Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylne światło w cruzie

Featured Replies

Napisano

Jak zdemontować tylne światło w cruzie?

Tzn: żeby wymienić żarówkę trzeba wyciągnąć zespół światła tylnego.Po wykręceniu wszystkich dwóch wkrętów

światło siedzi porządnie na dwóch "czopach".Pytanie jest następujące:za co ciągnąci,czy gdzie podważyć

co by ostrych krawędzi światła nie obłamać i lakieru nie porysować?

Zaznaczyć chciałbym że na zdjęcie tapicerki

w bagażniku wpadłem i widzę ze d_pa zbita trza cięgnąć za światło, a co by wieźć auto do warsztatu to jak na razie

dla mnie nie moralne.

Napisano

Witaj w klubie, ja sie przez godzine meczylem. W koncu z uzyciem plaskiej drewnianej packi z kuchni zony, wyszla lampa z mocowan.

Po odkreceniu lampa trzymana jest przez dwa bolce wcisniete w spinki w nadwoziu na bocznej czesci nadwozia.

Po co chcesz wyciagac lampe, bo jak zeby wymienic zarowke kierunkowskazow na bezbarwna lub inna LED to sobie daruj, bo jest tam taka amerykanska zarowka, bardzo nietypowa.

Napisano
  • Autor

> Po co chcesz wyciagac lampe, bo jak zeby wymienic zarowke kierunkowskazow na bezbarwna lub inna LED

> to sobie daruj, bo jest tam taka amerykanska zarowka, bardzo nietypowa.

Żadnych LED-ów,żarówka "stopu" się mi przepaliła,to i pewnie z drewnianymi packami żony trzeba się będzie

przeprosić.Tak czy inaczej jutro podjadę do warsztatu podpytać nieco,bo w końcu jest "toto" na gwarancji.

Napisano

> bo w końcu jest "toto" na

> gwarancji.

Ale nie na żarówki wink.gif

Napisano

> światło siedzi porządnie na dwóch "czopach".Pytanie jest następujące:za co ciągnąć,czy gdzie

> podważyć

> co by ostrych krawędzi światła nie obłamać i lakieru nie porysować?

Za pierwszym razem tylna lampa siedzi dość mocno na tych bolcach,

których końcówki mają większą średnice i zakleszczają się po przejściu przez plastikowe gniazda,

dlatego przy jej zdejmowaniu trzeba dość mocno ale z wyczuciem manewrować na tyle na ile pozwala powiększający się luz po odkręceniu wkrętów i przy stopniowym jej schodzeniu z tych bolców.

Aby nie porysować lakieru lub nie uszkodzić lampy najlepiej wsadzić kawałek materiału między tylną jej część a karoserię,

wówczas zyskujesz możliwość swobodniejszego "manewrowania" reflektorem przy jego wyciąganiu ot tak jak na zdjęciu poniżej.

Capisci? cool.gif

picture041bm.jpg

> a co by wieźć auto do warsztatu

> to jak na razie

> dla mnie nie moralne.

Heh spokojnie zlosnik.gif

Znam takich, co z Cruzem jechali do warsztatu aby zmienić żarówki H4 w przednich światłach głównych ok.gifhehe.gif

Napisano

> Po co chcesz wyciągać lampę, bo jak żeby wymienić żarówkę kierunkowskazów na bezbarwna lub inna LED

> to sobie daruj, bo jest tam taka amerykańska żarówka, bardzo nietypowa.

Ta żarówka to WY21W,

czy jest ona bardzo nietypowa? hmm... styk jak od W5W, jedynie moc 21W.

Dostać ją można bez problemu, zamienniki LED-owe też są więc to również no problem,

pytanie tylko po co skoro żarówki lub LEDy w tym miejscu muszą mieć barwę bursztynową.

Więc jeśli LEDy do tyłu to tylko do świateł wstecznych, ewentualnie w podświetlenie tablicy cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za radę,poszło bez bólu i żarówka zmieniona a już miałem stracha że się będę musiał z drewnianymi packami

żony przepraszać a tak to dalej mogę se gderać że "na cholerę tego tle kupuje".

