Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwie różne wysokości składki OC

Featured Replies

Napisano

1 stycznia 2006 kończyła mi się polisa OC. Do 31 grudnia nie dostałem polisy z PZU, więc poszedłem do oddziału PZU i zawarłem nowe ubezpieczenie. Wyliczono mi składkę roczną w wysokości 285 PLN, na raty 143 i 142 PLN.

Dzisiaj (3 stycznia 2006) dostałem z PZU polisę pocztą i łączna kwota składki wynosi 230 PLN.

Czyli podsumowując - to samo TU, to samo auto, dwa różne punkty wystawiające polisę i dwie różne ceny.

Jak odzyskać pieniądze (bo uważam, że zapłaciłem za dużo - skoro polisa została wystawiona automatycznie przez TU na niższą kwotę, a agent ręcznie obliczał wysokość składki)?

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> 1 stycznia 2006 kończyła mi się polisa OC. Do 31 grudnia nie dostałem

> polisy z PZU, więc poszedłem do oddziału PZU i zawarłem nowe

> ubezpieczenie. Wyliczono mi składkę roczną w wysokości 285 PLN,

> na raty 143 i 142 PLN.

> Dzisiaj (3 stycznia 2006) dostałem z PZU polisę pocztą i łączna kwota

> składki wynosi 230 PLN.

> Czyli podsumowując - to samo TU, to samo auto, dwa różne punkty

> wystawiające polisę i dwie różne ceny.

> Jak odzyskać pieniądze (bo uważam, że zapłaciłem za dużo - skoro

> polisa została wystawiona automatycznie przez TU na niższą

> kwotę, a agent ręcznie obliczał wysokość składki)?

Ty sie martw, zebys nie mial dwoch polis naraz, starej nie rozwiazales, nowej zawartej rozwiazac sie nie da... (nie wien jak to wyglada w tej samej firmie).

PZU zawsze dawalo 14 dni rekojmi starym klientom, ktorzy mieli koniec ubezpieczenia 31 grudnia, jak widac trzeba bylo poczekac.

Napisano
  • Autor

> Ty sie martw, zebys nie mial dwoch polis naraz, starej nie

> rozwiazales, nowej zawartej rozwiazac sie nie da... (nie wien

> jak to wyglada w tej samej firmie).

> PZU zawsze dawalo 14 dni rekojmi starym klientom, ktorzy mieli koniec

> ubezpieczenia 31 grudnia, jak widac trzeba bylo poczekac.

Ale to nie jest nowa polisa. Normalnie mam wypisany wniosek o zawarcie umowy OC - wznowienie do polisy numer (i tutaj numer mojej "starej" - zeszłorocznej polisy). Tak więc po prostu ktoś źle policzył składkę - skoro gotowy druczek, który przyszedł dzisiaj pocztą pochodzi bezpośrednio z oddziału, gdzie od lat ubezpieczam samochód, zakładam, że tam składka jest policzona prawidłowo. Najprawdopodobniej ajent (nota bene posługujący się drukami podbitymi w "moim" oddziale) pomylił się w obliczeniach zniżek i stąd problem smile.gif

Tylko nie wiem, czy ktoś był w takiej sytuacji i czy nastawiać się na jakieś killim, czy nie smile.gif

A co do przedłużenia ważności polisy poza 31.12.2005 - nie mam żadnej pisemnej informacji na ten temat - na polisie nie ma takiej adnotacji, więc trudno ryzykować - w razie zatrzymania mandatu i kary z funduszu gwarancyjnego, w razie wypadku - wolę nawet nie myśleć sick.gif.

