Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody hamulcowe Uno Fire 1.0 97r

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Jakiś czas temu na łamach forum przedstawiłem problem z gasnącym, nie chcącym odpalać Unem. Problemem była wtyczka wchodząca do wtryskiwacza (cztero-pinowa) która po prostu czasami nie stykała. Po wymianie wtyczki uno jeździło bez problemów, pokonywało nawet dłuższe trasy.

Niestety wczoraj w nocy wracając przez miasto poczułem że mam bardzo miękki hamulec. Samochodzik oczywiście bardzo stracił na mocy hamowania, jakoś wróciłem do domu. Jak się dzisiaj okazało- mam wyciek płynu hamulcowego. Znajduje się on tuż za siedzeniem kierowcy (pod nogami lewego pasażera) i prowadzi to tylnego lewego koła.

Jesteście mi w stanie powiedzieć jak wygląda wymiana takiego przewodu? Czy jest to rzecz którą jestem w stanie zrobić sam, czy też muszę oddać do mechanika i wpakować majątek w naprawę? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Napisano

Czy jest to rzecz którą

> jestem w stanie zrobić sam, czy też muszę oddać do mechanika i wpakować majątek w naprawę?

Jeśli się nie znasz to oddaj do mechanika waytogo.gifz hamulcami niema żartów bo to bezpieczeństwo

niewiem.gif Zależy czy znasz podstawy mechaniki i nie boisz się roboty

Napisano
  • Autor

> Jeśli się nie znasz to oddaj do mechanika z hamulcami niema żartów bo to bezpieczeństwo

> Zależy czy znasz podstawy mechaniki i nie boisz się roboty

Podstawy mechaniki znam, już całkiem sporo rzeczy w Unie zrobiłem samodzielnie i nie boje się takiej roboty. Przede wszystkim chciałbym wiedzieć jakie narzędzia będą mi do tego potrzebne, jak to mniej więcej zrobić i czy parkingową metodą (bez podnoszenia całego auta, bez kanału) będę w stanie to zrobić.

Napisano

> jak to mniej więcej zrobić i czy parkingową metodą (bez podnoszenia całego auta, bez kanału)

> będę w stanie to zrobić.

dobre klucze,jakiś odrdzewiacz,dobry lewarek

powinieneś dać rade sama robota to prosta sprawa ,tylko ułożenie nowego przewodu confused.gif czasami jest walka waytogo.gif

a i ja bym wymieniał wszystkie ,bo za chwile będą leciały następne

Napisano
  • Autor

Najbardziej mnie ciekawi, w jaki sposób przewody są łączone z pompą i przewodami elastycznymi z tyłu- czy na rurkach miedzianych trzeba zarobić specjalne końcówki? Bo przecież nie jest to raczej prosta rurka wciśnięta w drugą, prawda?

Napisano

> Najbardziej mnie ciekawi, w jaki sposób przewody są łączone z pompą i przewodami elastycznymi z

> tyłu- czy na rurkach miedzianych trzeba zarobić specjalne końcówki? Bo przecież nie jest to

> raczej prosta rurka wciśnięta w drugą, prawda?

Skręcane są.

I właśnie z tymi połączeniami możesz mieć kłopot (z odkręceniem).

Napisano
  • Autor

> Skręcane są.

> I właśnie z tymi połączeniami możesz mieć kłopot (z odkręceniem).

Z tego co zdążyłem już się dowiedzieć, to w sklepach sprzedają takie rurki na metry. Teraz pytanie- zarobią mi końcówki w takiej rurce? Jak rozumiem, jest po prostu wykonywany gwint na miedzianej rurce. Zna ktoś jego wymiary (średnicę i skok) ? Gwintowanie i narzynanie nie jest dla mnie żadną nowością smile.gif

Napisano

> Z tego co zdążyłem już się dowiedzieć, to w sklepach sprzedają takie rurki na metry. Teraz pytanie-

> zarobią mi końcówki w takiej rurce? Jak rozumiem, jest po prostu wykonywany gwint na

> miedzianej rurce. Zna ktoś jego wymiary (średnicę i skok) ? Gwintowanie i narzynanie nie jest

> dla mnie żadną nowością

http://pwpnet.pl/index.php?l=pl&s=prod&co=spz&marka=Fiat&model=Uno&rok=89>95 waytogo.gif

i jak już będziesz robił to wymień wszystkie

Napisano

> Z tego co zdążyłem już się dowiedzieć, to w sklepach sprzedają takie rurki na metry. Teraz pytanie-

> zarobią mi końcówki w takiej rurce? Jak rozumiem, jest po prostu wykonywany gwint na

> miedzianej rurce. Zna ktoś jego wymiary (średnicę i skok) ? Gwintowanie i narzynanie nie jest

źle rozumiesz

na przewód wsuwana jest metalowa tulejka z gwintem a następnie końcówka przewodu jest zaprasowywana na odpowiedni kształt

Jak będziesz znać długość i trafisz na kumatego sprzedawcę to da Ci odpowiedni przewód ( o odpowiednich końcówkach).

Napisano

Po co chcesz ciąć na metry jak do tego modelu masz gotowe w sklepachjuż z zakutymi końcówkami.

Do roboty potrzebujesz dobry klucz, najlepiej specjalny do przewodów hamulcowych. różni sie tym od zwykłych że obejmuje 3/4 nakretki. Klucz jaki ja kupiłem ma rozmiary 10 i 11. Wykrecasz stary przewód wkrecasz nowy przeciagasz do tyłu tam wkręcasz drugą końcówke i po robocie. waytogo.gif

Napisano
Tutaj masz przewody hamulcowe z wymiarami. Przewód do tylnych hamulców idzie od pompy do korektora. Dobre szczypce zaciskowe powinny poradzić sobie z odkręceniem złączek. Ale ułożenie przewodu bez podnośnika warsztatowego albo kanału to masakra.
Napisano

Wiadomość skasowana przez dyniek000

Napisano

A kolega czyta posty od początku

Link do tej strony 2 razy niepotrzebny chyba,

i nie ładnie tak kokietować zlosnik.gif

PS. to do wieśka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Uno chyba jednak trafi do mechanika, jednak hamulce to bezpieczeństwo. A obawiam się że nie uda mi się odkręcić przewodów i wszystko ukręcę- niestety jest to prawdopodobne. Szkoda, że odłożoną kasę zamiast na drzwi wydam na mechanika.

Napisano

jednak hamulce to bezpieczeństwo

waytogo.gif

A obawiam się że nie uda mi

> się odkręcić przewodów i wszystko ukręcę- niestety jest to prawdopodobne.

I co z tego że ukręcisz wszystko zlosnik.gif przecież będziesz wymieniał na nowe waytogo.gifzlosnik.gif

Szkoda, że odłożoną

> kasę zamiast na drzwi wydam na mechanika.

wydaj na piwo.gifpiwo.gifpiwo.gif podczas pracy

PS. ja w swojej padace wyrywałem rękoma angryfire.gif,bo były w takim stanie hehe.gif

Napisano

> Uno chyba jednak trafi do mechanika, jednak hamulce to bezpieczeństwo. A obawiam się że nie uda mi

> się odkręcić przewodów i wszystko ukręcę- niestety jest to prawdopodobne. Szkoda, że odłożoną

> kasę zamiast na drzwi wydam na mechanika.

przygotuj się jeszcze na ewentualną wymianę cylinderków hamulcowych jeśli nie odkręcą się w nich odpowietrzniki.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.