Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z obrotomierzem punto II

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na forum, więc... smile.gif)

Otóż problem polega na błędnym wskazaniu obrotów podczas jazdy. W sumie to zauważyłem go po wymianie paska rozrządu... czy może to być z tym w jakiś sposób związane?? Kropek wskazuje na gajgerku max 1500 obrotów przy pedale wciśniętym w podłogę czy szybkiej jeździe.

Jest to Punto II 1.2 16V ELX automat CVT (11.2000r.).

Proszę o szybką podpowiedź smile.gif)

Napisano

moze wystarczy dokrecic impulsator do skrzyni.

trzeba podnies lewy przod do gory, polozyc sie pod auto i wymacac impulsator w skrzyni. moze krzywo wkrecili, a moze uszkodzili...

ja bym pojechal z reklamacja, zeby to warsztat z kanalu sie tym zajal...

Napisano
  • Autor

W sumie to nic przy skrzyni nie robili, wymienili kompletny rozrząd (pasek, rolka i pompa wody) i olej silnika z filtrem. Możliwe, że przy tych czynnościach coś innego uszkodzili?? frown.gif

Przypominam, że jest to automat i wszystko chodzi cacyk, poza tym, ze kuje w oczy ten nieszczęsny obrotomierz.

Napisano

> Możliwe, że przy tych czynnościach coś innego uszkodzili??

jesli problem pojawil sie odrazu po wyjezdzie z warsztatu, to jedz do warsztatu. powinni sprawdzic za friko ten impulsator.

Napisano

> moze wystarczy dokrecic impulsator do skrzyni.

> trzeba podnies lewy przod do gory, polozyc sie pod auto i wymacac impulsator w skrzyni. moze krzywo

> wkrecili, a moze uszkodzili...

> ja bym pojechal z reklamacja, zeby to warsztat z kanalu sie tym zajal...

A co ma skrzynia do obrotomierza skoro czujnik jest z drugiej strony?? Sterowanie obrotomierza odbywa sie przez magistrale CAN z czujnika przy kole pasowym na wale korbowym. Z tego kola jest tez napedzany alternator.

Napisano
  • Autor

No właśnie problem w tym, że nie ja jeździłem nim ostatnio... Ale przed warsztatem napewno było ok. Pytanie czy od razu po czy nieco później ten problem zaistniał... Stąd moje pytanie. Ale dzięki, jutro podjadę, może sprawdzą za free ten impulsator smile.gif

Napisano
  • Autor

> Sterowanie obrotomierza odbywa sie przez magistrale CAN z czujnika przy kole pasowym na wale korbowym. Z tego kola jest tez napedzany alternator.

Pytanie może nie trzyma poziomu, ale jestem amatorem w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość smile.gif

Czy wymiana rozrządu mogła mieć wpływ na uszkodzenie tego czujnika??

Napisano

> Pytanie może nie trzyma poziomu, ale jestem amatorem w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość

> Czy wymiana rozrządu mogła mieć wpływ na uszkodzenie tego czujnika??

Tak, bo trzeba go odkrecic. W 1.2 8V/16V z manualem ten czujnik jest w tym samym miejscu i trzeba go demontowac nawet przy zmianie samego paska alternatora. Przypuszczam, ze w CVT nie przeniesli go gdzies indziej. Ale jesli bylby problem z tym czujnikiem, to samochod nie wchodzil by na wysokie obroty.

Proponuje podpiac sie komputerem i zobaczyc jakie obroty sa widoczne z jego poziomu, a jakie na zegarach. Jesli w komputerze beda ok, a na zegarach nie, to problem jest w samym liczniku, moze mechanicznie zacina sie wskazowka.

Napisano
  • Autor

> Ale jesli bylby problem z tym czujnikiem, to samochod nie

> wchodzil by na wysokie obroty.

No właśnie obroty wg wskaźnika nigdy nie przekraczają 2tys., ale nie zauważyłem spadku mocy. Wyraźnie słychać i czuć, że silnik mocniej pracuje przy dodawaniu gazu.

Wskazówka cały czas się wychyla (wznosi się i opada), nie wygląda jakby się zacinała, chyba że powyżej 2tys. obrotów.

Jutro zgłoszę się do warsztatu i zobaczymy co powiedzą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.