Natomiast co do mojego pospieszenia się - to częściowo masz rację smile.gif Wracając z inspektoratu i od blacharza nadziałem się na pana, który raczył wymusić pierwszeństwo przejazdu i moje auto od poniedziałku stoi u blacharza sick.gif

Napisano

Bedac kiedys klientem PZU polisa konczyla mi sie 31 grudnia, wiec nie otrzymawszy przesylki z drukami do zaplaty szedlem do oddzialu i mowilem, ze nie dostalem jeszcze druczka, na co pani drukowala go na miejscu, placilem w kasie, a druczek ktory w koncu przychodzil po tygodniu albo dwoch wywalalem do kosza i bylo O.K.

Pozostaje wiec tylko wyjasnienie roznicy w kwotach.

Napisano
  • Autor

> Bedac kiedys klientem PZU polisa konczyla mi sie 31 grudnia, wiec nie

> otrzymawszy przesylki z drukami do zaplaty szedlem do oddzialu i

> mowilem, ze nie dostalem jeszcze druczka, na co pani drukowala

> go na miejscu, placilem w kasie, a druczek ktory w koncu

> przychodzil po tygodniu albo dwoch wywalalem do kosza i bylo

> O.K.

> Pozostaje wiec tylko wyjasnienie roznicy w kwotach.

waytogo.gif

Zresztą jaja jak berety smile.gif W zeszłym roku przyszła mi polisa - dobrze wyliczona stawka itp. Tylko jeden malutki szczególik był nie tak smile.gif Numer nadwozia się nie zgadzał pad.gif i trzeba było korygować (nowe druczki drukować).

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> PZU zawsze dawalo 14 dni rekojmi starym klientom, ktorzy mieli koniec

> ubezpieczenia 31 grudnia, jak widac trzeba bylo poczekac.

Tyle, że policjant na drodze tego nie będzie honorował. Nie przedstawisz dowodu zawarcia OC, to mogą być ostre konsekwencje. A jeżeli nie daj co spowodujesz wypadek, jeszcze większe.

A co do dwoch polis - spokojnie. Co roku dostaję pocztą przed końcem ubezpieczenia kwitek do zapłaty. Dzwonię wtedy po swojego agenta, który przyjeżdża mi auta ubezpieczyć na miejscu. Druczek pocztowy służy mu wyłącznie do przeniesienia z niego pewnych informacji do wniosku o polisę. Płacę tylko za polisę wystawioną przez agenta (i ją wożę), a druczek idzie do niszczarki.

Jeżeli (rzadko) zdarzy się, że druczek nie przyjdzie z wyprzedzeniem pocztą, ubezpieczam auto przez agenta, a potem druczek też do niszczarki. Raz agent się pomylił na niekorzyść TU i zwyczajnie zrobiłem drugi przelew na różnicę. Powinno to działać także w drugą stronę - porozum się z agentem, pewnie nie uwzlgędnił jakiejś specyficznej zniżki (potrafią np. obowiązywać w danym rejonie pocztowym, według kodu).

Napisano

> 1 stycznia 2006 kończyła mi się polisa OC. Do 31 grudnia nie dostałem

> polisy z PZU, więc poszedłem do oddziału PZU i zawarłem nowe

> ubezpieczenie. Wyliczono mi składkę roczną w wysokości 285 PLN,

> na raty 143 i 142 PLN.

> Dzisiaj (3 stycznia 2006) dostałem z PZU polisę pocztą i łączna kwota

> składki wynosi 230 PLN.

> Czyli podsumowując - to samo TU, to samo auto, dwa różne punkty

> wystawiające polisę i dwie różne ceny.

> Jak odzyskać pieniądze (bo uważam, że zapłaciłem za dużo - skoro

> polisa została wystawiona automatycznie przez TU na niższą

> kwotę, a agent ręcznie obliczał wysokość składki)?

> Pozdrawiam

ja tez tak mialem ze mi nie przyszedl kwitek na nastepny rok, wiec w ostatnim dniu ubezpieczenie poszedlem i powiedzialem ze nie przyslali to babka na poczekaniu mi wydrukowala z aktualny znizkami na nastepeny rok i zaplacilem w ich kasie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.