Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z astra- nie odpala

Featured Replies

Napisano

witam!

Panowie pomóżcie!! Moja astreka 2.0 DI 16V - nie chce 'zagadać".

Wydaje mi sie ze sprawdziłem już chyba wszystko co było możliwe..

komputer nie pokazuje żadnych błędów, pompa podaje paliwo, była odpowietrzana , wymieniony zaworek zwrotny na pompie, wymieniłem czujnik położenia wału , przełożyłem tez z innego opla wszystkie przekaźniki - oczywiście bezpieczniki tez sprawdzane, Auto próbowaliśmy odpalać na plaku ale działało tylko tyle chwilkę do momentu spalenia specyfiku.. Jako ciekawostkę dodam, że przestały działać el szyby i lusterka confused.gif Czy ktoś z Was miał podobny problem?? a może jakaś porada odnośnie dobrego fachowca z okolic Rzeszowa który poradziłby sobie z tym ...

z góry wielkie dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

Szyby i lusterka są zasilane z bezpiecznika F1.15 (7A, 10-ty w górnym rzędzie) przez złącze w drzwiach między zawiasami.

Co do pompy to jeśli - standardowo - nie padł sterownik pompy wtryskowej to przydała by się podpinka pod diagnoskop, bo bez tego nie wiadomo co komp widzi, a czego nie.

Napisano
  • Autor

> Szyby i lusterka są zasilane z bezpiecznika F1.15 (7A, 10-ty w górnym rzędzie) przez złącze w

> drzwiach między zawiasami.

Bezpieczniki wszystkie były sprawdzane- między innymi ten tez;) i to jest dla mnie zagadką ,że bezpieczniki sa ok - dodam tylko ze tez wszystkie przekaźniki były przekładane z opla zafiry ( w celu sprawdzenia)

> Co do pompy to jeśli - standardowo - nie padł sterownik pompy wtryskowej to przydała by się

> podpinka pod diagnoskop, bo bez tego nie wiadomo co komp widzi, a czego nie.

Na podpinke pompy jestem ustawiony dopiero na wtorek:(

Napisano

Rozłącz gniazdo w drzwiach kierowcy i sprawdź czy na czerwonym pinie pojawia się +12V po stacyjce, a na brązowym jest masa.

285270596-gniazdo.gif

post-53490-14352513916834_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Rozłącz gniazdo w drzwiach kierowcy i sprawdź czy na czerwonym pinie pojawia się +12V po stacyjce,

> a na brązowym jest masa.

Orochimaru dziękuje za porade;)

Szyby zaczęły działać - okazało sie ze chyba mój wspaniały mechanik pomylił gniazda bezpieczników i przełożył bezpiecznik obok i to było przyczyną padniętej elektryki szyb. Niestety nadal pozostaje problem z odpaleniem .

Według Twoich wskazówek będzie padnięty sterownik pompy ale znalazłem na allegro coś takiego- http://allegro.onet.pl/sterownik-pompy-paliwa-opel-astra-2-0-di-dti-dtl-i1765774243.html

może warto to zamówić odrazu> co sądzicie?

Pozdrawiam

Napisano

Jak jesteś obeznany z elektroniką to możesz to zrobić sam za kilka zł.

Przepis na naprawę sterownika pompy.

Jeśli nie, to możesz sobie poczytać co za tę kwotę zostanie zrobione i ile może podziałać. Zakładając oczywiście, że jest to wina sterownika. Znając życie i wiedząc, że odpala na plaku, jest to dość prawdopodobne. Ale pewności nie ma, zatem robiłbyś tę naprawę niejako na ślepo.

Napisano

> Jak jesteś obeznany z elektroniką to możesz to zrobić sam za kilka zł.

> Przepis na naprawę sterownika pompy.

> Jeśli nie, to możesz sobie poczytać co za tę kwotę zostanie zrobione i ile może podziałać.

> Zakładając oczywiście, że jest to wina sterownika. Znając życie i wiedząc, że odpala na plaku,

> jest to dość prawdopodobne. Ale pewności nie ma, zatem robiłbyś tę naprawę niejako na ślepo.

ale sterownik nie pada sam z siebie tylko dlatego ze zawor sterujacy dawka jest przytarty. wymiana samego tranzystora daja efekt chwilowy - jest mocniejszy i daje rade ale i tak sie spali z czasem. tyle ze jest tansze niz naprawa pompy ale w duzej ilosci przypadkow jak zawor dawki stoi to nic z tym nie zrobisz bez naprawy calej pompy

Napisano
  • Autor

> ale sterownik nie pada sam z siebie tylko dlatego ze zawor sterujacy dawka jest przytarty. wymiana

> samego tranzystora daja efekt chwilowy - jest mocniejszy i daje rade ale i tak sie spali z

> czasem. tyle ze jest tansze niz naprawa pompy ale w duzej ilosci przypadkow jak zawor dawki

> stoi to nic z tym nie zrobisz bez naprawy calej pompy

i właśnie tu pojawia sie problem.. auto idzie na sprzedaż dlatego tez chce to zrobić małym kosztem. a podejrzewam ,że naprawa całej pompy to koszt około 1000- nawet do2.tyś zł. Nie chciałbym tez sprzedwać samochodu zrobionego na sztuke bo jestem przeciwnikiem takiego procederu , ale z drugiej strony koszt 2 tys naprawy samej pompy przy wartości auta 8 tyś to sie nie kalkuluje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.