Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odpowietrzenie hamulców w c4 picasso 2.0 hdi

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów,

Wymienialem u siebie tylne zaciski i przy okazji chcialem wymienic plyn hamulcowy.

Zaczalem odpowietrzanie metoda tradycyjna tzn. wezyk do odpowietrznika, kolega pompuje pedalem ze 20 razy, potem przytrzymuje pedal wpodlodze a ja odkrecam odpowietrznik.

Jedno kolo odpowietrzalismy chyba z godzine i nadal byly pecherzyki powietrza. W koncu musialem odpalic nie odpowietrzone auto zeby wjechac do garazu bo juz późno było. Komputer pokazal mi ze mam bledy we wszystkich mozliwych systemach czyli esp/asr/hamulec reczny. Pojawila sie tez kontrolka "serwis"

Czy cos sobie moglem skopac ?

Jestem w kropce bo jesli cos jest nie tak i nie da sie odpowietrzyc to ja mam auto zupelnie bez hamulcow, nie dojade do zadnego ASO, nawet bedzie klopot z wyjazdem z garazu po mam pod gorke a potem z gorki.

Czy cos robimy nie tak ?

Napisano

Odpowietrzaj

tył prawy

tył lewy

przód prawy

przód lewy

i jak nie masz gdzies nieszczelnego układu to musi się udać.

btw. nie przepuszcza ci pompa ? sick.gif

Napisano
  • Autor

> Odpowietrzaj

> tył prawy

> tył lewy

> przód prawy

> przód lewy

> i jak nie masz gdzies nieszczelnego układu to musi się udać.

> btw. nie przepuszcza ci pompa ?

A skad mam wiedziec czy pompa przepuszcza czy nie ?

Czy uklady z ABS/ESP/ASR odpowietrza sie tak samo ?

Napisano

> Czy uklady z ABS/ESP/ASR odpowietrza sie tak samo ?

każdy układ w citroenie odpowietrza sie tak samo.

a miałes jakiś problem przed wymianą z hamulcami ? i czym zalałes układ. podaj mi na prv 8 ostatnich vinu sprawdze co i jak dokładnie

Napisano
  • Autor

> każdy układ w citroenie odpowietrza sie tak samo.

> a miałes jakiś problem przed wymianą z hamulcami ? i czym zalałes układ. podaj mi na prv 8

> ostatnich vinu sprawdze co i jak dokładnie

Poszlo na priva.

Napisano

> A skad mam wiedziec czy pompa przepuszcza czy nie ?

> Czy uklady z ABS/ESP/ASR odpowietrza sie tak samo ?

Ogolnie najlepiej robic to za pomoca bardziej wspolczesnych metod tzn cisnieniowo i z podlaczonym komputerem diagnostycznym aby wlaczyc funkcje odpowietrzania bloku ABS/ASR/ESP.

Napisano

> Witam szanownych kolegów,

> Wymienialem u siebie tylne zaciski i przy okazji chcialem wymienic plyn hamulcowy.

Jak wymieniałeś płyn?

Napisano
  • Autor

> Jak wymieniałeś płyn?

Odkrecilem przewody hamulcowe z tylu przy sciaganiu zaciskow i plyn wylecial.

Napisano
  • Autor

> Odkrecilem przewody hamulcowe z tylu przy sciaganiu zaciskow i plyn wylecial.

Panowie pomocy bo juz nie wiem co mam zrobic. Od kilku godzin pompuje pomką próżniową, przepompowalem juz 1 litr plynu a w wężyku jest nadal mnóstwo pęcherzyków, po prostu cała masa. O czym to może świadczyć ?

Wydaje sie ze to wygląda na dużą nieszczelność układu ale jedyne miejsca które były ruszane to tylne zaciski, gdzie wyjąłem tłoczki , które potem włożyłem na nowych uszczelkach. No i jeszcze odłączyłem przewody hamulcowe ale te też porządnie dokręciłem i nie ma śladów zeby cos przeciekało.

Natomiast przód był w ogóle nie tykany.

