Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Numer silnika Z16XE przy pompie oleju, od czoła silnika?

Featured Replies

Napisano

Wiem wiele razy padało pytanie gdzie szukać numeru silnika (nie chodzi o VIN). W sieci do znalezienia kilka bardzo precyzyjnych podpowiedzi. Ale jakoś to wszystko mi nie pomogło do tej pory w przypadku silnika Z16XE w Astrze G z końcówki r. 2002.

W końcu oględziny samego silnika zakończyły się jednym znaleziskiem: tuż przy pompie oleju, czołowa ściana silnika wytłoczony jest numer 90400210. Czy to będzie numer silnika?

Przy okazji, czy wśród samych Z16XE też są takie gdzie fabrycznie dawano silikon pod miskę olejową i takie gdzie dawano uszczelkę?

Napisano

Numer silnika jest wybity na kołnierzu do którego jest przykręcona skrzynia biegów. Patrząc od przodu na silnik, obok filtra oleju.

Co do uszczelki to - tak jak piszesz - są dwa rodzaje. To czy jest uszczelka, czy silikon poznasz właśnie po numerze silnika.

Napisano
  • Autor

Na tym kołnierzu niestety nie ma żadnego numeru.

Co prawda trochę pokryty rdzą.

Lekko ściągnąłem jej warstwę, do gołego metalu wyczyścić kołnierz nie starczyło mi wytrwałości i chęci, i żadnych śladów nie widać.

Jeśli wziąć TYLKO z16xe to też będą egzemplarze z silikonem i egzemplarze z uszczelką.

Napisano

> Jeśli wziąć TYLKO z16xe to też będą egzemplarze z silikonem i egzemplarze z uszczelką.

Pytasz, czy stwierdzasz? wink.gif

Fabryka najpierw dawała uszczelkę, potem przeszła na silikon.

Numer silnika powinieneś mieć wpisany w dowodzie.

Napisano
  • Autor

Pytam.

Niestety nie mam go w dowodzie, bo auto sprowadzone do kraju.

Jest do kupna, jeszcze nie ma papierów pl

Napisano

No to można jeszcze inaczej, choć to nie jest w 100% pewny sposób.

Jeśli korek spustowy oleju jest z łbem 6-kątnym to jest uszczelka, a jeśli z wewnętrznym torxem, to silikon.

Napisano
  • Autor

W końcu znalazłem numer na kołnierzu bloku silnika od skrzyni.

Kołnierz faktycznie trzeba tak długo czyścić od rdzy, aż będzie więcej widać zdrowej stali niż rudej.

Napisano
  • Autor

> No to można jeszcze inaczej, choć to nie jest w 100% pewny sposób.

> Jeśli korek spustowy oleju jest z łbem 6-kątnym to jest uszczelka, a jeśli z wewnętrznym torxem, to

> silikon.

Niektórzy producenci uszczelek (np. Elring) podają numery silników dla których dana uszcz. jest dobra. Ponieważ udało mi się w końcu dotrzeć do numeru, mogłem go porównać z opisami. Wychodzi na to, że w tym silniku jest uszczelka. A miska ma korek spustowy na torx wewn.

Za szczere chęci mimo wszystko wielkie dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.