Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło

Featured Replies

Napisano

witam, ja z kącików obok.

Ojciec ma punto jedynke 1,2 i od wczoraj podczas zmiany biegów wyraźnie czuć jakby po puszczeniu sprzęgła delikatnie się blokowało i przez chwilę jedzie się na półsprzęgle po czym sprzęga do końca i jest git. Podczas zmiany z 1 na 2, potem 3, 4, 5 . Przy redukownaiu nie czuć, ale pewnie podobnie jest. Ruszałem puszczając nagle pedał sprzęgła i auto po kangurze lub nie odrazu gasło, więc nie ślizga się zbytnio. Po puszczeniu pedału widać by ramie przy skrzyni odbjało dobrze, olej raczej nie dostał się na tarcze. Czy już trzeba myśleć o wymianie sprzęgła. wydaje mi się że docisk mówi papa. Auto ma około 100 tyś. km przebiegu po mieście i wydaje mi się że już mu starczy, a wolałbym teraz rzmienić sprzęgło niż nagle podczas zimy.

Napisano

no to wymień , może łożysko oporowe się sypie albo dociski albo jedno i drugie smile.gif

Napisano

Niestety - sprzęgła w punto nie mają opinii najtrwalszych.

U mnie w MKI docisk powiedział, że dziękuje po ok 95 kkm jazdy miejskiej.

Wymienione kompletne sprzęgło Valeo.

Żona je katuje od 55kkm i jeszcze działa.

Napisano
  • Autor

> no to wymień , może łożysko oporowe się sypie albo dociski albo jedno i drugie

no mam zamiar wymienić, ale chcę byc pewien, bo może okazać się że jakaś inna pierdółka, albo coś typowego dla punciaka.

Napisano

typowe to wymiana po takim przebiegu ---- wymień a będziesz zadowolony smile.gif

Napisano

> Niestety - sprzęgła w punto nie mają opinii najtrwalszych.

> U mnie w MKI docisk powiedział, że dziękuje po ok 95 kkm jazdy miejskiej.

> Wymienione kompletne sprzęgło Valeo.

> Żona je katuje od 55kkm i jeszcze działa.

Noooo... powiedzmy, że "mało trwałe".

U mnie zaczęło pokazywać symptomy zużycia przy przebiegu ok 160 tys km (sporo robione w trasie).

Poczekałem do przebiegu 200 tys i kiedy zaczęło mnie już irytować szarpanie przy spokojnym ruszaniu (im bardziej dynamiczne ruszanie, tym mniej było negatywnych objawów) to je wymieniłem.

Wniosek? Wszystko zależy od stylu jazdy, przebiegów w trasie itp/itd. Mój wytrzymał blisko 210 tys km.

Napisano
  • Autor

no i wymieniam. Tarcza praktycznie już nie istniała. Jutro skoncze składac klamota i będzie git malina

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Poczekałem do przebiegu 200 tys i kiedy zaczęło mnie już irytować szarpanie przy spokojnym ruszaniu

> (im bardziej dynamiczne ruszanie, tym mniej było negatywnych objawów) to je wymieniłem.

U mnie nasilają się podobne objawy. Napisz, proszę, czy wymieniałeś tylko tarczę czy całość - ile czasu trwało i ile kosztowało?

Napisano

> U mnie nasilają się podobne objawy. Napisz, proszę, czy wymieniałeś tylko tarczę czy całość - ile

> czasu trwało i ile kosztowało?

Jak nie wymieniasz sam a placisz za robocizne to nie ma co szczedzic. Robocizna 150 -200 PLN. Sprzęglo komplet -180 (LUK)-300 (VALEO) PLN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.