Czy moze byc nieszczelnośc na tłoczku jesli jest nowa uszczelka ?

Pomóżcie bo ręce mi opadają.

Najgorsze ze auto w takim stanie nie nadaje sie nawet na hol zeby go gdzies dowlec do ASO bo ręczny jest elektryczny i nie da sie go zaciskac podczas jazdy tylko na postoju.

Napisano

> Odkrecilem przewody hamulcowe z tylu przy sciaganiu zaciskow i plyn wylecial.

Obawiam się, że zapowietrzyłeś pompę i cały układ ABS. Nie wiem jak we francuzach, ale jak ja wymieniałem płyn to odessałem stary ze zbiornika, uzupełniłem do pełna nowym, a potem spuszczałem stary przy kołach cały czas dolewając do zbiornika.

Możliwe, że odpowietrzając układ trzeba to robić na pracującym silniku, ale pewności nie mam.

Napisano
  • Autor

> Obawiam się, że zapowietrzyłeś pompę i cały układ ABS. Nie wiem jak we francuzach, ale jak ja

> wymieniałem płyn to odessałem stary ze zbiornika, uzupełniłem do pełna nowym, a potem

> spuszczałem stary przy kołach cały czas dolewając do zbiornika.

> Możliwe, że odpowietrzając układ trzeba to robić na pracującym silniku, ale pewności nie mam.

MOzliwe ze zapowietrzylem pompe bo chyba dopuscilem do oproznienia zbiorcznika ale czy tego sie nie da juz odpowietrzyc normalnie ?? Dolewam od góry plyn i wysysam jednym najdalszym przewodem a tam jest w cholere pecherzyków. Nie mam pojecia skad sie biorą ? I tak przez kilka godzin, w sumie jak pisalem wlalem juz do zbiorniczka ponad 1 litr a caly uklad wedlug ksiazki ma 0.85 l

Napisano

> MOzliwe ze zapowietrzylem pompe bo chyba dopuscilem do oproznienia zbiorcznika ale czy tego sie nie

> da juz odpowietrzyc normalnie ?? Dolewam od góry plyn i wysysam jednym najdalszym przewodem a

> tam jest w cholere pecherzyków. Nie mam pojecia skad sie biorą ? I tak przez kilka godzin, w

> sumie jak pisalem wlalem juz do zbiorniczka ponad 1 litr a caly uklad wedlug ksiazki ma 0.85 l

Dokładnie Ci nie powiem. Kiedyś w astrze z ABS wymieniałem nie dopuszczając do opróżnienia zbiornika, ale mój rodzić konserwując dół w jeepie nie zauważył, że płyn sie wylał (przy przechyleniu), przejechał bez płynu kilkaset metrów i pompa ABS powiedziała by by.

Możliwe, ze to powietrze wychodzi własnie z pompy ABS, ale powtarzam, to tylko moje przypuszczenia. Jak nie znajdziesz w necie informacji o odpowietrzaniu czy wymienia płunu to samochód na lawetę i do mechanika. Laweta nie kosztuje majątek.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie Ci nie powiem. Kiedyś w astrze z ABS wymieniałem nie dopuszczając do opróżnienia

> zbiornika, ale mój rodzić konserwując dół w jeepie nie zauważył, że płyn sie wylał (przy

> przechyleniu), przejechał bez płynu kilkaset metrów i pompa ABS powiedziała by by.

> Możliwe, ze to powietrze wychodzi własnie z pompy ABS, ale powtarzam, to tylko moje przypuszczenia.

Ale ile tego powietrza moze byc w tej pompie ? Przeciez to wszystko powinno juz dawno wyleciec. Kilka godzin pompowania. Przeciez ta pompa chyba jest szczelna ? Nie dostaje sie tam nowe powietrze ?

Napisano

> Ale ile tego powietrza moze byc w tej pompie ? Przeciez to wszystko powinno juz dawno wyleciec.

> Kilka godzin pompowania. Przeciez ta pompa chyba jest szczelna ? Nie dostaje sie tam nowe

> powietrze ?