> Za pierwszym razem tylna lampa siedzi dość mocno na tych bolcach,

> których końcówki mają większą średnice i zakleszczają się po przejściu przez plastikowe gniazda,

Co do bolców to się zastanawiam po ilu razach demontarzu reflektora tak się "rozdziewiczą"że światło zacznie

klekotać i trza będzie kupić nowe(światło)??Zastanawiam się(na dłuższą metę,na pewno po gwarancji)na wycięcie otworów

(np:małą tarczówką) od strony bagażnika,nie dużych,tylko by się dało wsadzić palce i wymieniać żarówki??

Ale...jaki to będzie miało wpływ na strukturę bagażnika??Czy zacznie wchodzić woda??I czy jak mnię w tył

grzmotną to czy się ubespieczyciel nie przyczepi jak się zorjętuje??

Napisano

> Dzięki za radę,poszło bez bólu i żarówka zmieniona

Dziwne to jest dla mnie, że po pierwsze tak ciężko wymienia się, a po drugie, że padła żarówka.

U mnie w Lacetti prze ponad 5 lat nie zmieniłem żadnej żarówki w tylnych lampach ... hmm.gif

Napisano

> Zastanawiam się(na dłuższą metę,na pewno po

> gwarancji)na wycięcie otworów

> (np:małą tarczówką) od strony bagażnik

Powiedz, że żartujesz yikes.gif Co jak co ale żarówki tylnych lamp to się nawet co parę lat zmienia

Napisano
  • Autor

> Dziwne to jest dla mnie, że po pierwsze tak ciężko wymienia się, a po drugie, że padła żarówka.

> U mnie w Lacetti prze ponad 5 lat nie zmieniłem żadnej żarówki w tylnych lampach ...

Ja też się zdziwiłem aczkolwiek całkiem nie dawno zerwano mi boczne lusterko(sterowane elektricznie) które to właśnie mi zamontowano(nowe).

Przypadek czy nie padły mi żarówki od świateł(krótkich) z przodu jak i z tyłu tylko od strony zerwanego lusterka (prawej).

Mam nadzieję że padły właśnie przez grzebanie w elektryce a nie ze starości.

A że ciężko się wymienia hmm... to fakt aczkolwiek system demontażu opisany przez C77(z kawałkiem materiału)

sprowadza całą operację do totalnie bez problemowej.

Jedynie można się pocieszyć że (z tego co się wywiedziałem tu i tam) większość nowych samochodów produkuje się z

podobnym systemem.

Napisano
  • Autor

> Powiedz, że żartujesz Co jak co ale żarówki tylnych lamp to się nawet co parę lat zmienia

Zostało mi 2lata gwarancji,jeżeli w tym czasie padnie mi jakakolwiek z żarówek w tym samym tylnym świetle

to się nad tym poważniej zastanowię.Już widać różnicę (małą rzędu milimetra) jak dociska do karoserii,kwestia

jest w tym że po kilkukrotnym demontażu bolce na których siedzi światło się mogą tak "rozdziewiczyć"że może

zacząć klekotać.

Napisano

> Zostało mi 2lata gwarancji,jeżeli w tym czasie padnie mi jakakolwiek z żarówek w tym samym tylnym

> świetle

> to się nad tym poważniej zastanowię.Już widać różnicę (małą rzędu milimetra) jak dociska do

> karoserii,kwestia

> jest w tym że po kilkukrotnym demontażu bolce na których siedzi światło się mogą tak

> "rozdziewiczyć"że może

> zacząć klekotać.

To wtedy kupujesz nowe kołki, albo upychasz papierem waytogo.gif

Napisano

> To wtedy kupujesz nowe kołki, albo upychasz papierem

Wystarczy końcówkę bolca owinąć raz zwykłą taśmą klejącą i nic więcej nie trzeba robić bo da radę i powinien się trzymac.

A papieru nie upychaj bo chłonie wilgoć co przy pojawiającej się czasami nieszczelności tylnych lamp w Cruzakach z MY2011 może mieć różny efekt.

Napisano

> Dziwne to jest dla mnie, że po pierwsze tak ciężko wymienia się...

Heh to wcale nie jest aż tak ciężko smile.gif

Bo np. by wymienić żarówki w przednich światłach przeciwmgłowych trzeba zdjąć m.in. cały zderzak cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.