam w Scenicu zawsze są tarcze z tylu . Co do oszczędności w

> ogumieniu bądź w hamulcach pomiędzy 1.4 a 1.6 są nic nieznaczące . Opony kupuję na na kilka

> lat więc różnica w cenie pomiędzy 14R a 15R jest mało istotna . Co do hamulców to większa

> tarcza to lepsze hamowanie .

Też racja ok.gif

Zwróciłem tylko uwagę, że modele te różnią się nie tylko pojemnością i mocą silnika. Ale jak widać występuje też 1.6 z bębnami z tyłu - o czym nie wiedziałem:)

Napisano

> Mam jeszcze takie pytanie jak to jest z immobilizerem ? Słyszałem że trzeba wpisywać jakiś kod jak

> się zablokuje czy coś .

Takie coś było tylko w ph I. w ph II nie ma takiego problemu. Ja mam taką megi od kwietnia zeszłego roku, gaz od lipca. zrobiłem od tego czasu ok. 25kkm, w tym 18kkm na gazie. Wymieniłem tylko łożysko z przodu, świece, bo zaczął szarpać, dwie cewki, ponieważ któraś z nich była uszkodzona (cewki Sagema szybko padają, na moich i tak sporo km było zrobione) co powodowało szarpnięcie w okolicy 2k obrotów i miałem problem z przepalonym bezpiecznikiem głównym koło akumulatora - skrzynka jest przykręcona do błotnika i polecam ją przeczyścić, żeby nie było niespodzianki w postaci wariującego auta. Poza tym psuje mi się silniczek otwierania bagażnika, tzn. wyrobił się jeden z zębów na zębatce.

Z gazem 0 problemów. silnik 1.6 107KM, spalanie średnie wg: http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/31140 .

Raczej mam ciężką nogę:)

pzdr

Napisano

> Takie coś było tylko w ph I. w ph II nie ma takiego problemu. Ja mam taką megi od kwietnia zeszłego

> roku, gaz od lipca. zrobiłem od tego czasu ok. 25kkm, w tym 18kkm na gazie. Wymieniłem tylko

> łożysko z przodu, świece, bo zaczął szarpać, dwie cewki, ponieważ któraś z nich była

> uszkodzona (cewki Sagema szybko padają, na moich i tak sporo km było zrobione) co powodowało

> szarpnięcie w okolicy 2k obrotów i miałem problem z przepalonym bezpiecznikiem głównym koło

> akumulatora - skrzynka jest przykręcona do błotnika i polecam ją przeczyścić, żeby nie było

> niespodzianki w postaci wariującego auta. Poza tym psuje mi się silniczek otwierania

> bagażnika, tzn. wyrobił się jeden z zębów na zębatce.

> Z gazem 0 problemów. silnik 1.6 107KM, spalanie średnie wg:

> http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/31140 .

> Raczej mam ciężką nogę:)

> pzdr

Co to za instalacja sekwencja?ile dałeś?. ja jezdze codziennie 70km do pracy w trasie i beny pali 6l przy 95km/h icon_eek.gif

Napisano

> Co to za instalacja sekwencja?ile dałeś?. ja jezdze codziennie 70km do pracy w trasie i beny pali

> 6l przy 95km/h

przy 95km/h w trasie, spokojnie bez gwałtownego przyspieszania da radę zejść do 7,5 i nawet mniej. Raz mi się udało. Ja mam instalację ze sterownikiem KME Diego, wtryskiwacze Magic Jet. Zapłaciłem 2200 zł.

Na co dzień robię głównie krótkie trasy po mieście z dość gwałtowną jazdą.

Napisano

Bierz silnik 1.6 -lepiej sobie radzi z klimą i tą bryłą auta.

moje spalanie - http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/16975

Praktycznie od początku jeżdże na gazie, instalacja STAG 4. Przeważnie w mieście, przez co spalanie czasem przekracza 10l, ale na trasie, przy spokojnej jeździe pali ok 7.5l

Z tyłu mam bębny, z przodu duże tarcze, więc tylko koła 15" lub większe, ale hamulce są żyleta!

Na początku miałem problemy z przekładnią kierowniczą - ciekła, potem po naprawie stuki, ale jak kupiłem używkę uspokoiło się.

Nie patrze na niedziałające sie przyciski podnoszenia szyb - wystarczy przeczyścić i przeróbkę siłownika zamka klapy.

Immobilizer masz w kluczyku, więc nie trzeba kodu, otwieram/zamykam centralnym, więc zamki się nie zacinają. Pomijam, że w zimie po umyciu auta trzeba zapuścić zamki odmrażaczem i przesmarować uszczelki silikonem.

Teraz mam 178tys km, rozrząd zmieniałem - tylko u mechanika, bo nie ustawisz poprawnie! Pasuje wymienić gumy stabilizatora - koszt 12zł/2 szt!

Silnik dobrze toleruje LPG, więc tylko tankować i jeździć!

> przy 95km/h w trasie, spokojnie bez gwałtownego przyspieszania da radę zejść do 7,5 i nawet mniej.

> Raz mi się udało. Ja mam instalację ze sterownikiem KME Diego, wtryskiwacze Magic Jet.

> Zapłaciłem 2200 zł.

> Na co dzień robię głównie krótkie trasy po mieście z dość gwałtowną jazdą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.