Z tego co na szybko wyczytałem do odpowietrzenia pompy trzeba podłączyć kompa, który coś tam otworzy.

Napisano
  • Autor

> Z tego co na szybko wyczytałem do odpowietrzenia pompy trzeba podłączyć kompa, który coś tam

> otworzy.

Zaobserwowalem cos ciekawego i nie bardzo to rozumiem.

Otóż gdy założe wężyk na odpowietrzacz i odkrece go to plyn grawitacyjne delikatnie skapuje i nie ma w wężyku zadnych baniek. Kapie powoli ale bez powietrza !! Wężyk jest w całości wypełniony płynem, pecherzyków brak. Już tak skapałem ok. 0.5 litra i nie widze ani jednego pecherzyka. O czym to moze świadczyc ? Od góry oczywiscie ciagle dolewam do zbiorniczka. Czy moze ten uklad jest juz odpowietrzony ?

Napisano

> Zaobserwowalem cos ciekawego i nie bardzo to rozumiem.

> Otóż gdy założe wężyk na odpowietrzacz i odkrece go to plyn grawitacyjne delikatnie skapuje i nie

> ma w wężyku zadnych baniek. Kapie powoli ale bez powietrza !! Wężyk jest w całości wypełniony

> płynem, pecherzyków brak. Już tak skapałem ok. 0.5 litra i nie widze ani jednego pecherzyka. O

> czym to moze świadczyc ? Od góry oczywiscie ciagle dolewam do zbiorniczka. Czy moze ten uklad

> jest juz odpowietrzony ?

No to teraz zrób to samo pompując pedałem hamulca

Napisano

> Panowie pomocy bo juz nie wiem co mam zrobic. Od kilku godzin pompuje pomką próżniową,

> przepompowalem juz 1 litr plynu a w wężyku jest nadal mnóstwo pęcherzyków, po prostu cała

> masa. O czym to może świadczyć ?

Pompka pompujesz od strony zbiorniczka czy pompka odsysasz od strony zacisku?

Napisano
  • Autor

> No to teraz zrób to samo pompując pedałem hamulca

Oczywiscie moge tak zrobic ale czy swobodne skapywanie nie swiadczy o tym, ze nie ma tam juz powietrza ?

Na moj rozum wydaje sie ze gdyby byl tam jakis pecherzyk to by zablokowal plyn, czy nie ?

Zrobilem tez pompowanie na wszystkich kolach i tez nie leci powietrze ale pedal nie jest twardy, moge go wcisnac gdzies do polowy. Czy on ma byc taki twardy ze nie mozna go wdepnac ani troche ?

Napisano
  • Autor

> Pompka pompujesz od strony zbiorniczka czy pompka odsysasz od strony zacisku?

Odsysam od strony zacisku, rurka na odpowietrzaczu

Napisano
  • Autor

> imho zapowietrzyłes już abs niestety

jesli nawet to co teraz ?

nie da sie juz odpowietrzyc ?

Napisano

> Odsysam od strony zacisku, rurka na odpowietrzaczu

IMO powinno się pompować od strony zbiornika

Napisano

> Oczywiscie moge tak zrobic ale czy swobodne skapywanie nie swiadczy o tym, ze nie ma tam juz

> powietrza ?

> Na moj rozum wydaje sie ze gdyby byl tam jakis pecherzyk to by zablokowal plyn, czy nie ?

> Zrobilem tez pompowanie na wszystkich kolach i tez nie leci powietrze ale pedal nie jest twardy,

> moge go wcisnac gdzies do polowy. Czy on ma byc taki twardy ze nie mozna go wdepnac ani troche

> ?

Nie wiem, może odpal silnik i zobacz, czy kontrolki przestały szaleć.

Tak czy inaczej najpierw bym z jakimś mechaniorem co się zna pogadał, żeby czegoś doszczętnie nie zepsuć

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, może odpal silnik i zobacz, czy kontrolki przestały szaleć.

> Tak czy inaczej najpierw bym z jakimś mechaniorem co się zna pogadał, żeby czegoś doszczętnie nie

> zepsuć

Zrobilem tak. Wężyk do pojemniczka z czystym plynem a kolega pompowal w aucie az sie wypelnial po brzegi, dolewka do zbiorniczka wyrownawczego i znowu pompowanie ale takie normalne deptanie pedalu przy otwartym odpowietrzaczu i nie bylo zadnych pecherzykow powietrza. Pedal twardy. Tylko mieknie zdecydowanie po odpaleniu auta.

Przy odpalonym aucie dokladnie ta sama procedura i efektu zero. Pedal miekki. Po zgaszeniu twardy. Czy jakies pomysly ?

Napisano

> Zrobilem tak. Wężyk do pojemniczka z czystym plynem a kolega pompowal w aucie az sie wypelnial po

> brzegi, dolewka do zbiorniczka wyrownawczego i znowu pompowanie ale takie normalne deptanie

> pedalu przy otwartym odpowietrzaczu i nie bylo zadnych pecherzykow powietrza. Pedal twardy.

> Tylko mieknie zdecydowanie po odpaleniu auta.

> Przy odpalonym aucie dokladnie ta sama procedura i efektu zero. Pedal miekki. Po zgaszeniu twardy.

> Czy jakies pomysly ?

Zaraz, ale chyba tak właśnie powinno być. Na zgaszonym silniku po kilku depnięciach pedał robi się twardy i zatrzymuje zaraz na początku, po odpaleniu wpada do połowy.

Napisano
  • Autor

> Zaraz, ale chyba tak właśnie powinno być. Na zgaszonym silniku po kilku depnięciach pedał robi się

> twardy i zatrzymuje zaraz na początku, po odpaleniu wpada do połowy.

Problem w tym, ze u mnie wpada do konca.

Napisano

> Problem w tym, ze u mnie wpada do konca.

no toś se pan narobił

do mechanika, nie widze inaczej

Napisano

> Problem w tym, ze u mnie wpada do konca.

spróbuj jeszcze odpowietrzyć z przeciwną kolejnościa

najpierw przód potem tył

na absie jest odpowietrznik ale o tym nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić

Napisano

> spróbuj jeszcze odpowietrzyć z przeciwną kolejnościa

> najpierw przód potem tył

> na absie jest odpowietrznik ale o tym nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić

google mówi, że ten odpowietrznik otwiera się kompem serwisowym

Napisano
  • Autor

> spróbuj jeszcze odpowietrzyć z przeciwną kolejnościa

> najpierw przód potem tył

> na absie jest odpowietrznik ale o tym nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić

Odpowietrzylem jeszcze raz przy wlaczonym silniku i chyba pomoglo. Teraz pedal jest twardy jak skala przy wylaczonym a wpada lekko do polowy przy zapalonym.

Po jezdzie probnej hamulce sa dobre, ze 100km/h dalem rade sie zatrzymac gdzies w 40-50 metrów. Reczny dziala. Kontrolki przestały szalec ale nie mam pewnosci czy dziala ABS bo jak probowalem mocniej przyhamowac na piachu to chyba byl poslizg na kole.

Jakos mozna sprawdzic na 100% czy ABS dziala ?

Napisano

> IMO powinno się pompować od strony zbiornika

Ano wlasnie bo przy odsysyaniu moga sie pojawic pecherze w przewodzie miedzy zaciskiem a pompka prozniowa co moze wprowadzac w blad i sugerowac, ze uklad jest zapowietrzony (choc faktycznie nie bedzie).

Napisano
  • Autor

> Ano wlasnie bo przy odsysyaniu moga sie pojawic pecherze w przewodzie miedzy zaciskiem a pompka

> prozniowa co moze wprowadzac w blad i sugerowac, ze uklad jest zapowietrzony (choc faktycznie

> nie bedzie).

Dokladnie tak bylo. Stracilem kilka godzin zanim zakumalem ze to powietrze ktore widze w wężyku jest zasysane przez gwint lekko odkreconego odpowietrzacza.

Napisano
  • Autor

Panowie, ostatnie pytanie w tym temacie :

Czy przy pracującym silniku normlane jest ze pedal hamulca da sie wcisnąć do samego końca ? Stawia opór, hamuje rewelacyjne, że mało zębów nie wybije o przednią szybę, ABS przetestowałem na szutrze i też działa tylko ta jedna rzecz mnie niepokoi, ze na spokojnie pracującym silniku gdy auto stoi dam radę wcisnąć pedał do samiuśkiego końca aż czuje ogranicznik i dalej już podłoga.

Czy to normalne czy cos jednak jest nie tak ?

Napisano

> Panowie, ostatnie pytanie w tym temacie :

> Czy przy pracującym silniku normlane jest ze pedal hamulca da sie wcisnąć do samego końca ? Stawia

> opór, hamuje rewelacyjne, że mało zębów nie wybije o przednią szybę, ABS przetestowałem na

> szutrze i też działa tylko ta jedna rzecz mnie niepokoi, ze na spokojnie pracującym silniku

> gdy auto stoi dam radę wcisnąć pedał do samiuśkiego końca aż czuje ogranicznik i dalej już

> podłoga.

> Czy to normalne czy cos jednak jest nie tak ?

Ja tak nigdy nie miałem w żadnym z ponad 10ciu samochodów, które miałem lub powoziłem.

Napisano

> Odpowietrzylem jeszcze raz przy wlaczonym silniku i chyba pomoglo. Teraz pedal jest twardy jak

> skala przy wylaczonym a wpada lekko do polowy przy zapalonym.

> Po jezdzie probnej hamulce sa dobre, ze 100km/h dalem rade sie zatrzymac gdzies w 40-50 metrów.

> Reczny dziala. Kontrolki przestały szalec ale nie mam pewnosci czy dziala ABS bo jak

> probowalem mocniej przyhamowac na piachu to chyba byl poslizg na kole.

> Jakos mozna sprawdzic na 100% czy ABS dziala ?

ABS działa od pewnej prędkości. Jeśli z 40-50km/h na luźniej nawierzchni depniesz na maxa to zadziała. Jak by nie działał to pokazywała by się kontrolka ABS w czasie hamowania lub cały czas.

I jeszcze jedno. Jeśli zmieniałeś klocki (bo nie pamiętam) to nie grzej ich tak od razu bo zeszklisz powierzchnię. Pierwsze 100km przynajmniej trzeba delikatnie hamować.

Napisano
  • Autor

> Ja tak nigdy nie miałem w żadnym z ponad 10ciu samochodów, które miałem lub powoziłem.

Ale jesteś pewien, że Ci pedał nie dochodził do podłogi na pracującym silniku ?

Bo ja np. nigdy wcześniej tego nie zauważałem bo niby po co tak deptac pedał gdy auto stoi.

Napisano

> Czy to normalne czy cos jednak jest nie tak ?

Mam tak w Vectrze i w Megance, i wg serwisu Opla wszystko OK. Inne auta na placu, tez tak mialy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Mam tak w Vectrze i w Megance, i wg serwisu Opla wszystko OK. Inne auta na placu, tez tak mialy

Czyli jest dobrze ? smile.gif

Napisano

> Czyli jest dobrze ?

Nie wiem, mowie tylko, ze mi wlazi w podloge jak docisne, i sprawdzilem to na kilku autach, i zawsze pedal dochodzil do podlogi. Nie wiem, czy nie ma to jakiegos zwiazku z pompa ABS, bo w autach bez ABSu tego nie zauwazylem niewiem.gif

Napisano

> Ale jesteś pewien, że Ci pedał nie dochodził do podłogi na pracującym silniku ?

> Bo ja np. nigdy wcześniej tego nie zauważałem bo niby po co tak deptac pedał gdy auto stoi.

do podłogi nigdy, zawsze był wyżej niż sprzęgło

ale skoro hamuje i nic się nie świeci to może jest dobrze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.